Salakblog - Változás lesz a női világranglista élén, ketten is pályáznak a trónra
Változás lesz a női világranglista élén, ketten is pályáznak a trónra
Fotó: Europress/AFP

Változás lesz a női világranglista élén, ketten is pályáznak a trónra

Németh DánielNémeth Dániel
2019/08/08 13:23
Ashleigh Barty második fordulós vereségével két teniszező számára is megnyílt az út a világelsőség felé. Miután Naomi Osaka sikerrel vette az első akadályt, az már biztos, hogy változás lesz a ranglista élén, azonban még egy másik korábbi világelső, Karolina Pliskova is reménykedhet. Igaz, rá sokkal nehezebb feladat vár az előttünk álló héten.

Naomi Osaka gond nélkül bejutott a Torontóban zajló tenisztorna harmadik fordulójába, miután selejtezős ellenfele, a német Tatjana Maria az első játszmát követően feladta a találkozót. Ezzel eldőlt, hogy Barty elveszítette a világelsőséget, hiszen a kétszeres Grand Slam-győztes japán 76 ponttal megelőzte az ausztrált. Az viszont még közel sem biztos, hogy marad ez a sorrend, hiszen tűzközelben van a világranglista-3. Karolina Pliskova is, aki egy erős torontói teljesítménnyel mindkét játékost előzheti.

"Úgy gondolom, jól játszottam, bár csak egy szettre került sor. Elértem azt, amit szerettem volna, próbáltam rámenni az ütésekre, amikor csak lehetőségem nyílt rá. Volt persze néhány ki nem kényszerített hibám, de ez része a folyamatnak. A magam részéről örülök, mert jó ideje ez volt az első mérkőzésem, de elég gyorsan vissza tudtam rázódni" - értékelt Osaka, aki először játszott tétmeccset azóta, hogy kikapott a wimbledoni torna első fordulójában a szép lassan mumusává váló Yulia Putintsevától.

Osaka a következő fordulóban a Caroline Wozniacki három szettben búcsúztató Iga Swiatekkel találkozik. A lengyel tehetsége mellett problémát jelenthet, hogy Osaka nem ismeri a játékát, bár azt is elismerte: Wozniacki talán még kellemetlenebb ellenfél lett volna, mivel egyszer sem tudta legyőzni edzéseken. "Swiatekkel sosem játszottam korábban. Láttam már labdamenetet tőle különböző versenyeken, de egy meccsét sem néztem végig. Ma este talán erre is sor kerül. Fiatal játékos, a fiatalokra pedig jellemző, hogy nincs bennük félelem. Tapasztalat."

Pliskova - bár egy lényegesen nehezebb mérkőzésen - sikerrel vette a második fordulót Torontóban, miután három szettben legyőzte Alison Riske-et. A cseh játékosra a harmadik fordulóban a remek formában lévő, 16. kiemelt Anett Kontaveit vár, utána pedig a Bianca Andreescu-Kiki Bertens mérkőzés győztesével találkozhatna a negyeddöntőben. Ahhoz, hogy életben tartsa az esélyeit a világelsőségre, legalább a legjobb négyig el kellene jutnia, azonban Osaka teljesítményétől is függ, milyen eredményre lesz szüksége.

Amennyiben ugyanis Osaka eljut a negyeddöntőig, Pliskovának már csak a döntő érhet világelsőséget. Ha pedig még tovább menetel a japán lány, akkor meg is kellene nyernie a torontói versenyt. Végső sikere esetén mindenképpen a ranglista élére ugrana Pliskova, ilyen értelemben tehát a saját kezében van a sorsa. Osaka számára a negyeddöntő papírforma eredménynek tűnik, utána viszont akár Serena Williamset is kaphatja, ami minimum kétesélyes párosítás, azzal együtt, hogy fontos meccsen is győzött már idolja ellen a japán.

via WTA

Hozzászólások