Salakblog - Vajon a mostani Serena Williams eddigi legjobb esélye, hogy megszerezze a 24. Grand Slam-címét?
Vajon a mostani Serena Williams eddigi legjobb esélye, hogy megszerezze a 24. Grand Slam-címét?
Fotó: Europress/AFP

Vajon a mostani Serena Williams eddigi legjobb esélye, hogy megszerezze a 24. Grand Slam-címét?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/07 09:34
Azzal, hogy 6:3, 6:1 arányban legyőzte Elina Svitolinát az elődöntőben, Serena Williams - beállítva Chris Evert rekordját - megszerezte 101. győzelmét a US Openen.  Ami azonban ennél sokkal fontosabb, kiharcolt egy újabb lehetőséget arra, hogy begyűjtse a 24. Grand Slam-címét.

Három elveszített major-döntő után az amerikai bízik abban, hogy ezúttal végre fel tudja tenni az í-re a pontot, és be tudja állítani Margaret Court rekordját. Vele szemben a háló túloldalán a 19 éves Bianca Andreescu áll majd, aki Belinda Bencic 7:6(3), 7:5 arányú legyőzésével jutott be élete első GS-döntőjébe. 

Williams legutóbb idén Wimbledonban állt ilyen közel Court rekordjához, ám akkor, többek között Simona Halep lehengerlő teljesítményének köszönhetően, nem tudta megszerezni a hőn áhított trófeát. A román játékának színvonalát jól jellemzi, hogy mindössze három ki nem kényszerített hibát ütött az egész meccsen.

"Wimbledonban Simona egészen hihetetlenül játszott" - mondta Serena. "Azon a napon nem tehettem semmit ellene. Ráadásul nem is volt túl sok időm felkészülni a tornára. És, mint kiderült, ez a kettő halálos kombináció volt a számomra."

A nem megfelelő edzettségi állapotának a térdsérülése volt az oka, de szerencsére a próbléma azóta megoldódott. Így Wimbledon és a Rogers Cup közé be tudott iktatni egy fontos felkészülési időszakot. A torontói döntőt Andreescu ellen vívta, ám néhány gém után hátsérülés miatt fel kellett adnia a meccset.

serena2.jpgFotó: Europress/AFP

"Ezen a tornán már sokkal felkészültebb voltam. Igazából vicces, de többet készültem Kanadára, mint bármely másik tornára az évben. Kemény évem volt, sok sérüléssel. Úgyhogy szükségem volt arra, hogy végre egészséges legyek."

Úgy tűnik, most tényleg az. Vajon ez lehet a legjobb esélye, hogy megszerezze a 24.-et?

"Nem tudom. Ez igazából nem is nagyon jutott eszembe az egész torna során. Sokkal lazább, sokkal nyugodtabb vagyok, mint korábban."

A Svitolina elleni negyeddöntőben az első két gém kritikusnak bizonyult. Az ukrán nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így mind a két játék Serenáé lett. 3:1-es Williams vezetésnél adódott még három esélye, hogy visszajöjjön, mivel azonban nem tudott élni velük, elúszott számára az első szett. A másodikban pedig Williams már nem igazán osztott neki lapot. 

"Nem gondolom, hogy összességében extra jól játszott volna" - mondta Svitolina. "A meccs legelején azonban nagyon magas szinten teniszezett, ami döntőnek bizonyult."

Serena maga is elismerte, hogy nem játszott szuperjól, azonban a 34-20-as nyerő-hiba mutató miatt nem kell éppen szégyenkeznie sem. Ez lesz a tizedik US Open-döntője úgy, hogy 20 évvel ezelőtt itt nyerte pályafutása első GS-címét. Akkor, amikor Andreescu még meg sem született. 

andreescu.jpgFotó: Europress/AFP

Ami a leginkább biztató lehet a számára, hogy sokkal jobban mozog, mint a szülés utáni visszatérése óta bármikor. Még Wimbledonhoz képest is jelentős az előrelépés. A térdsérülés már a múlté, és bár a Petra Martic elleni meccsen egy kissé kifordult a bokája, komolyabb baj szerencsére nem lett belőle. 

A jó forma adott, ám az ellenfél sem akármilyen állapotban van. Andreescu Torontóban tornát nyert, és a top 10-es ellenfelekkel szemben 7/7 a mérlege. 

"Elképesztően jól variálja a játékot, és meg kell mondjam, emberileg is nagyon kedvelem őt" - mondta róla Williams.

Ha Andreescu nyeri a döntőt, ő lesz az első 20 év alatti Grand Slam-bajnok azóta, hogy Maria Sharapova 2006-ban győzni tudott itt a US Openen. 

Ha pedig Serena nyer, sok kérdés aligha marad a legnagyobbságot illetően. 

CNN

Hozzászólások