Salakblog - Visszatérő tenisz-veteránok, akiket korai volna még leírni
Visszatérő tenisz-veteránok, akiket korai volna még leírni
Fotó: Europress/AFP

Visszatérő tenisz-veteránok, akiket korai volna még leírni

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/06 12:53

A 2018-as szezon a Nagy Hármas - Novak Djokovic, Rafael Nadal és Roger Federer dominanciáját hozta, miközben azért már a fiatalok közül is voltak olyanok, akik időnként odapörköltek nekik. Van azonban néhány 30 pluszos, sokat-próbált veterán, akik tavaly sérüléssel bajlódtak, ám az idén készek a visszatérésre. Sőt, közülük többen a héten már meg is mutatták, hogy bizony korai volna még leírni őket.

Stan Wawrinka

A svájci későn érő típus, későn tanulta meg, hogyan kell igazán nagy tornát nyerni. Amikor azonban már birtokában volt ennek a tudásnak, veszedelmes ellenféllé változott. 2014 és 2016 között szerzett három Grand Slam-címet, és még 2017-ben is döntőt játszott a Garroson. 

A tavalyi éve azonban egy térdműtétet követő lábadozás jegyében telt. Jelentősen visszaesett a világranglistán, június végén már az első 250-ben sem volt. Ezt követően a szezon második felében fölküzdötte magát a 66. helyig. Remélhetőleg innen már csak fölfelé vezet az út a számára, mindenesetre Dohában egy negyeddöntővel kezdett.

2018-as csúcspont: negyeddöntő Cincinnatiben


Andy Murray

A skót sok szempontból hasonló utat járt be, mint a svájci. Ő csípőműtéten esett át, melynek következtében júliusban már éppen, hogy csak befért az első 1000 közé a világranglistán. 

A szezon második felében gyűjtögetett pontokat, így végül a 257. helyen zárta a szezont. Azonban 2005 óta ez volt az első év, amikor nem játszott tornadöntőt. Mondjuk nehéz is lett volna úgy, hogy mindössze hat versenyen tudott részt venni. Wawrinkához hasonlóan, ennél neki is csak jobb év jöhet 2019-ben. Két győzelme mindenesetre már van Sencsenből.

2018-as csúcspont: negyeddöntő Washingtonban


Ivo Karlovic

Noha a horvát nyert egy challenger-versenyt Calgary-ban, az ATP-tornákon a nem túl acélos 11-16-os mutatóval zárta a szezont. 2017 végén még ott volt a top 50-ben, tavaly azonban már csak a 101. helyen fejezte be az évet. 

Az ő szervájával, amivel egyébként még mindig vezeti a legtöbb adogató-statisztikát, és a rengeteg tapasztalatával simán előfordulhat, hogy az idén megint látunk néhány nagy dobást tőle. Sőt, ha úgy vesszük, már láttunk is. Púnában ugyanis eljutott egészen a fináléig, ahol csak egy három tie-breakes meccsen tudta őt legyőzni Kevin Anderson.

2018-as csúcspont: elődöntő Houstonban


Gael Monfils

A francia remekül indította a szezont tavaly egy dohai tornagyőzelemmel. Ezt követően azonban nem jöttek úgy az eredmények, ahogy azt szerette volna. Volt egy-két jó versenye, de becsúszott jó néhány váratlan vereség is. Persze pályafutása során sok minden volt rá jellemző, csak nem a kiegyensúlyozottság. 

A szezon vége felé nyert egy challenger-versenyt, majd döntőzött Antwerpenben, és végül a ranglista 29. helyén zárta a szezont. Nincsenek illúzióink, úgyhogy sokkal inkább számítunk tőle varázslatos pontokra, semmint komoly tornagyőzelmekre 2019-ben.

2018-as csúcspont: trófea Dohában


Jo-Wilfried Tsonga

A franciának finoman szólva is gyenge szezonja volt a 2018-as, össz-vissz hét versenyen indult ugyanis. Ráadásul ezeken sem tudta megváltani a világot. Ami nem csoda, hisz februártól szeptemberig gyakorlatilag folyamatosan térdsérüléssel bajlódott. 

Az évet 255.-ként zárta, ami a legrosszabb helyezése 2006 októbere óta. Egy hosszú offszezon után Brisbane-ben indította 2019-et. A játéka kifejezetten biztató volt, és az elért eredmény is, hisz az elődöntőig jutott az év első tornáján.

2018-as csúcspont: elődöntő Montpellier-ben

(részben via)
Hozzászólások