Salakblog - Úgy tűnik, Federer, Djokovic és Nadal érinthetetlenebbek, mint valaha
Úgy tűnik, Federer, Djokovic és Nadal érinthetetlenebbek, mint valaha
Fotó: Twitter

Úgy tűnik, Federer, Djokovic és Nadal érinthetetlenebbek, mint valaha

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/09 13:17
A Nagy Hármas, azaz Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic nyerte az elmúlt 10 Grand Slam-tornát. Ez praktikusan azt jelenti, hogy két és fél éve más nem emelhetett major-trófeát a magasba. Most ott tartunk, hogy elkezdődött a második hét Wimbledonban, és úgy tűnik, ők hárman érinthetetlenebbek, mint korábban bármikor.

Manic Monday-ként szokás emlegetni a hagyományosan játék nélküli első vasárnap utáni hétfőt, azaz a hetedik játéknapot Wimbledonban. Azonban, aki látta a három nagy meccsét, vagy azokból legalább néhány játékot, pontosan tudja, hogy a magic sokkal inkább kifejező arra, amit tőlük láthattunk. Sőt, ha idevesszük Serena Williamset is egy pillanatra, végképp azt érezhetjük, hogy megállt az idő, ugyanis mind a négyen végtelenül könnyen, mint kés a vajon, úgy csúsztak be a negyeddöntőbe. 

Federer, Nadal és Djokovic, akik bőven túl vannak már a harmincon gyorsan tudatosították az ellenfelekben, hogy most nekik itt nem sok babér terem majd. Három gémnél többet egyikük sem vesztett egy játszmán belül, és hárman összesen a kilenc szett alatt egy, azaz 1 bréklabdával szembesültek.

A harmadik kiemelt Nadal kezdte meg a győzelmek sorát azzal, hogy 6:2, 6:2, 6:2 arányban legyőzte Joao Sousát a centeren.

"Tudom, hogy eljő majd a nap, amikor a fiatalok már előttünk lesznek" - mondta Rafa a szemmel egyelőre nem igazán látható kihívókról. "Vagy azért, mert jobbak lesznek nálunk, vagy azért, mert mi kiszállunk. Ugyanis egyikünk sem ma kezdte már."

Egy hajszálnyival akadt csak több gondja a világelső Novak Djokovicnak a fiatal francia Ugo Humbert-rel. 6:3, 6:2, 6:3 lett a vége.

Úgy tűnt, a második helyen rangsorolt Federernek lesz a legnehezebb dolga, ugyanis a 17. helyen kiemelt, rendkívül erőteljes és robbanékony teniszre képes, és füvön is kifejezetten hatékony Matteo Berrettini volt az ellenfele. Az olasz nemrégiben tornát nyert Stuttgartban, és elődöntőzött Halléban. 

Az összecsapás azonban még annyi izgalmat sem tartogatott, mint az előző kettő. Még nem telt el egy óra a meccsből, amikor Federer már két szett és dupla-brék-előnyben volt az olasszal szemben. A svájci végül 6:1, 6:2, 6:2 arányban győzött mindössze 74 percnyi játék után.

federer.jpg Fotó: Europress/AFP

Amikor kezet ráztak a hálónál, Berrettini megköszönte a leckét, amit a 20-szoros Grand Slam-győztestől kapott. 

"Kiválóan sikerült a mai nap, rendkívül boldog vagyok" - mondta Federer, akinek a következő ellenfele majd Nishikori Kei lesz szerdán. "Kemény és szoros meccsre számítottam, és nem gondoltam, hogy ennyi esély adódik majd előttem. Ennek épp az ellenkezője történt, nagyszerű volt."

A svájci arról is beszélt, mennyire jóleső volt a sérthetetlenség érzése, melyet a Berrettini elleni találkozó során tapasztalt.

"Az ember ilyenkor azt érzi, hogy szinte bármibe is fog, az működik. Ez egy megmagyarázhatatlan dolog, de létezik."

Federer nyolcszor győzött Wimbledonban, mindannyiszor, a hagyományoknak megfelelően fehérbe öltözve. Ő azonban egy másik színt használt jelenlegi hangulatának lefestésére.

"Minden olyan rózsaszín most a számomra. Annyira jól érzem magam a pályán, minden működik. Készülök megütni egy labdát, és az van bennem, hogy ez is sikerülni fog. Ütök is egy nyerőt. Aztán egyre csak jönnek és jönnek ezek a helyzetek egymás után. Teniszezőként nincs ennél jobb érzés a pályán."

Djokovic, akinek majd David Goffin lesz a következő ellenfele, nem számolt be ilyen földöntúli érzésekről, ugyanakkor azt mondta, úgy gondolja, "a mezőny többi részét csüggedté, és rémültté tette mindaz, amit mi elértünk a pályafutásunk során."

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

"A legtöbb játékos nyomást érez magán, érzi az auránkat, amikor ellenünk játszik. Számunkra viszont a legtöbb meccs csak egy újabb, amit lejátszunk a centeren."

A világelső kitért a fiatal generációra is.

"Végül majd letaszítanak minket a sportág tetejéről. Ez kétségtelenül elkerülhetetlen, de egyelőre nem túl fenyegető. Remélhetőleg nem túl hamar, de mindenképpen megtörténik majd."

Az idei wimbledoni tornán a legpotensebbnek tartott kihívók a legkevésbé sem tudták bizonyítani létjogosultságukat. A negyedik kiemelt Dominic Thiem, az ötödik Alexander Zverev, és a hatodikként rangsorolt Stefanos Tsitsipas egyaránt kihullott már az első fordulóban.

Közben a Nagy Négyes negyedik tagja, Andy Murray, aki talán valamennyi játékos közül a leginkább tudja, milyen rettenetesen nehéz a másik három mellett érvényesülni, optimista saját visszatérésével kapcsolatban.

"Nem érzem, hogy az elmúlt időszakban a játék annyit lépett volna előre, hogy ne tudnék visszatérni. A régi srácok közül sokan még mindig ott vannak. Úgyhogy miért is ne?! Ha valaki mondana egy okot, amiért nem kéne versenyeznem, meghallgatnám, de eddig még senki nem mondott egyet sem."

Van valaki a mezőnyben, akiről még feltétlenül szólnunk kell. Ő talán az egyetlen, aki megzavarhatja a nagyok játékát. Ő nem más mint Sam Querrey. Ő volt az, aki 2017-ben legyőzte az akkor első kiemelt Murray-t Wimbledonban. Egy évvel korábban pedig ő verte meg Djokovicot is, amikor az szintén világelső volt. 

nadal.jpg Fotó: Europress/AFP

Az amerikai egy brutálisan kemény negyedik körös meccsen van túl, melynek során 6:4, 6:7, 7:6, 7:6 arányban legyőzte Tennys Sandgrent. Következő ellenfele pedig majd Rafael Nadal lesz...

Ahhoz azonban, hogy a Nagy Hármas tíz GS óta tartó uralma megszakadjon, Querrey-nek valószínűleg mindhármukat le kellene győznie, amelynél nehezebb feladatot pillanatnyilag elképzelni sem lehet ebben a sportágban. 

"Az előttem álló hegy most kezd rettenetesen meredekké válni" - mondta Querrey. "De meg fogok tenni mindent, amit csak tudok."

The New York Times

Hozzászólások