Salakblog - Új szabályokkal védik a játékosokat az extrém hőségtől az Ausztrál Openen
Új szabályokkal védik a játékosokat az extrém hőségtől az Ausztrál Openen
Fotó: Europress/AFP

Új szabályokkal védik a játékosokat az extrém hőségtől az Ausztrál Openen

Németh DánielNémeth Dániel
2018/12/29 14:24

Az Ausztrál Open szervezői úgy döntöttek, hogy a 2019-es tornára új szabályokat vezetnek be extrém hőség esetére. Változást jelent az eddigiekhez képest, hogy ezentúl ötpontos skála alapján, többféle időjárási tényezőt figyelembe véve mérlegelik, alkalmasak-e játékra a körülmények, illetve hogy a US Openhez hasonlóan a férfi mérkőzéseken is tarthatnak tíz perces szünetet a harmadik és a negyedik szett között.

Tavaly a szervezők rengeteg kritikát kaptak a hőségszabályok miatt, miután több mérkőzést is extrém körülmények között játszottak le. Gael Monfils a Novak Djokovic elleni második fordulós mérkőzését követően azt mondta, szó szerint az életéért küzdött. "Úgy 40 percig haldokoltam a pályán, nehezen kaptam levegőt. Szerintem ez volt a legnehezebb körülmény, amiben valaha is játszanom kellett. Mindegy, hogyan edzel a hőségben, vagy mennyire szereted, nagyon kemény."

000_1BV5XX.jpgFotó: Europress/AFP

Ausztráliában tavaly is lett volna lehetőség a mérkőzés felfüggesztésére, centerpályákon pedig a tető használatára, azonban a körülményeket nem ítélték elég extrémnek ahhoz, hogy meghozzák ezt a döntést. Ahhoz ugyanis, hogy játékra alkalmatlannak ítéljék az időjárást, a 40 fokos hőmérséklet mellett a relatív páratartalmat mérő nedves hőmérséklet mutatónak is legalább 32,5 fokot kellett mutatnia. 2019-től még több szempont szerint mérlegelik a körülményeket.

Kialakítottak egy ötpontos skálát, amit négy különböző időjárási tényező - levegő hőmérséklet, páratartalom, szél, napsugárzás - alakít majd ki a rendelkezésre álló adatok alapján. A legfontosabb változtatás talán az, hogy - hasonlóan a US Openhez - a férfiak mérkőzésein a harmadik játszmát követően 10 perces szünetet tartanak, amennyiben a hőségskála eléri a 4-es értéket. Női és junior mérkőzéseken a második szettet követően léptethetik érvénybe a 10 perces pihenőt.

Az Ausztrál Open extrém hőségre vonatkozó szabályai:

Amennyiben a skála eléri a 4-es értéket (4.0), a versenybíró engedélyezhet:

  • 10 perces szünetet a második és harmadik szett között a női és junior egyéni meccseken;
  • 15 perces szünetet a kerekesszékes egyéni meccseken;
  • 10 perces szünetet a férfiak egyéni mérkőzésein a harmadik és negyedik szett között (amennyiben a 4-es értéket az első három szett folyamán mérik).

Amennyiben a skála eléri az 5-ös (5.0) értéket, a versenybíró:

  • elhalaszthatja a külső pályák mérkőzéseit;
  • felfüggeszthet folyamatban lévő mérkőzéseket (páros számú lejátszott játékot, vagy tie-breaket követően);  
  • a Rod Laver Arénában, a Margaret Court Arénában és a Melbourne Arénában ugyanezt a szabályt alkalmazzák, és ezt követően eldöntik, bezárják-e a tetőt a találkozó további részére és a program többi találkozójára.

Craig Tiley, a torna versenyigazgatója azt mondta, szerettek volna jobb körülményeket biztosítani a játékosoknak. "A teniszezők közérzete a legfontosabb prioritás számunkra. A hőségre vonatkozó szabályainkat több hónapos kutatás és tesztelés után alakítottuk ki. A skála egyes és ötös között értékeli a körülményeket, ehhez kapcsolódóan előre meghatározott javaslatokat társítottunk. A torna történetében először, lehetőség lesz tíz perces szünetre a férfiaknál."

via tennismash

Hozzászólások