Salakblog - Útközben: A Roland Garros első hetének értékelése
Útközben: A Roland Garros első hetének értékelése
Fotó: Europress/Getty

Útközben: A Roland Garros első hetének értékelése

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/05/31 10:14

Hétfőn kezdődött volna a Roland Garros második hete. Persze, ami késik nem múlik, és előbb utóbb majd csak elvonulnak a felhők Párizs fölül, vagy ha más nem, legalább megszűnik az égi áldás utánpótlása.

Addig is nézzük meg, hogy az ESPN két riportere, Johnette Howard és Greg Garber, valamint Peter Bodo szakíró hogyan látták az első hét történéseit.

A legjobb meccs

Howard: Andy Murray elég balszerencsésnek tűnt, amikor az eső és a sötétedés (ideiglenesen) megakadályozta abban, hogy megpróbáljon visszajönni 0-2-es hátrányból Radek Stepanek ellen. Másnap a 37 éves cseh újratöltött raktárakkal az utolsó pillanatig életveszélyes ellenfél tudott lenni a skót számára. Még hergelte is a közönséget, hogy ünnepeljék egy-egy bravúros ütése után. Végül Murray döntő szett 7-5-tel azért csak behúzta a meccset.

Garber: Nem tagadom, imádom a számokat. Éppen ezért nekem Ivo Karlovic volt az über alles. A 37 éves, 2 méter 10 centis horvát 41 ászt és összesen 103 nyerőt ütött a második körös meccsén az ausztrál Jordan Thompson ellen. 12-10 arányban hozta a döntő szettet, és ezzel ő lett Jimmy Connors, az 1991-es US Openen elért harmadik fordulója óta a legidősebb játékos, aki legalább eddig a magasságig eljutott egy GS tornán.

Bodo: Mindenképpen az Irina-Camelia Begu - Coco Vendeweghe második körös meccset választom, amit végül a román lány nyert 6-7, 7-6, 10-8 arányban. Egy csodálatos, rendkívül feszült meccs volt a kettes pályán, 3 óra 38 percig tartott, és ezzel a leghosszabb női összecsapás lett az idén.

A legnagyobb csalódás

Howard: Roger Federer és Rafael Nadal együttes visszalépése nagyon komoly veszteség a torna számára. Persze ez egyszersmind azt is jelenti, hogy nagyobb figyelmet kaphatnak a fiatalok, Thiem, Kyrgios, Zverev, de legyünk őszinték, Roger és Rafa nélkül egy Grand Slam torna nem ugyanaz. Úgy tűnt, egy potenciális Nadal - Djokovic elődöntő lehet a torna meccse, de ennek sajnos annyi.

NadalFotó: Europress/Getty

Garber: Rafát kell, hogy említsem és a sérült bal csuklóját. Elképesztő a 72-2-es rekordja a Garroson, de úgy tűnik a tizedik cím megszerzése kemény dió lesz. Az orvos, aki del Potro csuklóját operálta azt mondja, hogy a spanyol felépülése akár 4-6 hétig is eltarthat, ami veszélybe sodorhatja wimbledoni indulását.

Bodo: Számomra a 19. helyen kiemelt Sloane Stephens volt az. Elszalasztott egy nagy lehetőséget, mert akár nagyon messzire is juthatott volna. A tábla alsó felében volt, ahol csak két korábbi GS-bajnok szerepelt: Kuznetsova és Stosur. Ahelyett, hogy megragadta volna az esélyét, sima 6-2, 6-1-es vereséget szenvedett a 108. Tsvetana Pironkovától.

A legnagyobb meglepetés

Howard: Egyértelműen Stepanek, a cseh teniszező, aki selejtezőt kellett, hogy játsszon a főtábláért. Ott megkapta azt az Andy Murrayt, aki Rómában megverte a világelső Novak Djokovicot. Azonban Stepaneket mindez egy cseppet sem zavarta. Bátran játszott, a közönséget is bevonta a meccsbe és többször kérte is a támogatásukat. Be is tudta söpörni az első két szettet, Murray aztán végül fordított, de ehhez minden tudására szüksége volt. A skót a meccs után el is ismerte, hogy szerencséje is volt, hogy ő ment tovább.

Garber: Shelby Rogers úgy kezdi meg a második hetet a Garroson, hogy van össze-vissza négy győzelme GS-tornákról. Ebből három most Párizsból. Gyakorlatilag a semmiből. Megverte Karolina Pliskovát, amire az ember már felkapta a fejét, de aztán legyőzte Petra Kvitovát is úgy, hogy elbukta a második szett tie-breaket, majd behúzta a harmadik játszmát 6-0-ra.

Bodo: A negyedik kiemelt Nadal visszalépése az egyre súlyosbodó csuklósérülése miatt. Ez ugyanis látszólag a semmiből jött, mi legalábbis nem tudtunk róla. A kilencszeres bajnok készen állt arra, hogy visszatérjen, sőt nagyjából már ki is kászálódott abból a gödörből, ahol már bő egy éve volt. Lehetett volna egy őrületes elődöntőjük Djokoviccsal, de sajnos ez a sérülés keresztbe tett ennek.

