Salakblog - Korlátozás nélküli stáblétszám, arcmaszk és mobilos ételrendelés ─ nyilvánosak a US Open biztonsági előírásai
Korlátozás nélküli stáblétszám, arcmaszk és mobilos ételrendelés ─ nyilvánosak a US Open biztonsági előírásai
Fotó: Europress/AFP

Korlátozás nélküli stáblétszám, arcmaszk és mobilos ételrendelés ─ nyilvánosak a US Open biztonsági előírásai

Nánási AntalNánási Antal
2020/06/20 12:03
Mint ismert, a napokban vált hivatalossá, hogy bár zárt kapuk mögött, de sor kerülhet az idei US Openre New Yorkban. A bejelentést követően a játékosok egy része örömének, másik hányada viszont kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a várhatóan szigorú biztonsági szabályok között megőrzi-e a verseny eredeti jellegét? Az Egyesült Államok Teniszszövetsége (USTA) most nyilvánosságra hozta a pontos szabályozást, amely akár a tornán való részvétel útját is megnyithatja olyanok előtt, akik eddig ettől ódzkodtak.

Június 17-én jelentette be az ATP, a WTA és az ITF, hogy augusztusban újraindul a nemzetközi teniszélet, és megrendezik az US Opent valamint a Roland Garrost is. A New York-i Grand Slam előtt, amolyan felvezetésként és némileg kompenzációként is, az eredetileg Cincinattiben rendezendő ATP 1000-es és kiemelt női tornának is a New York-i Billie Jean King Nemzeti Teniszközpont ad majd otthont. A járvány dübörgése alatt tábori kórházként működő létesítmény ezáltal közel egy hónapig ad majd otthont a női és a férfi tenisz csúcsversenyeinek, természetesen zárt kapuk mögött, valamint fokozott biztonsági szabályok érvényesítése mellett. Épp az utóbbiak miatt kérdéses azonban, hogy milyen mezőny utazik el a tengerentúlra, hiszen a topjátékosok közül női vonalon Simona Halep, míg a férfi szakágban Novak Djokovic és Rafael Nadal is a US Open kihagyásán gondolkodik.

Judy Murray: ''Amíg nincs vakcina, addig a játékosok nem fognak teljes létszámban részt venni a tornákon" | Eurosport

Judy Murray úgy véli, hogy egyenlő feltételeket kell biztosítani a játékosoknak, ha idén újraindulna a teniszszezon, ami a különböző országok utazási korlátozásai, a vakcina hiánya, és néhány játékos kiváltságos helyzete miatt szerinte nem lehetséges. Andy és Jaime Murray édesanyja a BBC-nek adott interjújában a teniszidény idei lehetséges folytatásáról, és a Jaime által szervezett jótékonysági versenyről is beszélt.


A következőkben sorra vesszük a New York-i GS idei lebonyolítására vonatkozó, a napokban napvilágot látott rendelkezéseket.

Szállás, stábok létszáma:

A szervezőbizottság bejelentése szerint tehát a Cincinattiből idén kivételesen New Yorkba költöztetett Western & Southern Open-re augusztus 22─28. között, míg a US Openre augusztus 31 ─ szeptember 13. között kerül sor. A mindkét tornának otthon adó Flushing Meadows-i teniszközpont augusztus 16-tól biztosít edzési lehetőséget a játékosoknak. A szervezők két darab kétágyas szobát bocsátanak majd a játékosok rendelkezésére a versenyek idejére, azonban, az edzések és a mérkőzések idejére nem korlátozzák a játékosok stábtagjaiként jelenlévők létszámát. Különösen ez utóbbi kiemelkedő fejlemény a korábbiakhoz képest, hiszen az előző hírek még arról szóltak, hogy minden játékos csupán egy személyt vihet magával New Yorkba, Novak Djokovic legfőképpen ezt a szabályt nehezményezve helyezte kilátásba távolmaradását az idei évben. Nagy kérdés, hogy az újdonság fényében vajon meggondolja-e magát a napokban az Adria Tour zadari állomásán pályára lépő világelső. 

Novak Djokovic stábja a 2020-as Ausztrál OpenenNovak Djokovic stábja a 2020-as Ausztrál Openen Fotó: Europress/AFP

Utazás, étkezés:

A teljes stábbal utazó játékosok számára a torna lehetőséget biztosít egy Manhattenen kívüli szálláshely bérlésére, ennek a díja azonban közel 40 000 dollár a két torna teljes időtartamára vonatkozóan. A hotel és a teniszközpont között egy rendszeres buszjárat szállítja majd az érintetteket ügyelve arra, hogy a buszok telítettsége ne haladja meg az ötven százalékot, így biztosítva a megfelelő távolság megtartását. Az indulás mellett döntő teniszezőket teljesen elzárják majd a külvilágtól, hiszen az étkezéseiket egy mobilapplikáción keresztül rendelhetik meg, valamint a központ területén lévő valamennyi kiszolgáló egység idén csak az ő rendelkezésükre áll majd.

COVID-19 tesztelés, pozitív teszt esetén alkalmazandó protokoll:

Valamennyi, az Egyesült Államokba beutazni kívánó játékosnak és stábtagnak még az utazás előtt át kell esnie egy koronavírus teszten, amelyet esetenként a szálláshelyen a szervezők megismételhetnek. Az előzetes tervek szerint, szúrópróbaszerűen heti 1-2 vizsgálat elvégzése várható. Amennyiben bárkinek a tesztje igazolja a fertőzést, az érintett személyt elkülönítik, és a helyi járványügyi központ protokollja szerint látják el a továbbiakban.

Lebonyolítás:

A korábbi bejelentésnek megfelelően a US Openen idén nem rendeznek selejtezőt, a férfi és a női főtábla egyaránt 128-as lesz, a páros tábla létszámát azonban a felére, 32 párra csökkentették. A junior, a vegyes páros, valamint a kerekesszékes bajnokságot idén nem rendezik meg, ez utóbbi ellen emelte fel hangját a paralimpiai bajnok, kerekesszékes világelső Dylan Alcott. A szervezők valamennyi résztvevőt, stábtagot és vendéget az arcmaszk használatára kérnek, edzések és mérkőzések alatt a játékosokra ez a korlátozás nem vonatkozik majd.

Petra Kvitova szájmaszkban érkezik meg a Cseh Teniszszövetság prágai versenyáre (2020.05.26)Petra Kvitova szájmaszkban érkezik meg a Cseh Teniszszövetság prágai versenyére (2020.05.26) Fotó: Europress/AFP

Egy biztos, minden ízében különleges tornára van kilátás New Yorkban, a nézők hiánya pedig a szokásosnál is jobban előtérbe helyezheti a tévés közvetítések fontosságát. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a US Open küzdelmeit Magyarországon továbbra is az Eurosporton követhetik majd figyelemmel. 

via Tennisworld

Hozzászólások