Salakblog - Wawrinka kiélvezné fantasztikus győzelmét, a simán nyerő Federer és Nadal is a körülményekre panaszkodott
Wawrinka kiélvezné fantasztikus győzelmét, a simán nyerő Federer és Nadal is a körülményekre panaszkodott
Fotó: Europress/AFP

Wawrinka kiélvezné fantasztikus győzelmét, a simán nyerő Federer és Nadal is a körülményekre panaszkodott

Takács MártonTakács Márton
2019/06/03 09:15
Roger Federer és Rafael Nadal is folytatta menetelését a Roland Garroson, mindketten könnyedén jutottak negyeddöntőbe Párizsban. Johanna Konta először van ott a legjobb nyolcban a Garroson, Stan Wawrinka korántsem, a torna 2015-ös győztese egy szenzációs ötszettes mérkőzésen diadalmaskodott Stefanos Tsitsipas felett. A Roland Garros nyolcadik játéknapjának nyilatkozataiból válogattunk. 

Johanna Konta a kertek alatt, a surannópályán bejutott a Garros negyeddöntőjébe, élete legjobb eredményét elérve a salakos Grand Slam-tornán. A brit teniszező Donna Vekicet győzte le 6:2, 6:4 arányban a vasárnapi játéknap elején.  

"Nagyon jó meccs volt, alig volt most visszaesés a játékomban, végig nyomást tudtam gyakorolni, és megoldás találtam minden helyzetben. Azt hiszem, jól kitaláltam, hová érkeznek a labdák a túloldalról, megtaláltam a módját, hogy ellenfelem kényelmetlenül érezze magát a pályán, a szabad területeket is sikerült pontosan megjátszanom. Összességében éltem a kínálkozó lehetőségekkel." - mondta győzelme után Konta.


Roger Federer szépen csendben bemasírozott a negyeddöntőbe. Vasárnap is három szettben diadalmaskodott, így már zsinórban 12 megnyert játszmánál tart az idei Garroson. Leonardo Mayer sem bizonyult igazi ellenfélnek, a svájci zseni 6:2, 6:3, 6:3-ra nyert az argentin ellen. Az elmúlt 11 hónapban ez az első alkalom, hogy Grand Slam tornán bejutott a legjobb nyolc közé.

"Nagy szervák, szeles idő, szóval kemény körülmények között kellett játszani. Azt hiszem, ha ilyenek a feltételek, az egyik oldalon lévő játékos pont a hátába kapja a szelet. Néha olyan érzésem volt, mintha egy fáról, vagy egy hegyről kellett volna adogatnom, vagy mintha egy dombon játszanánk. Fontos, hogy jól összpontosítottam, és jól csináltam a dolgom, és nagyon elégedett vagyok a játékkal." - mondta a meccs után Federer, aki 12. alkalommal játszhat negyeddöntőt Párizsban, összesen pedig az 54. (!) GS-negyeddöntője előtt áll.

37 évesen és 305 naposan, Federer a harmadik legidősebb Garros-negyeddöntős az open érában. A következő ellenfele a Sfefanos Tsitsipast egy szenzációs mérkőzésen búcsúztató Stan Wawrinka lesz. Éppen honfitársa volt az, aki 2015-ben a legjobb nyolc között megállította Federer menetelését, majd meg is nyerte a tornát. 


Rafael Nadal is folytatta menetelését, ő már a 13. Garros-negyedöntőjére készülhet, miután 6:2, 6:3, 6:3 arányban diadalmaskodott az argentin Juan Ignacio Londero felett. Párizs 11-szeres bajnoka 40 nyerőt ütött 25 ki nem kényszerített hiba mellett. 

Nagyon jó éve van Londerónak, remek eredményei voltak idén, ez az első szereplése itt, a Roland Garroson. Kiválóan üt az alapvonalról, és nagyon agresszíven tud játszani. Nem volt könnyű játszani ma, nagyon meleg volt, miközben sokat fújt a szél is, komplikáltak voltak a körülmények, boldog vagyok, hogy nyertem. Nem volt olyan egyszerű, mint ahogy az eredmény mutatja. Ilyen kondíciók mellett sikerült több dolgot is jól csinálni. Pozitívnak kell maradnom, megint csak negyeddöntőben vagyok a Roland Garroson." - nyilatkozta a meccs után Nadal.


Stan Wawrinkának és Stefanos Tsitsipasnak köszönhetően kaptunk egy igazi teniszklasszikust az arcunkba, a torna, de talán az egész év eddigi legjobb mérkőzését. 5 órán és 9 percen át nyüstölték egymást - a torna történetének negyedik leghosszabb meccse volt ez. Olyan hosszú, hogy az Eurosporton Horváth Mariann, Szabó Gábor és Szántó Petra - utóbbi Köves Gáborral az oldalán - is kommentálhatta a maratoni csatát.

A görög 61, a svájci 62 szebbnél szebb nyerőt ütött, Tsitsipas nem tudott élni számtalan lehetőségével, 27 (!) bréklabdájából mindössze ötöt tudott értékesíteni, és a döntő játszmában már neki kellet futnia az eredmény után. A közönség támogatását élvező Wawrinka bírta jobban idegekkel és erővel, és végül 7:6(6), 5:7, 6:4, 3:6, 8:6-ra ő húzta be a partit. Stan úgy nyerte meg a meccset, hogy pazar fonákját Tsitsipas inkább elengedte, mert az hitte, out lesz. Nem lett az, elcsípte a vonalat. Jöhet a Federer-Wawrinka negyeddöntő!

"Azért jöttem vissza elsősorban a sérülésemből, mert nagyon szeretek olyan közönség előtt játszani, mint amilyen ez is volt most, és élvezem, hogy ilyen nagy tornákon szerepelhetek. Ezúttal valami igazán különleges élményben volt részünk. Még sosem tapasztaltam ilyen hangulatot Párizsban a Lenglenen. Mindig is nagy támogatást kaptam itt, de ez a mai valami egészen elképesztő volt, a meccs pedig lenyűgöző, egy ötórás, ötszettes mérkőzés." - mondta a meccs után Stan Wawrinka

Az öltözőfolyosón még ezt tette hozzá: „Nagyon nagy meccs volt. Örülök, hogy pályára léphetek majd Roger ellen, de most még élvezni akarom ezt a győzelmet, mert nem mindennap játszhat ilyen mérkőzést az ember. Körülbelül akkor játszottam ezen a szinten legutóbb, mint a meccslabdámnál, mint amikor négy éve megnyertem a Roland Garrost."

"Teljesen kimerültem" - ezt már Tsitsipas nyilakozta utóbb. "Soha nem tapasztaltam ilyesmit az életemben. Nagyon csalódott voltam a meccs végén. Érzelmileg sem könnyű kezelni ezt a helyzetet. Megpróbálok minél többet tanulni belőle. A fejem teljesen üres most. Azt hiszem, ez a legrosszabb érzés, valaha. Főleg, ha veszít az ember. Senki nem lenne most szívesen a helyemben."


Hozzászólások