Salakblog - "Önző húzás volt" - topjátékosok egész sora tervezi, hogy nem indul a US Openen
"Önző húzás volt" - topjátékosok egész sora tervezi, hogy nem indul a US Openen
Fotó: Europress/AFP

"Önző húzás volt" - topjátékosok egész sora tervezi, hogy nem indul a US Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/17 20:12
Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden jelentette be, hogy megrendezik az idei US Opent. Serena Williams reakciója nem váratott sokáig magára, az amerikai gyakorlatilag azonnal egyértelművé tette, hogy részt vesz a tornán. Jelen állás szerint azonban úgy tűnik, lesznek hiányzók is szép számmal. 

Az eredeti időpontban, augusztus 31. és szeptember 13. között, zárt kapuk és rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett, de megtartják az idei amerikai nyílt teniszbajnokságot.

Az elmúlt hetekben több topjátékos is kritizálta a verseny szervezőit a tervezett biztonsági intézkedések miatt, illetve, hogy egyáltalán meg akarják rendezni a tornát. A világelső Novak Djokovic például túl extrémnek nevezte a bevezetésre kerülő előírásokat.

"Szélsőségesek azok a szabályok, amelyeket be kellene tartanunk, hogy játszhassunk New Yorkban" - mondta Djokovic. "Csak egy ember kísérhetne el bennünket a teniszklubba, ami végképp lehetetlen dolog, hiszen szükségünk van egy edzőre, egy erőnléti edzőre és egy gyógytornászra is"  

Rafael Nadal egy kissé óvatosabban fogalmazott, de ő is egyértelművé tette, hogy a jelen körülmények között nem utazna a tengerentúlra. 

"Felelősségteljesnek kell lennünk. Meg kell győződnünk arról, hogy a helyzet elég biztonságos, és természetesen meg kell próbálnunk visszatérni a versenysorozatokhoz, amikor a dolgok tisztázódnak" - mondta Nadal

A 23-szoros Grand Slam-győztes amerikai azonban teljesen más álláspontot képvisel, mint a fönti két sztár. Igaz persze, hogy neki jóval kevesebbet kell utazni ahhoz, hogy eljusson New Yorkba.

A szigorú szabályok miatt Djokovic és Nadal sem indul a US Openen | Eurosport

A férfi tenisz-világranglista első és második helyezettje, Novak Djokovic és Rafael Nadal a rendkívül szigorú óvintézkedések miatt valószínűleg nem indul az amerikai nyílt bajnokságon. A világelső szerb játékos elmondta, telefonon beszélt a nemzetközi teniszélet vezetőivel, akik meséltek neki a szezon tervezett folytatásáról, de elárulták, továbbra sem teljesen biztos, meg lehet-e rendezni a US Opent.

"Ez a bejelentés járt a fejemben egész nap" - mondta Serena. "Ami nem csoda, hisz alig várom, hogy visszatérhessek New Yorkba, és játszhassak a US Openen."

"Úgy gondolom, az Amerikai Teniszszövetség (USTA) munkatársai remek munkát végeznek majd, és mindenki tökéletes biztonságban lesz. Borzasztóan izgalmas ez az egész, hisz mire odaérünk a verseny kezdetére, már közel fél éve lesz, hogy legutóbb tétmeccset játszottunk."

"Ne értsenek félre, a rajongók természetesen hiányozni fognak. A New York-i közönség fantasztikus hangulatot tud teremteni, engem is jó néhány nehéz pillanaton átsegítettek az elmúlt években. Tiszta őrület, borzasztóan izgatott vagyok."

A világranglista második helyezettje, Simona Halep a biztonsági intézkedések ellenére sem tervezi, hogy játszik a US Openen.

"A körülményeket és a verseny szervezői által kiadott nyilatkozatot figyelembe véve most úgy gondolom, hogy nem utazom el New Yorkba" - mondta Halep. "Ha a helyzet javul a július közepi nevezési határidőig, elképzelhető, hogy felülbírálom a döntésemet."

Nick Kyrgios felháborodva vette tudomásul a döntést, és Twitter-bejegyzésében önzőnek nevezte mindazokat, akik kikényszerítették a torna megrendezését.

"Akik az Egyesült Államokban élnek, mindent bevetettek a verseny megtartása érdekében. Ez önző húzás volt. Én meg előre kikészítem a vegyvédelmi ruhámat akkorra, amikor majd visszatérek a tornáról Ausztráliába, hogy kéthetes karanténba vonuljak."

Petra Kvitovának fenntartásai vannak a torna megrendezésével kapcsolatban, de úgy véli, sok játékos anyagi okok miatt a részvétel mellett dönt majd. A világelső Ash Barty is aggodalommal tekint a verseny elé.

Eldőlt, hogy lesz-e idén US Open | Eurosport

Nézők nélkül rendezik meg idén az amerikai nyílt teniszbajnokságot - jelentette be kedden Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Cuomo a közösségi oldalán azt írta: az augusztus 31. és szeptember 13. között sorra kerülő Grand Slam-tornát "különleges óvintézkedések" mellett bonyolítják le a játékosok és szervezők egészségének megóvása miatt.

"Őszintén szólva, nem szívesen megyek"mondta Kvitova. "Nem tudunk mindent megtenni. Még élvezni sem tudjuk a tornát. És, ami a legrosszabb, üres stadionokban kell majd játszanunk. Viszont hosszú idő után újra pénzt lehet keresni, úgyhogy sok lány indulni fog."

A 2016-os döntős, világranglista-harmadik Karolina Pliskova azonban azt mondta, mindenképpen ott lesz New Yorkban.

"Hónapok óta otthon vagyunk, úgyhogy fontos lenne, hogy elkezdjük. Minél előbb belevágunk, annál hamarabb fogunk majd közönség előtt is játszani. Ha csak ülünk otthon, és várjuk az ideális alkalmat, akkor lehet, hogy örökké várhatunk. Rajongókkal nyilván jobb lenne, de szerintem amelyik játékos szereti a teniszt, az játszani fog."

részben Sky Sports

Hozzászólások