Salakblog - Világelsőt ritkán mosnak le így a pályáról
Világelsőt ritkán mosnak le így a pályáról
Fotó: Europress/AFP

Világelsőt ritkán mosnak le így a pályáról

Németh DánielNémeth Dániel
2017/10/25 20:29

Az első forduló sima mérkőzései után úgy tűnik, hogy beindult a WTA-világbajnokság, a Fehér és a Vörös csoportban is láthatott a közönség maratoni találkozót. Két kör után már csak ketten hibátlanok a mezőnyből, Caroline Wozniacki és Karolina Pliskova is nagyon meggyőző játékkal indítottak, és már a továbbjutás miatt sem kell aggódniuk. 

Venus Williams (amerikai, 5.)–Jelena Ostapenko (lett, 7.) 7:5, 6:7 (3–7), 7:5

Az első két nap után joggal panaszkodhattak a nézők, ugyanis egyetlen szoros meccs sem volt. Venus Williams és Jelena Ostapenko mérkőzése azonban nem hagyott sok kívánnivalót maga után, a két nagy ütő egészen a végsőkig küzdött.

Erre szükség is volt, mert az első meccsét mindkét játékos elveszítette. Ostapenko Garbine Muguruzától kapott ki, Venust pedig Karolina Pliskova verte meg, így ha szerették volna életben tartani a továbbjutásról szőtt álmaikat, nyerniük kellett a találkozón. Ami egyébként 193 percig tartott, azaz több mint három órán keresztül nyúzták egymást a pályán.

A találkozót Ostapenko kezdte jobban, 5:3-ra is vezetett az első szettben. A játszmát azonban sem adogatóként, sem fogadóként nem tudta lezárni, sőt, Venus zsinórban négy játékot nyert, és 7:5-re megnyerte az első szettet.

Nem alakult kevésbé szorosan a második sem, itt talán Venusnak lett volna több lehetősége a meccs befejezésére, fogadóként még mérkőzéslabdáig is eljutott 6:5-ös állásnál. Ostapenko nagy küzdelem árán meccsben tartotta magát, a rövidítésben pedig remekül kihasználta az amerikai rivális rontásait, és ha nehezen is, de kiharcolta a döntő szettet.

A harmadik játszmában egyik játékos sem tudta tartani a szerváját, 1:1 után zsinórban hat brék következett, a sormintát Ostapenko tudta megtörni. Ekkor Venus is összerakott egy adogatójátékot, 5:5-ös állásnál ismét brékelni tudott, majd ki is szerválta a mérkőzést.

Az amerikai 26 nyerővel és 29 hibával zárt, míg Ostapenko 48 nyerő mellett 40 ki nem kényszerített hibát vétett. A kulcs azonban a szervákban rejlett, a harmadik szettben a lett játékos csak 46%-ban ütötte be az elsőket, szemben Venus 61%-val.

Karolína Plísková (cseh, 3.)–Garbine Muguruza (spanyol, 2.) 6:2, 6:2

Azt a találkozó előtt is tudtuk, hogy Muguruzának nem feltétlenül Pliskova a kedvenc ellenfele. Pályafutásuk során a világbajnokságot megelőzően nyolc alkalommal is összefutottak, ebből a spanyol kétszer tudott nyerni. Először még 2013-ban, salakon, utoljára pedig idén Cincinnatiben. Mivel az első körben mindketten jó formát mutattak, itt is szoros meccsre lehetett számítani.

Ez azonban elmaradt, a cseh teniszező 6:2, 6:2 arányban győzött a világranglista másodikja ellen. Győzelmével az is eldőlt, hogy biztosan ott lesz a legjobb négy között, karrierje során először. Muguruzának is van még esélye a továbbjutásra, de ehhez le kell győznie Venust. A 0-2-vel álló Ostapenko egyébként már biztos kiesője a tornának.

Pliskova mindkét szett elejét jól kezdte, mindegyikben 3:0-val indult. A korábbi világelső elképesztően jól adogatott, ugyan a harmadik játékban még bréklabdát hárított, onnantól kezdve viszont csak két pontot veszített el a saját szervái mögött az első szettben. Villámgyorsan be is húzta a szettet 6:2-vel.

