Salakblog - Kizárják a versenyből, aki megszegi a biztonsági előírásokat a US Openen
Kizárják a versenyből, aki megszegi a biztonsági előírásokat a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Kizárják a versenyből, aki megszegi a biztonsági előírásokat a US Openen

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/08/06 10:23
A US Open szervezői újabb biztonsági előírásokat hoztak nyilvánosságra, melyeket a tornán résztvevő teniszezők kötelesek követni. A játékosokat akár eltiltással és pénzbüntetéssel is sújthatják, ha nem tartják be az előírt rendelkezéseket.

Az amerikai teniszszövetség (USTA) mindent megtesz azért, hogy a US Open annak ellenére is biztonságos körülmények között kerüljön megrendezésre, hogy az Egyesült Államok jelenleg a legfertőzöttebb ország a világon. A játékosok közül többen is kritizálták a szervezőket, miszerint még mindig nem tájékoztatták őket megfelelően, pár héttel a US Open rajta előtt is sok a kérdőjel. A címvédő Rafael Nadal, a női világelső Ashleigh Barty, a Roland Garros-győztes Jelena Ostapenko, Nick Kyrgios és Anastasia Pavlyuchenkova már visszaléptek a tornától, valószínűleg ez a lista növekedni fog.

A US Open szervezői szigorú biztonsági előírások mellett szeretnék lebonyolítani a versenyt. A játékosokat védőbuborékban tartanák, rendszeresen tesztelnék, és korlátoznák, merre mehetnek New Yorkon belül. Érkezéskor rögtön tesztnek vetnék alá a teniszezőket és kísérőiket, míg a teszt eredménye meg nem érkezik, mely akár 24 órát is igénybe vehet, a játékosok kötelesek izolálni magukat. Egy héttel a US Open előtt, a Cincinatti helyett idén New Yorkban megrendezendő Western and Southern Openre is hasonló előírások vonatkoznak.

„Ha a játékosok a tisztifőorvos vagy a tornaigazgató írásos engedélye nélkül elhagyják a Western and Southern Opent vagy/és a US Open helyszínét, kizárásra kerülnek a versenyből. Ebben az esetben, a játékos az odáig összegyűjtött pontot kapja meg, és pénzbüntetésben részesül.”- áll az USTA közleményében.

Olaszos lazasággal indult újra a teniszélet Palermóban | Eurosport

Hétfőn elkezdődött az első hivatalos tenisztorna a márciusi leállások után, a női játékosok számára megrendezett palermói torna az első, amelyen világranglista-pontokat lehet szerezni. A körülményekhez képest elég nagy szabadságban megrendezett tornán azonban teljesen mások a körülmények, mint amik New Yorkban várják azokat, akik részt akarnak venni a US Openen.

Várhatóan, a szervezők komolyan veszik majd az előírásokat, és ha valaki engedély nélkül kilép a védőbuborékból, tényleg súlyos büntetéssel számolhat. Korábban az amerikai World TeamTennis bemutatótornán a tavalyi Australian Open-elődöntős Danielle Collinst kizárták a versenyből, amiért elhagyta a helyszínt.

Andy Murray kifejezetten támogatja a szigorú szabályokat, arról beszélt, a játékosok komoly büntetést érdemelnek, ha nem tartják magukat az előírásokhoz. Szerinte naivitás azt hinni, hogy senki sem fogja megszegni a szabályokat.

„Úgy gondolom, súlyos következményeknek kell lennie, hiszen az egész tornát és a Tourt veszélyezteted.”- mondta a korábbi világelső.

A játékosok kísérői szintén komoly büntetésre számíthatnak. Őket nem bírságolják, viszont kihágás esetén 48 órán belül el kell hagyniuk a hotelt, és 2021-ben nem kapnak engedélyt a tornára való belépésre.

Továbbra is akadnak megválaszolatlan kérdések, például, hogy maga a védőbuborék pontosan mit takar. A játékosok többsége ugyanabban a hotelben száll meg, de néhányan magánházakban éjszakáznak. Akik a privát utat választják, 24 órás felügyelet mellett tehetik ezt meg. A részletek azonban még nem tisztázottak, az USTA ígérete szerint, ezt a napokban pótolják.

„Botrányos, hogy a játékosok olyan hotelben vannak, ahol turisták is megszálltak"- pár héttel a US Open előtt védőbuborék nélkül tért vissza a női tenisz | Eurosport

A palermói női tenisztornával öt hónapos kényszerszünet után visszatért a tenisz. A játékosok természetesen örülnek, hogy újra pályára léphetnek, ugyanakkor többen is jelezték, hogy az ígért szigorú biztonsági előírások helyett a szervezők lazábban veszik a szabályokat, szó sincs arról, hogy a teniszezők védőbuborékban lennének. Öt hónap kihagyást követően Palermóban folytatódott a szezon a WTA Touron.

Ami a tesztelést illeti, ha megjön az első teszt eredménye, 48 óra múlva újabbat végeznek, hogy az megerősítse az első eredményét. Ha egy játékos negatív tesztet produkál, négynaponta tesztelik újra, ha valaki megfertőződik, őt hétnaponta fogják vizsgálni.

Abban az esetben, ha egy teniszezőről kiderül, hogy koronavírusos, azonnal izolálják, és automatikusan könyvelik a visszalépését. A visszalépést úgy kezelik, mint a sérülés miatti mérkőzésfeladást, azaz a játékos megtarthatja az addig szerzett pénzt és ranglistapontokat.

Arra viszont nincs protokoll, mi történik, ha játékosok sora fertőződik meg, hány koronavírusos teniszező esetén kell a tornát berekeszteni.

A Western és Southern Open a tervek szerint augusztus 20-án kezdődik, egy héttel később kerülne sor a US Openre.

A teniszszezon ezen a héten a palermói női tenisztornával folytatódott, amelyet többen is kritizáltak, a játékosok ugyanis meglehetősen szabadon mozoghatnak, a hotelben pedig, ahol a teniszezőket elszállásolják, turisták is megszállnak. 

via ubitennis  

Hozzászólások