Salakblog - Úgy tűnik, valamit elindíthatott Zverevben a Genfben kiabáló Federer
Úgy tűnik, valamit elindíthatott Zverevben a Genfben kiabáló Federer
Fotó: Europress/AFP

Úgy tűnik, valamit elindíthatott Zverevben a Genfben kiabáló Federer

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/15 16:53
Ugyan a 2019-es Laver-kupa már több mint egy hónapja véget ért, a torna még mindig érezteti hatását. Az európai csapat hősévé váló Sascha Zverev teljesítménye legalábbis látványosan feljavult a genfi küzdelem óta: Pekingben elődöntőbe jutott, Sanghajban pedig csak a fináléban tudta megállítani a bombaformában lévő Daniil Medvedev.

Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy Zverev egyike azon játékosoknak, akik harcban vannak még az ATP-világbajnokságért. Hat hely már elkelt - legutóbb Stefanos Tsitsipas biztosította be a részvételét - kettő azonban még szabad, így a lehető legjobb pillanatban kezdett életjeleket mutatni az idény jelentős részében formán kívül teniszező Zverev. A 22 éves németnek ráadásul nagyon nem mindegy, ott lehet-e Londonban: tavaly ugyanis megnyerte a versenyt, vagyis a világranglista-helyezését is érzékenyen érinthetné, ha lemaradna.

Zverev a Laver-kupa előtt 34-19-es mérleggel rendelkezett, és két alacsonyabb szintű tornáról tudott döntőt felmutatni: Acapucóban kikapott Nick Kyrgiostól, Genfben pedig óriási küzdelemben győzte le Nicolas Jarryt. Szezonját nagy jóindulattal is csak átlagosnak nevezhetjük, komolyabb versenyeken rendre korán búcsúzott, bár a Roland Garroson azért pocsék játékkal is megismételte a tavalyi negyeddöntős szereplését. Pár héttel ezelőttig komoly veszélyben forgott a londoni szereplése, a Laver-kupa óta azonban összeszedte magát.

Raonic legyőzése óta 8 győzelem mellett 2 vereség a mérlege. Pekingben elődöntős volt, Sanghajban pedig lejátszotta idei első Masters-döntőjét.

051_XxjpbeE007548_20191013_PEPFN0A001.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár a bombaformában teniszező Daniil Medvedev nagy falatnak bizonyult, a döntőig vezető úton legyőzte Roger Federert és a karrierévet futó Matteo Berrettinit. Nem csak az eredménnyel, de a mutatott játékkal is elégedett lehet a német, nyoma sem volt ugyanis annak a negatív Zverevnek, akit az év nagy részében láttunk. Itt érdemes visszakanyarodni a Laver-kupához, ugyanis a mindent eldöntő meccsen Roger Federer és Rafa Nadal épp azt emelte ki, hogy a döntő rövidítésben csak pozitív jeleket, "let's go" és "come on" kiáltásokat akarnak hallani tőle.

"Kiabáltam vele az öltöző felé menet, majd egy kicsit az öltözőben és a visszaúton is" - magyarázta a Laver-kupát követően Federer, aki hozzátette, szerinte a Milos Raonic elleni győzelem fordulópont lehet Zverev szezonjában. A svájci tanácsai talán egy kicsit hatékonyabbak lettek a vártnál, Sanghajban ugyanis Zverev három játszmában megnyerte kettejük mérkőzését. A német akár simábban is befejezhette volna - 6:5-nél három meccslabdája volt - azonban Federer, szinte a semmiből előkapta a klasszis ütéseit, amivel kiharcolta a döntő szettet.

Zverev egy hónapja talán még összeomlott volna, mint ahogyan tette azt például a John Isner elleni Laver-kupa-mérkőzésén. "Azt mondtam a hálónál, hogy remek volt a karaktere és erősnek mutatkozott. Nem tűnt frusztráltnak, negativitást sem sugárzott. Keveset látok az ellenfeleimből, elég gyorsan hátat fordítok. Talán 10-20%-ot, ha elcsípek, de csak akkor láttam rajta frusztrációt, amikor egymás után háromszor necces szervát ütött. Ez lenyűgözött, mert hajlamos lehúzni magát, főleg ebben a szezonban, amikor nem játszott jól" - mondta Federer.

000_1LB9YQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Az is elképzelhető természetesen, hogy a Federertől kapott fejmosás és a nagy nehezen kiszenvedett, Raonic elleni győzelem nélkül is képes lett volna megfordítani a szezonját Zverev. Elvégre az idény során számos külső tényező hátráltatta, kezdve az Ivan Lendl-lel kevésbé működő kémiájukkal, egészen az ügynökével történő csúnya szakításáig. Pár hónapja Federer ügynöksége intézi a dolgait, vagyis szép lassan maga mögött hagyhatja ezeket az ügyeket. Minden adott tehát, hogy a nagyok uralkodását megtörni kívánó fiatalok élére álljon.

"Egyre inkább ott kopogtatnak az ajtón a fiatalok" - állapította meg a fiatalok kapcsán Federer. "Izgalmas időszak következik a teniszben."

via Tennis.com

Hozzászólások