Az első hét legjobb női játékosa

Howard: Nehéz nem a címvédő Serena Williamst mondani. A világelső elképesztő magabiztossággal húzta be az első két meccset, és küzdött egy óriásit a harmadik körben Kristina Mladenovic ellen. Akik kétségbe vonták Serena formáját a visszatérést megelőzően, eddig elég egyértelmű választ kaptak. Az amerikai ugyanis nem, hogy meccset, de még szettet sem veszített, amióta Rómában újra feltűnt a WTA Touron.

SerenaFotó: Europress/Getty

Garber: Nos, megvan az oka annak, miért is Serena az első kiemelt. Ellentétben a tavalyi évvel, amikor hét meccséből öt is iszonyatosan hosszúra nyúlt, és borzasztó módon kellett küzdenie a továbbjutásért, most sokkal jobban menedzseli a mérkőzéseit. Pontosan így, két szettes győzelmekkel kell energiát spórolnia a második hétre.

Bodo: Mondjuk azt, hogy holtverseny a két Williams testvér között. Serena ott folytatja, ahol Rómában abbahagyta. Visszahozta a női teniszbe azt, ami az ő távollétében annyira hiányzott: a megbízhatóságot. Venus előtt pedig csak ámulni és bámulni lehet. Nyert három meccset közel 36 évesen a leggyengébb borításán, tanúbizonyságát adva annak, hogy a versenyszellem, a motiváció még mindig bőven megvan benne.

Az első hét legjobb férfi játékosa

Howard: Egyfelől persze Djokovic lehet a nyilvánvaló választás. Viszont azért érdemes kiemelni a világranglista-második Murrayt is, aki a Garros előtt a média kereszttüzébe került, mert szakított korábbi edzőjével Amélie Mauresmóval. Utána jöttek az ötszettesek Stepanek és Bourge ellen, de a skót túlélte ezeket, és azóta viszont nagyon komoly adogatók ellen is játszmaveszteség nélkül jutott tovább.

Garber: Igaz, hogy túl kézenfekvő, de mégiscsak Djokovic mellett teszem le a voksom. Kiegyensúlyozott tenisszel menetel előre élete első Garros-címéért. Nyilvánvalóan profitált Nadal visszalépéséből is, szóval egyenlőre határozottan előny Djokovicnál.

Bodo: Nagyon megúszós lenne Djokovicot mondani, úgyhogy én Wawrinkát emelném ki. Volt egy több szempontból is rendkívül nehéz első fordulós mérkőzése Lukas Rosol ellen. Maga az ellenfél is trükkös volt, plusz ott volt a szerencsétlen időpontválasztás a szervezők részéről. Stan megoldotta, és azóta egyre jobb és jobb játékkal megy előre és látszólag nem hat rá negatívan annak a terhe sem, hogy ő a címvédő.

WawFotó: Europress/Getty

A legfontosabb kérdések a második hét előtt

Howard: Vajon a két világelső meg tud küzdeni a teherrel és történelmi győzelmet aratnak Párizsban? Ez lesz Serena harmadik kísérlete arra, hogy beállítsa Steffi Graf 22 Grand Slam-es open éra rekordját. Ami Djokovicot illeti, ő a torna előtt is favorit volt, Nadal visszalépését követően még inkább az lett. De tavaly is az volt, amikor Wawrinkával kisétáltak a Chatrier salakjára...

Garber: Vajon ki jut döntőbe a tábla alsó részéről, hogy megpróbálja legyőzni a fináléban Novak Djokovicot? Lehet érvelni mind Murray, mind Wawrinka mellett. Esetleg van olyan, aki francia döntőst prognosztizál Gasquet személyében? Netán Albert Ramos-Vinolasra is voksolna valaki? Alig várjuk, hogy kiderüljön.

Bodo: Érdekes lesz látni, hogyan befolyásolja majd Djokovicot Nadal visszalépése. Első körben persze azt lehet gondolni, hogy ennél jobb hír nem is érkezhetett volna a szerb számára. De emlékezzünk csak, mi volt tavaly. Miután legyőzte a spanyolt, azt lehetett gondolni, hogy minden veszély elmúlt. Aztán láttuk, mi történt. Egyáltalán nem mehet biztosra a világelső.

Egy gondolat még a végére az elemzők véleménye után. Lassan ugyanis azzal is számolni kell, hogy az időjárás is tényező lehet. Az, hogy törölték a teljes hétfői programot az eső miatt, semmiképp sem kedvez a felső ágon lévőknek, azaz például a két világelsőnek. Ők ugyanis egy fordulóval kevesebbet játszottak, mint az alul lévők.

Persze egy ilyen nap még belefér, de ha mondjuk kedden is esne egész nap (most egyébként 50% körüli a csapadék valószínűsége a nap folyamán), akkor például Djokovicnak gyakorlatilag egymás utáni napokon kellene három nyert szettre menő meccseket játszania.

Ez pedig akár még számíthatna is.

via
Hozzászólások