Salakblog - Valóban eljárt volna az idő a wimbledoni kiemelési rendszer fölött?
Valóban eljárt volna az idő a wimbledoni kiemelési rendszer fölött?
Fotó: Europress/AFP

Valóban eljárt volna az idő a wimbledoni kiemelési rendszer fölött?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/26 16:43

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Rafael Nadal nem fogadta kitörő örömmel a wimbledoni szervezők azon döntését, mely szerint Roger Federert készülnek kiemelni a második helyen, őt pedig a harmadikon. Azóta a dolog már ténykérdés, hisz mára a kiemeltek listája biztossá vált.

A dolog természetesen nem Federerről szól, hanem egy hosszú ideje bevált rangsoroló rendszerről, mely a füves borítás legjobbjait próbálja meg kompenzálni annak érdekében, hogy a tornát olyan pozícióból kezdjék meg, mely nagyjából reálisan tükrözi a tudásukat. Így aztán nem csak a svájci, hanem két korábbi döntős, Kevin Anderson és Marin Cilic is jobb kiemelést kapott, mint a ranglistájuk.

"Általában ez megy. Wimbledon az egyetlen torna a szezonban, ahol nagyjából azt csinálnak, amit akarnak" - mondta Nadal egy interjúban. "Bárhogyan is, akár második vagyok, akár harmadik, a legjobbamat kell nyújtanom, és harcolnom kell, hogy megnyerjem az adott játékot, amelyben éppen benne vagyok."

Novak Djokovic egyetért Nadallal, és úgy véli a spanyol véleménye teljesen megalapozott.

"Ezt csinálják, ez a rendszer, és ezt tiszteletben kell tartani" - fogalmazott Djokovic. "A dolog meglepő egy kicsit, még akkor is, ha Federer minden idők legjobb füves pályás játékosa, és többször nyerte meg a versenyt, mint bárki más. Azt azonban ne feledjük, hogy aki elé sorolták, az nem más mint Rafael Nadal... De ez van, el kell fogadni."

federer.jpgFotó: Europress/AFP

Nem csupán Djokovic volt az, aki hangot adott véleményének, több volt játékos és edző is kiállt Nadal mellett, vagy mondjuk inkább úgy, hogy többen is bírálták a wimbledoni kiemelési rendszert. 

"Ezt a rendszert akkor vezették be, amikor még egyértelműen különbséget lehetett tenni a salakosok és gyors borítást kedvelők között" - írta Darren Cahill a Twitteren. "Akkoriban sok salakos ki is hagyta a füves szezont. Most azonban már nem ez a helyzet, a salakosok alkalmazkodtak, a fű lassabb lett, és a játékban sincs nagy különbség. Egyetértek Patrick McEnroe tweetjével." 

Az amerikai egyébként egyszerűen csak annyit írt, hogy szerinte Nadal kellene, hogy legyen a második kiemelt Wimbledonban.

Magnus Norman mindenféle komment nélkül osztotta meg a fönti két bejegyzést, jelezvén, hogy egyetért a másik két szakemberrel.

Az idei kiemelés már megtörtént, a kocka tehát el van vetve, de remélhetőleg most elkezdődik egy értelmes vita, melynek során ütközhetnek az érvek és ellenérvek. Így aztán ideális esetben egy többé-kevésbé konszenzusos rendszerrel, akár a hagyományossal, akár a jelenlegivel vághatunk majd neki a következő éveknek.

Ez volna a jobb forgatókönyv. A másik, egyébként sokkal valószínűbb lehetőség, hogy most minden elcsendesül, jövőre pedig az ideinél is magasabbra csapnak majd a hullámok. 

Hozzászólások