Salakblog - Utol tudja-e érni Federer Connorst?
Utol tudja-e érni Federer Connorst?
Fotó: Europress/Getty

Utol tudja-e érni Federer Connorst?

Szabó GáborSzabó Gábor
2015/01/13 13:46

Roger Federer, ahogyan azt már többször, több helyütt is megírtuk, vasárnap Brisbane-ben ünnepelte pályafutása 83. tornagyőzelmét, és ami még fontosabb, 1000. győzelmét. Ő a harmadik, aki elérte az ezres álomhatárt Jimmy Connors és Ivan Lendl után. Connorsnak 1253, míg Lendlnek 1071 győzelme van. Sokan gondolják, hogy Connorsék mindössze azért előzik meg Rogert, mert tovább játszottak, ez azonban csak részben igaz. Federer győzelmi mutatója 0.815 míg a másik kettőnek 0.818, ami ugye annyit tesz, hogy ezer meccsből pont hárommal nyert többet a másik kettő. Ha abból indulunk ki, hogy a különbség elhanyagolható, akkor oda jutnánk, hogy a svájcinak pont olyan hosszú karrierre volna szüksége, mint a másik kettőnek ahhoz, hogy megelőzze őket. Ez utóbbi azért Connors esetében nehezen elképzelhető, mert Jimbo még negyven évesen is nyomta, igaz, a vége felé azért inkább csak rontott azon a bizonyos győzelem-vereség mutatón.

Ha egyszerűbben akarunk számolni: Federer tavaly 73 meccset nyert, ha nem sérül meg és közelítőleg így játszik a továbbiakban is, akkor valamikor jövő tavasszal megelőzi Lendlt. Ha nagyon jól játszik az idén, akkor már Ausztráliában, de ez mindegy most azt hiszem.

Connors megelőzéséhez azonban sokkal több kell. 253 meccset kéne nyernie, ami ugye 73 győzelem/év mutatóval is durván három és fél év. Ha azonban feltételezzük, hogy ezt a tempót nem fogja bírni már ennyi ideig, akkor talán szerencsésebb négy, négy és fél évvel számolni. Ehhez nagyjából hatvan meccset kéne hozni évente, ami picit a karrier átlag felett van, de ne feledjük, 2013-ban például mindössze 45 megnyert meccsig jutott, és azzal is bőven tízben - hatodikként - zárt a világranglistán.

Szentségtörésnek tűnik most ezt leírni, de le kell: ha mondjuk négy év múlva Rog majdnem 38 évesen tízben lenne, az nem akármilyen bravúr volna.

Ő maga egyébként nem tekinti különösebb célnak Connors megelőzését: "Vannak kétségeim, hogy ez sikerülhet-e, de sosem lehet tudni. Nyilván a dolog elsősorban azon múlik, meddig játszom, de erről nekem most még fogalmam sincs. Szeretnék versenyképes maradni addig amíg csak lehetséges, és azt hiszem ez azon múlik, egészséges tudok-e maradni. Jelen pillanatban a világelsőség sokkal fontosabb célom" - mondta Federer.

Hozzászólások