Salakblog - Van Fucsovicsnál bátrabb magyar teniszező is
Van Fucsovicsnál bátrabb magyar teniszező is
Fotó: Europress/AFP

Van Fucsovicsnál bátrabb magyar teniszező is

Szabó GáborSzabó Gábor
2019/01/31 15:58

Néhány héttel ezelőtt írtam pár sort, amikor Fucsovics Marci lemondta a szereplést a Davis-kupa németek elleni mérkőzésén. Szívem szerint az írásnak a Fucsovics Marci a tenisz szövetséggel harcol, de a társait küldi a vágóhídra címet adtam volna, de sejtettem, hogy ezt sokan már túlzásnak tartanák, és így végül finomítottunk a dolgon. Bár, ha belegondolok, a távirati iroda mai tudósításában megjelent mondat sem hangzik sokkal jobban:

„A második találkozón a hazaiak sztárja, a tavaly ATP-világbajnok Alexander Zverev - aki harmadik a rangsorban - lép pályára az egyéni világranglista-helyezéssel jelenleg nem rendelkező Nagy Péter ellen.”

Azt az írásomat akkor sokan félreértették, akadtak, akik azzal is megvádoltak, hogy dolgozatomat egyenesen Németh Szilárd mondta volna tollba, én pedig a Szövetség szócsöve volnék. 

Ami már csak azért is érdekes, mert azokról az anomáliákról, amikről Fucsovics Marciék manapság beszélnek, azokról éppen itt, a hosszabbításon lehetett először olvasni  még 2017 tavaszán. Igaz, Marci akkor, azon a versenyen még nem igazán akadt nagyon fenn ezeken a problémákon, olyan nagyon nem, hogy inkább köszönte szépen a szövetség által biztosított szabadkártyát. És örült nyilván annak is, hogy ugyanannak az ATP-tornának egy másik szabadkártyáját nem mondjuk Nagy Peti kapta, hanem elcseréltük a törökökkel, így ő játszhatott a rákövetkező héten Isztambulban is. (Nagyon helyesen)

Aki kicsit is tisztában van az erőviszonyokkal, az tudja, miről fog szólni a holnapi Zverev-Nagy meccs. Fedett pályán, Frankfurtban. Arról, hogy Peti eljusson egy tisztes vereségig. Hogy nyerjen pár játékot, és ne kapjon ki mondjuk egy órán belül. Az ő játéka ezen a borításon, ezek között a körülmények között olyan szinten nem passzol Zverevéhez, hogy egy 2:6, 2:6 is páratlan bravúrnak számítana. És ez itt nem Peti képességeinek a degradálása akar lenni. Nagyon nem. Sőt. 

Annak a kiemelése, hogy mennyire tisztelem őt, hogy nem futamodott meg, nem mondta le a meccset, hanem odaáll holnap, kockáztatva egy nagyon kellemetlen, esetleg megalázó vereséget, mert tudja, hogy Balázs Attila és Valkusz Máté sérülésével, Fucsovics távolmaradásával egyszerűen nem maradt más, aki játszhatna. 

Nem tudom, hányan lettek volna ennyire bátrak az ő helyében, az ő teniszével. És ezért a bátorságért csak tisztelet illeti, semmi más. Tisztelet illeti, még akkor is, ha nem jár sikerrel, és nagyon kikap, úgy, hogy az már szinte kellemetlen. 

És fontos, hogy ha nem jön össze a tisztes vereség, akkor se gúnyolja ki senki, akkor se bántsuk őt, hanem inkább segítsünk neki, hogy átlendüljön a nehéz perceken. 

Nagy Peti soha nem lesz Top 100-as teniszező, ezt mindenki tudja. De talán az sem elhanyagolható, hogy ki milyen ember. És pillanatnyilag mondjuk kevés nála bátrabb magyart tudnék mondani.

Hozzászólások