Salakblog - Venus Williams: "Boldog leszek, ha megérjük, hogy mindenkit önmagáért fognak tisztelni és szeretni"
Venus Williams: "Boldog leszek, ha megérjük, hogy mindenkit önmagáért fognak tisztelni és szeretni"
Fotó: Europress/AFP

Venus Williams: "Boldog leszek, ha megérjük, hogy mindenkit önmagáért fognak tisztelni és szeretni"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/14 09:20
A Forbes magazin a nemzetközi nőnap alkalmából készített egy interjút Venus Williamsszel. A hétszeres Grand Slam-bajnok teniszezőnőt elsősorban az egyenlő pénzdíjakért folytatott harcban betöltött szerepéről kérdezték.

Venus 15 évvel ezelőtt kapcsolódott be a teniszezőnők egyenjogúsági mozgalmába, melynek hamarosan az egyik vezéregyéniségévé vált. A Roland Garros képviselői 2005-ben keresték meg őt azzal, hogy álljon azon törekvés élére, melynek célja, hogy a nők és a férfiak azonos pénzdíjakban részesüljenek.

2006-ban megjelent egy nyílt levele a London Times című lapban, mely rendkívül fontos szerepet játszott abban, hogy azóta Wimbledonban is egyenlő pénzdíjakat vezettek be. 

"Számomra a dolog egyszerű volt és világos. Arról volt szó, hogy kiálltam valamiért, amit helyesnek gondoltam. A tenisz nagyon sok lehetőséget adott nekem az életben. Így aztán, amikor módom nyílt arra, hogy a sporton keresztül küzdhettem a nőkért, örömmel vállaltam."

"Magamért is kiálltam, de azokért is, akik a múltban szembesültek, vagy a jövőben fognak szembesülni azzal az igazságtalansággal, amivel nekem is kellett."

"Örülök annak, hogy ekkora változást tudtunk elérni és precedenst tudtunk teremteni. Rengeteg előrelépés történt azóta, de van is még tennivaló előttünk. Örülök, hogy kivehettem a részem a küzdelemből, és egészen addig teszem a dolgom, amíg úgy nem látom, hogy nincs többé szükség párbeszédre."

2006-ban a Roland Garros szervezői egyenlő pénzdíjat adtak a férfi és a női győztesnek. 2007-ben Wimbledon is beállt a sorba, amivel az egyenlőségi mozgalom célt ért mind a négy GS-tornán, hisz a US Openen már 1973, míg az Ausztrál Openen 2001 óta ugyanannyi pénzt kap a női és a férfi bajnok. 

venus roger 2.jpg Fotó: Europress/AFP

Williams volt az első nő, aki Wimbledonban profitálhatott az egyenlő pénzdíjakból. Az amerikai volt ugyanis a torna 2007-es női győztese, akit az All England Club döntése nyomán ugyanúgy díjaztak, mint a férfi győztes Roger Federert. 

Williams beszélt az egyenlőségért folytatott küzdelem sporton kívüli vonatkozásairól is.

"Hihetetlen, hogy az egyenlő bérezéssel kapcsolatos párbeszéd milyen szépen kibontakozott az elmúlt években. Ez egy globális ügy lett, amely mögött egy globális mozgalom áll."

"Az azonban, hogy a dolog javarészt még mindig a párbeszéd szintjén van, azt jelenti, hogy még mindig bőven van tennivalónk. Az egyenlő bérek ügye csak egy része a régóta fönnálló egyenlőtlenségnek."
"Boldog leszek, ha egyszer eljutunk oda, hogy a férfiak és a nők közötti különbségekről nem kell többé beszélni. Hogy mindenkit önmagáért fognak tisztelni és szeretni."

WTA

Hozzászólások