Salakblog - Vajon kinek a győzelme szólna a legnagyobbat az idei US Openen?
Vajon kinek a győzelme szólna a legnagyobbat az idei US Openen?
Fotó: Europress/AFP

Vajon kinek a győzelme szólna a legnagyobbat az idei US Openen?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/23 14:09
A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy kinek a sikere ütné át a falat leginkább, kinek a győzelme bírna a legnagyobb jelentőséggel tenisztörténelmi szempontból. Vagy nagyon egyszerűen, kié lenne a legnagyobb sztori.

Az alábbiakban tehát nem esélyekről beszélünk majd, hanem inkább azt nézzük meg, hogy a tenisz térképén kinek a győzelme hagyná a legmélyebb, a legmarkánsabb nyomot.

Fontos, hogy nem akarunk kilyukadni semmiféle megfellebbezhetetlen igazságra a végén. Nem is tudnánk, hisz az, hogy egy teljesítmény mennyire extra egy másikhoz képest, nem adható meg sem kilogrammban, sem centiméterben. Maximum véleményünk lehet a kérdésben. 

Ráadásul, mivel a listánk egy koedukált lista lesz, előfordulhat, hogy két nagy sztori is valóra válik. Persze az sem kizárt, hogy egy sem, bár erre azért kicsi az esély. Ehhez ugye az kellene, hogy mind a lányoknál, mind a fiúknál olyan győztest avassanak, akiről a következőkben nem teszünk említést.

Listánk nem csupán felsorolás lesz, hanem sorrend is, de inkább csak a játék kedvéért. A sor tetszőlegesen bővíthető is, hisz akadhat olyan játékos, akiben talán történelmi lehetőség rejlik, ám a mi figyelmünket valamiért mégis elkerülte. Mindenki összeállíthatja a saját rangsorát, sőt, erre biztatnánk is benneteket. Vágjunk is bele, visszafelé haladunk majd a 16. helytől az 1. felé. 

16. Simona Halep megszerzi a harmadik Grand Slam-címét. Ez azt jelentené, hogy a harmadik különböző borításon sikerül trófeát a magasba emelnie. Ez mindig egy különleges mérföldkő egy teniszező életében, egyszersmind remek bizonyíték a játéka sokoldalúságára.

15. Naomi Osaka megvédi címét. A lányoknál ez mostanság egyébként sem gyakori, ráadásul a világelső nincs is élete formájában. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy nem is biztos, hogy teljesen egészséges, bizony extrának számítana, ha ismét ő lenne a bajnoknő.

naomi.jpg Fotó: Europress/AFP

14. Novak Djokovic címet véd. Ebben nem, hogy nincs semmi különleges, hanem tulajdonképpen ez a papírforma. Amiért mégis felkerül a listára az az, hogy ez a szerb 17. GS-győzelme lenne, amivel felzárkózna közvetlenül Rafael Nadal mögé az örökrangsorban. 

13. Bianca Andreescu elképesztő formában játszott Torontóban. Ha azt át tudná menteni New Yorkba, simán megnyerhetné a versenyt. 2004 óta ő lenne az első tinédzser győztes a lányoknál. 

12. Alexander Zverev győzelmére semmilyen jel nem utal. A Grand Slameken sosem ment neki igazán, ráadásul és az idén a kisebb versenyeken is elmarad korábbi önmagától. Elég nagy sztori lenne, ha épp egy major-tornán találna magára, és pont akkor jönne az áttörés, amikor senki nem várja tőle.

11. Rafael Nadal győzelme montreali címvédése fényében korántsem volna meglepetés. Ami itt plusz pikantéria lenne, hogy a 19. GS-címével feljönne Roger Federer nyakára az örökranglistán.

rafa.jpg Fotó: Europress/AFP

10. Petra Kvitova remélhetőleg teljesen felgyógyult a sérüléséből és részt tud venni a tornán. Ha esetleg megnyerné, az egy olyan győzelem lenne, melynek valószínűleg mindenki tudna örülni a teniszvilágban. Bő két és fél éve volt a késeléses támadás... Ha a sors engedné, hogy még legalább egyszer nagy trófeát emelhessen a magasba, akkor mondhatnánk, hogy van igazság.

