Salakblog - A korábbi világelsőt Jay-Z és Beyoncé segíti megküzdeni bénító félénkségével
A korábbi világelsőt Jay-Z és Beyoncé segíti megküzdeni bénító félénkségével
Fotó: Europress/AFP

A korábbi világelsőt Jay-Z és Beyoncé segíti megküzdeni bénító félénkségével

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/15 14:37
Ahhoz, hogy tehetséges, mint a Nap, kétség sem férhetett. Időzített bomba volt a legjobb értelemben, melynek fel kellett robbannia. Ez meg is történt 2018-ban, előbb Indian Wellsben, aztán a US Openen, majd néhány hónappal később az Ausztrál Openen is. Naomi Osaka viharos gyorsasággal lett a világ egyik legjobbja, ami azonban komoly nehézségek elé állította őt. 

A koronavírus-járvány miatti leállás rengeteg kárt okoz a világban, bár kétségtelenül lehet profitálni is belőle. A 22 éves japán lány például lehetőséget kapott arra, hogy szembenézzen egyik legnagyobb belső ellenfelével, a bénító félénkségével. 

"Mielőtt lefekszem aludni, sok olyan dolog pörög a fejemben, amit sajnálok" - meséli Osaka. "Elsősorban azt, hogy nem mondom ki a véleményem, nem állok ki azért, amit gondolok."

Osaka nemrégiben többször is célzott arra, hogy milyen komoly harc dúl benne a félszegségével, a szemérmességével kapcsolatban. Kitett például egy Twitter-üzenetet is ezzel kapcsolatban.

"Teljesen kivagyok attól, hogy ilyen szégyenlős, ilyen félénk vagyok. Tiszta időpazarlás az egész. Már annyi gondolatot megoszthattam volna, annyi emberrel beszélgethettem volna. Annyi dolgot tanulhattam volna, de nem, én továbbra is visszafogom és bekorlátozom saját magam."

Mint mondja, az, hogy nem tudja kifejezésre juttatni a véleményét, néha olyan irányba sodorta őt, amerre nem is szeretett volna menni.

"Sokszor voltam olyan helyzetben, amikor hozzátehettem volna a magamét a beszélgetéshez, a szavak azonban bennrekedtek, és a dolgok olyan irányba folytak tovább, amelynek nem igazán örültem. Ha viszont elmondtam volna a véleményem, más irányba is mehettek volna a dolgok."
Köszönet Jay-Z-nek és Beyoncénak

Van egy kihagyott lehetőség, mely újra és újra lejátszódik a fejében, és ennek ráadásul semmi köze a teniszhez. Sokkal inkább két legnagyobb bálványához, Jay-Z-hez és Beyoncéhoz.

Osaka a 2019-es szezon utáni nyaralása alkalmával, a Karib-szigeteken találkozott a szupersztár párossal. Amikor azonban lehetősége nyílt volna arra, hogy beszélgessen velük, alig tudott kinyögni egy mondatot. 

"Jay-Z elkezdett beszélni hozzám, de én olyan szinten befeszültem, hogy csak egyszavas válaszokat adtam. Erre ő meg is kérdezte, hogy félénk vagyok-e. Én mondtam, hogy igen, melynek nyomán meg is feneklett a beszélgetésünk."

Mélyen emberi beismerés egy világszerte híres sportoló részéről, hogy a sztárok környezetében bizony nehezen találják a szavakat. Itt az a különbség, hogy Osaka valószínűleg találkozik majd velük újra, és akkor már tudni fogja, mit is mondjon nekik.

"Szeretném most megragadni az alkalmat, hogy elmondjam az embereknek, milyen nagyra tartom kettejüket. Köszönöm nekik, hogy zenélnek, azzal ugyanis motiválnak engem. Volt olyan időszak az életemben, amikor Beyoncé-videókat néztem és azokkal próbáltam feldobni, ösztönözni magam. Még manapság is hallgatok régi Jay-Z nótákat, mert azok segítségével képes vagyok teljesen kikapcsolni."
"Tessék, most meg már egész mondatokban beszélgetünk!"

A gátlásai és a folyamatos önreflexiói, öncenzúrája ellenére is, Osaka pontosan tudja, milyen messzire jutott. Egy óvatos félmosollyal felidézi, hogy pályafutása elején, még az öltözőbe való belépés is egy szívdobogtató kihívás volt a számára. 

"Borzasztóan félénk voltam, azt sem tudtam, mit csináljak, mit, hová tegyek. Még egy-két évvel ezelőtt is annyira visszahúzódó lettem volna, hogy ezt az interjút is néhány szavas válaszokkal csináltam volna meg. Tessék, most meg már egész mondatokban beszélgetünk."

A járvány miatti leállás némi aggodalommal tölti el, ugyanakkor tudja, ki kell használnia a helyzetet. Valószínűleg ugyanis egy jó darabig nem fog tudni olyan hétköznapi életet élni, mint most.

Naomi Osaka,Naomi Osaka, Fotó: Europress/AFP

"Egy kicsit aggasztó a dolog, de tudom, hogy mások is hasonló helyzetben vannak, mint én. Nyilván nem felejtek el teniszezni, és nem érzem, hogy napi öt órát kellene most edzenem, hisz az gyors kiégéshez vezetne. Nem tudni ugyanis, mikor kezdődnek újra a versenyek."

Azt azonban tudja, hogy amikor újrakezdődnek, ő más lesz, mint előtte.

"Nagyon hiányzik a tenisz, ugyanakkor bizonyos szempontból hálás is vagyok ezért az időszakért. Szeretném kihasználni ezeket a napokat, szeretnék fejlődni. Ennyi szabadidőm, mint most biztosan nem egy hamar lesz újra."

CNN

Hozzászólások