Salakblog - Vannak versenyek, ahol a teniszezők szabadkártyás helyeket vásárolnak maguknak
Vannak versenyek, ahol a teniszezők szabadkártyás helyeket vásárolnak maguknak
Fotó: Europress/AFP

Vannak versenyek, ahol a teniszezők szabadkártyás helyeket vásárolnak maguknak

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/24 15:46
Idén januárban a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) - az alacsonyabb szinten teniszező profik előrelépését megkönnyítendő - bevezette a World Tennis Tour (WTT) rendszerét. Az érintett játékosok és edzők szerint az új szabályok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért további változásokat követelnek a szövetség részéről.

Miközben a profi tenisz legmagasabb szintjén az egyre látványosabb a körítés és a folyamatosan emelkedő pénzdíjak jellemzőek, addig a sportág alsóbb szintjein próbálkozók helyzete a mai napig kilátástalan. Pedig az ITF nemrég kifejezetten azzal a szándékkal hajtott végre reformokat, hogy könnyebb legyen a profi tenisz legalján dolgozók feladata, és csökkenjenek valamelyest a pénzdíjak elosztásából fakadó egyenlőtlenségek.

"Úgy gondolom, szükség volt változásra" nyilatkozta a Telegraphnak Samm Butler, egy 24 éves brit teniszező, aki pályafutása csúcsán 815. volt az ATP-világranglistán. "Éveken át semmi sem történt, és most sem vagyok benne biztos, hogy az ITF fején találta a szöget. Csökkent a résztvevők száma. Csökkent a versenyek száma. Nem állnak egyenlő lehetőségek a rendelkezésre" - sorolta panaszait a jelenlegi rendszerrel kapcsolatban.

butler.png Fotó: Europress/AFP

"Az átalakítás előtt senki sem tudta, mi fog történni. 2018 során beszéltek ugyan a nagy reformokról, de az információ nem jutott el hozzánk. A hozzám hasonló szinten teniszező játékosok szemernyi tiszteletet sem éreztek" - magyarázta Butler, aki a lapnak azt is elárulta, legutóbb Glasgow-ban lépett pályára egy 25 ezer dolláros versenyen, és az a torna egyben az utolsó is volt pályafutása során.

Bizonytalan bevételek

2012-ben az ITF évi 5 millió dolláros megállapodást kötött a Sportradar nevű, adatelemző céggel. Ennek a szerződésnek köszönhetően nem csak az ATP vagy a WTA Tour találkozóit, de egészen alacsony szintű mérkőzéseket is be tudtak kapcsolni az élő eredménykövetés, ezzel a sportfogadások rendszerébe. Nagyon furcsa helyzet állt elő: bizonyos játékosok számára kifizetődőbbé vált a vereség, mint a győzelem.

Egy 15 ezer dolláros versenyen például az elődöntő 240 dollárt jelentett, miközben az online fogadásoknál több tízezres tétek pörögtek a mérkőzések alatt. Szinte ipari mértékben ömlött a korrupció a profi teniszbe, és ömlik mind a mai napig, mint arra a múlt heti események is figyelmeztettek, amikor hét francia játékost őrizetbe vettek, amiért a gyanú szerint szerepük lehetett mérkőzések megbundázásában.

Rengeteg a fogadási csalás a teniszmeccseken | Hosszabbítás

A teniszben előforduló sportfogadási csalásokkal már régóta foglalkoznak, szerdán pedig megjelent egy hosszabb jelentés, melyben megállapították, valóban súlyos problémát jelent a bundázás, igaz, főleg alacsonyabb szintű (és pénzdíjazású) versenyekről van szó. A sportág tisztaságával kapcsolatban 2016-ban merültek fel komoly kérdések, miután kiderült, hogy több székbíró is tudatosan manipulált sportfogadással kapcsolatos adatokat.

2016-ban a BBC és a Buzzfeed közös nyomozása arra kényszerítette a sportág vezetőit, hogy figyelmet szenteljenek a sportfogadások jelentette problémára. Felállítottak egy független vizsgálóbizottságot, ami aztán arra a következtetésre jutott, hogy a sportág alacsonyabb szintjeit teljesen megfertőzte a sportfogadás, főként, mert ezeken a versenyeken kevés pénzt osztanak szét. Bizonyos szinten a "tankolás" elfogadott jelenséggé vált.