9. Svetlana Kuznetsova 15 éve győzni tudott a US Openen. A múlt héten Cincinnatiben remek formát mutatott, melyből remélhetőleg önbizalmat tud meríteni. Szép történet lenne, ha ennyi idő múltán újra meg tudná nyerni a tornát. 

8. Nick Kyrgiosról évek óta mondják a szakírók, korábbi nagy bajnokok, hogy óriási tehetség. A kezében ott van minden, ami kell ehhez a sporthoz. A fejével akadnak problémák. Ha egyszer, egy ihletett pillanatban, egy végtelenül ritka csillagállás mellett összeállna minden a számára, csodának lehetnénk szemtanúi. (Lehet, sokkal előrébb kellett volna sorolni a listán?)

7. Felix Auger-Aliassime, aki tavaly még az első kört sem élte túl, folyamatosan fejlődik, egyre közelebb van a legjobbakhoz. A végső győzelemre szinte semmi esélye, ám ha mégis nyerne, ő lenne Nadal óta az első tizenéves GS-bajnok. Semmi kétség, ez a győzelem igencsak komolyat szólna.

felix.jpg Fotó: Europress/AFP

6. Fabio Fogninire nem lehet csak úgy egymagában tekinteni. A feleségével, Flavia Pennettával együtt kell őt értelmezni. Ha megcsinálná ugyanazt, amit a kedvese - ahogy azt Szántó Petra írásában is olvashatjuk - azaz, hogy a pályafutása végére dob egy hatalmasat, majd visszavonul, verhetetlen párossá válnának.

5. Venus Williams lenyűgöző. Minden csodálatunk az övé, hogy 39 évesen, a betegsége ellenére is itt van, teniszezik, mosolyog és még mindig versenyképes. Ha övé lenne a trófea minden idők legidősebb női GS-bajnoka lenne. 

4. Roger Federer győzelme nyilván nem volna akkora szenzáció, mint mondjuk Kyrgiosé vagy Fogninié. Amiért mégis ilyen előkelő helyre kerül listánkon, az a 21-es szám. Az ugyanis vitathatatlanul hatalmas sztori lenne, ha megszerezné a 21. GS-címét, amivel eltávolodna egy kicsit a major-versenyben Nadaltól és Djokovictól.

3. Coco Gauff 15 éves és abszolút partiban van a legjobbakkal. Ez a két dolog az, melyek miatt ilyen elöl áll listánkon. Ha ugyanis 15 évesen meg tudná nyerni a tornát, ő lenne minden idők messze legfiatalabb teniszezője, aki Grand Slam-trófeát emelhet a magasba.

gauff.jpg Fotó: Europress/AFP

2. Daniil Medvedev második helye akár talán túlságosan előkelőnek is tűnhet, hisz a US Open Series megnyerésével majdhogynem esélyesnek számít New Yorkban. Azt azonban ne feledjük, hogy bár sokan játszottak már jól a Nagy Hármas ellen kisebb tornákon, a GS-eken eddig nem termett babér a fiataloknak. A legutóbbi 11 majort Federer, Nadal vagy Djokovic húzta be. Ráadásul mi azzal kalkuláltunk, hogy Medvedev úgy nyeri meg a tornát, hogy mindhármukat megveri menet közben. Ez így már azért elég nagy sztori volna. 

1. Serena Williams első helye nálunk vitán fölül állna. Az amerikai 20 évvel első Grand Slam-sikerét követően győzhet ismét major-tornán. Ráadásul megint épp a US Openen. Ő az egyetlen, aki már az előző évezredben is tudott GS-t nyerni, és most megint meg lehet rá az esélye. A 24.-ért, Margaret Court rekordjának beállításáért száll majd harcba immáron sokadszor. 

Hozzászólások