A cseh játékos a második szettben indult csak be igazán, zsinórban hét játékot nyerve 5:0-s előnybe került a másodikban is. Akár fogadóként is megnyerhette volna a meccset, de Muguruza négy meccslabdát hárítva meghosszabbította picit a mérkőzést, viszont a fordítás már nem sikerült, 62 perc után befejezte Pliskova a találkozót.

Caroline Wozniacki (dán, 6.)–Simona Halep (román, 1.) 6:0, 6:2

Pliskova mellett továbbra is Caroline Wozniacki nyújtja a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt a WTA-világbajnokságon. A dán teniszező ezúttal a világelső Simona Halepet győzte le, méghozzá rettentő simán, 6:0, 6:2-re.

Wozniacki ráadásul úgy érkezett erre a mérkőzésre, hogy már az első csoportmeccsén kiosztott egy nagy verést, a 4. helyen kiemelt Elina Svitolina ellen is csupán két játékot veszített, és ugyanúgy kiosztott egy 6:0-s szettet. Az tehát kijelenthető, hogy jó formában van a dán.

A Halep elleni mérkőzésen rettentő stabilan játszott, alig-alig követett el hibát, ezzel szemben a román lány 17 ki nem kényszerített hibával zárt, sokszor a könnyű ütéseket sem tudta megoldani. Wozniacki egészen parádésan fogadott a találkozón, nyolc bréklehetőségéből ötöt kihasznált, emellett adogatóként csak egyszer kellett bréklabdát hárítania.

"Úgy érzem, nagyon jól teniszeztem. Nyilvánvalóan egy idő után az ellenfelem frusztrált volt, szerintem picit mindenben jobban teljesítettem nála. Olyan, mintha visszaértem volna oda, ahol lennem kellene. Nagyon jó év áll mögöttem, és stílusosan fogom befejezni" - mondta a korábbi világelső a meccs után.

Wozniackinak így biztos a helye az elődöntőben, a Caroline Garcia elleni csoportmeccsen nem sok izgulnivalója lesz. Halepnek ugyanakkor nyernie kellene Svitolina ellen, ha szeretne továbbjutni. Ők egyébként négyszer találkoztak egymással, jelenleg 2-2 a mérlegük.

Elina Svitolina (ukrán, 4.)–Caroline Garcia (francia, 8.) 7:6 (9-7), 3:6, 5:7

A Fehér csoport után a Vörös még adós volt a szoros mérkőzésekkel, Caroline Garcia és Elina Svitolina összecsapása azonban méltó volt egy világbajnokság színvonalához. A két játékos egyébként pár hete Kínában is hasonlóan izgalmas és fordulatos mérkőzést vívott, és ahhoz a találkozóhoz hasonlóan, most is a francia örülhetett a végén.

A találkozó elképesztően változatos volt, hol egyik, hol másik játékos került előnybe. Garcia kezdett jobban, a francia teniszező kétszer is elvette Svitolina adogatását, és már 4:2-re is vezetett, amikor az ukrán megtalálta a teniszét, zsinórban három játékot nyert, ezzel kiegyenlített. A rövidítésben sokáig Garcia állt jobban, befejezni azonban nem sikerült a szettet, ami végül így Svitolináé lett.

A második játszmában az ukrán indított jobban, korán szett- és brékelőnybe került, sokáig azonban nem örülhetett ennek, Garcia sorban négy játékot is megnyert, majd kiszerválta a döntő szettet. Ami megint szorosabb csatát hozott, Svitolina kétszer is brékelőnybe került, 5:4-nél a mérkőzésért is adogathatott. Egyik esetben sem tudta saját adogatásával megerősíteni az előnyt, ami megbosszulta magát, Garcia egyenlített, majd 5:5-nél elvette az ukrán adogatását, és ő már nem hibázott saját szerva mögött.

A találkozó 2 óráig és 45 percig tartott, a színvonalról pedig sokat elárul, hogy mindkét játékos több nyerőt ütött, mint ki nem kényszerített hibát. Bár Svitolina statisztikái sem rosszak (33-22), Garcia különösen jó napot fogott ki, 58 (!) nyerő mellé csak 31 hiba társult.

A Vörös csoportban körbeverés esetén mindenkinek van még esélye a továbbjutásra, igaz már csak egy hely kiadó, ugyanis Wozniacki biztosan ott lesz az elődöntőben. Az utolsó csoportmeccseken Svitolina Halep ellen lép pályára, Garciára pedig a két meccs alatt négy játékot veszítő Wozniacki vár.

Hozzászólások