Felesleges költségek

A független vizsgálóbizottság értékelésében többféle javaslat is született a probléma kezelésére, például felmerült, hogy megszüntetnék a 15 ezres versenyek közvetítését, valamint hogy a profi játékosok számát 2000-ről 750-re csökkentenék. Kris Dent, az ITF igazgatója múlt héten elismerte, hogy nehézkesen haladnak a változtatásokkal, ugyanakkor kitartott amellett, hogy a reformok az év hátralévő részében működni fognak.

Butler nem osztozik a sportvezető optimizmusában, tapasztalatai szerint borzalmas állapotok uralkodnak a profi tenisz alján. "Pár hete Tunéziában voltam, ahol a kvalifikáció előtt tartottak egy előkvalifikációs versenyt, amit aztán nevetségesen későn, rosszul bevilágított pályán rendeztek. Az előselejtezőnek 50 dollár volt a beugrója, majd az előselejtező győztesétől elkértek még 40 dollárt a normális kvalifikációért."

Fiatal magyar tenisztehetség a New York Timesban | Hosszabbítás

A New York Times hosszú cikkben mutatja be, milyen nehézségekkel kell szembesülnie azoknak a teniszezőknek, akik szeretnének bekerülni az elit játékosok közé. Az amerikai lap két játékos, a korábbi top25-ös kanadai, Alexandra Wozniak és a magyar tehetség, Stollár Fanny szemszögéből mutatja be a kisebb versenyeken küzdő teniszezők életét.

Korábban mi is közöltük a New York Times riportját, melyben az elit játékosok közé kívánkozó teniszezők nehézségei kerülnek előtérbe.

A teniszező nem csak a selejtezőkkel, de a szállással járó költségekkel sem volt elégedett. "Általában igyekszem olcsó AirBNB-t találni, azonban nem engedtek részt venni az előkvalifikáción, ha nem helyben választottunk szállást, éjszakánként 70 dollárért" - magyarázta Butler. Az ITF ezzel kapcsolatban azt állította, hogy ezt a meglehetősen kizsákmányoló módszert már nem teszik lehetővé a szervezet szabályai.

Nőtt a korrupció

Van azonban, ami még a helyenként nevetségesen magas költségeknél is aggasztóbb, alacsonyabb szinteken ugyanis egyre gyakoribb, hogy egyes játékosok felvásárolják a szabadkártyás helyeket. Ezeket rendszerint a hazai teniszezőknek vagy adott esetben nevesebb játékosoknak szokták odaítélni, manapság azonban akár 2500 dollárt is megérhet a szabadkártya egy előrelépésről álmodozó játékos számára.

"Ismerek egy srácot, aki elrepült egy 25 ezres afrikai versenyre, miközben a cutról nagyjából 200 hellyel le volt maradva" - ezt már Calvin Betton, egy brit edző mondta. "Nem hiszem, hogy erre sor került volna a szabadkártya megvásárlásra nélkül. Érdemes megnézni a nevezési listákra: chilei játékosok kapnak szabadkártyát Tunéziában, hogy egy példát hozzak. Ez egy ok miatt lehetséges: a Tour egyre korruptabbá válik."

elittől távol.png Fotó: Europress/AFP

Játékosok szerint megoldást jelentene, ha több kvalifikációs helyet biztosítanának, amivel több teniszezőnek lenne esélye a főtáblára kerülésre. Eredetileg az ITF 24 fővel indította el a versenyeit, ezt azóta 32-re növelték a kritikák hatására, és még az is elképzelhető, hogy végül 48-ra bővítik. Ezzel együtt a játékosok nem nagyon bíznak az ITF-ben, ami részben talán annak is köszönhető, hogy egyik vezetője sem teniszezett profi szinten.

"Az volt az eredeti cél, hogy javítsuk a fejlődés lehetőségét, segítsünk a játékosoknak, csökkentsük a költségeket és a jogsértések kockázatát" - magyarázta az ír Dave Miley, aki a Nemzetközi Teniszszövetség szeptemberben esedékes elnökválasztása során a jelenlegi elnök, David Haggerty legnagyobb kihívója lehet. "Ezek közül egyiket sem sikerült teljesíteni" - szögezte le Miley.

Címlapi képünk illusztráció. 

Hozzászólások