Salakblog - "Rájöttem, nincs már szükségem a teniszre"- az öt hónapos szünet hatására van, aki visszavonult, és van, aki maradt
"Rájöttem, nincs már szükségem a teniszre"- az öt hónapos szünet hatására van, aki visszavonult, és van, aki maradt
Fotó: Europress/AFP

"Rájöttem, nincs már szükségem a teniszre"- az öt hónapos szünet hatására van, aki visszavonult, és van, aki maradt

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/12/30 18:18
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
A 2020-as év a teniszezők számára sem volt egyszerű. A márciustól szeptemberig tartó hosszú kényszerpihenő több, pályafutása vége felé járó játékos számára is fontos mérföldkövet jelentett. Valakiben ez az időszak még inkább megerősítette a szeretetet a sportág iránt, olyan teniszező is akadt azonban, aki épp ellenkezőleg, azért döntött a visszavonulás mellett, mert rájött, a sportág nélkül is el tudja képzelni az életét.

Julia Görges némileg váratlanul jelentette be októberben a visszavonulását. A korábbi top 10-es teniszező 32 évesen döntött úgy, hogy befejezi pályafutását. A járvány előtt a 41. helyen állt a világranglistán, és egyáltalán nem tűnt úgy, hogy lefelé indult volna el karrierje. A német játékos döntését nagyban befolyásolta a járvány, a kihagyás alatt úgy érezte, már nem hiányzik neki annyira a tenisz.

„Érzem már a testemen. Csökkent a feszültség, a fájdalom. A mentális stressz, mely a testedet és a pszichédet is erősen érinti, elmúlt”- nyilatkozta Görges visszavonulása utáni életéről a The Guardiannek.

A teniszszezon rendkívül hosszú, a játékosok januártól novemberig folyamatosan utaznak, a bőröndjükből élnek, és hétről hétre kezelniük kell a meccsszituációkat. Görges egy állatkerthez hasonlította a Tourt: „Rájöttem, mennyire energiagyilkos, hogy folyamatosan a kirakatban vagy, és egész nap a tenisszel foglalkozol.”

Görges.jpgFotó: Europress/AFP

Az öt hónapos szünet alatt a játékosok lehetőséget kaptak, hogy az állandó utazás helyett otthon töltsenek egy kis időt, és a teniszen kívüli élet is teret kapjon. Sokan gyermekkoruk óta nem alhattak ennyi ideig a saját ágyukban. Ezt az időszakot mindenki másképp használta ki, Görges például megtapasztalta, milyen az élet a versenysport nélkül. Családjával és barátaival töltötte az időt, teljesen más élmények érték, mint az elmúlt évtizedekben sportolóként. Miközben edzett és készült a visszatérésre, egyre inkább észlelte, hogy már nincs szüksége a teniszre.

„(Ez az időszak) megmutatta számomra, hogy a teniszen túli élet is csodás tud lenni. Mikor csak két-három heted van a szezon után, a visszavonulás sosem jut az eszedbe, de ha öt-hat hónapig távol vagy a Tourtól, az egy teljesen új fejezetet nyit az életedben.”

Szeptemberben, mikor újraindult a szezon, Görges is visszatért. Noha egészséges és fitt volt, hamar rájött, hogy már kevésbé érdekli, hogy nyertesen hagyja-e el a pályát. Egy hónappal később bejelentette visszavonulását. Döntését azóta sem bánta meg, jól érzi magát, és sokkal nyugodtabb, mint azelőtt.

A párosban a mezőnyt sokáig uraló Bryan-testvérekről korábban is tudni lehetett, hogy 2020 lesz az utolsó profi szezonjuk, a járvány azonban felgyorsította a folyamatot, és szép lezárás helyett búcsú nélkül hagytak fel a tenisszel. Bob és Mike Bryan augusztusban jelentették be, hogy többet nem lépnek pályára. Az eredeti terv szerint még utoljára elindultak volna az összes Grand Slam-tornán, és a US Openen hazai közönség előtt búcsúztak volna. Miután kiderült, hogy a tenisz nézők nélkül tér vissza a több hónapos szünet után, a Bryan-testvérek már nem látták értelmét a búcsúkörútnak, és szép csendesen távoztak a mezőnyből.

Bryan-testverek.jpgFotó: Europress/AFP

Olyanok is vannak, akiket a járvány és a szünet győztek meg arról, hogy érdemes folytatniuk. Barbora Strycova 2019 után erősen fontolgatta a visszavonulást, 2020 azonban rádöbbentette, hogy 34 évesen sem tud elszakadni a tenisztől, és legalább még egy évig játszik.

Venus Williams szintén erősen érezte a tenisz nélküli időszakban, hogy a versenyek mennyire hiányoznak neki. Annak ellenére, hogy mindössze egyetlen mérkőzést nyert 2020-ban, 40 évesen sem jár a visszavonulás a fejében.

„Mikor hónapokon át nem volt játék, és azt sem tudtuk, hogy mikor lesz a visszatérés, újra elkezdtem értékelni a teniszt. Új izgalmat fedeztem fel a hivatásom iránt, jó érzés, hogy jó vagyok valamiben”- fogalmazta meg egy bejegyzésben
Hozzászólások