Salakblog - A vb-címvédő sima győzelmének indult, végül nagy meccs lett belőle az idény egyik legjobb játékosával
A vb-címvédő sima győzelmének indult, végül nagy meccs lett belőle az idény egyik legjobb játékosával
Fotó: Europress/AFP

A vb-címvédő sima győzelmének indult, végül nagy meccs lett belőle az idény egyik legjobb játékosával

Takács MártonTakács Márton
2020/11/18 10:36
Sima meccsnek indult, a lehető legszorosabb mérkőzés lett a címvédő Stefanos Tsitsipas és Andrey Rublev összecsapása a londoni ATP-világbajnokság keddi játéknapján. A torna tavalyi győztese végül három játszmában, tie-breakben, meccslabdát hárítva győzte le orosz riválisát. 

19 perc elteltével kevesen gondolhatták volna, hogy Tsitsipasnak alaposan meg kell szenvednie a győzelemért. 6:1-re nyerte az első szettett, magabiztosan játszott, kiválóan adogatott. Rublev a második játszmában emelt a játéka szintjén és kiegyenlített. Sőt, a döntő szettben meccslabdája is volt a tie-breakben, pedig a görög 5-2-re is vezetett a rövidítésben. Az orosz viszont a lehető legrosszabb pillanatban, 6-5-ös vezetésénél ütött kettős hibát, Tsitsipas pedig a saját meccslabdáját már nem hagyta kihasználatlanul, és végül 1 óra 55 perces csatában 6:1, 4:6, 7:6 (8-6) arányban diadalmaskodott


2006 óta, tehát 14 éve egyetlen világbajnoki címvédő sem veszítette el első két meccsét a rá következő esztendőben rendezett vb-n. Akkor David Nalbandian volt az elkövető, Tsitsipas pedig nem szakította meg ezt a sorozatot. A vb-újonc Rublev elleni sikere egyben azt is jelentette, hogy Dominic Thiem garantáltan elődöntős, mivel a US Open-győztes osztrák  2-0-s mérleggel rendelkezik a csoportban, és biztosan az első helyen végez majd a négyesben. Tsitsipas csütörtöki összecsapása Rafael Nadallal dönt arról, hogy e két játékos közül melyik végez a kvartett második helyén.

"Hihetetlen meccs volt mindkettőnk részéről. Elképesztő teniszt produkáltunk. Minden erőfeszítésünket beletettük a mérkőzésbe, a nagy küzdelem végén megkönnyebbülést jelentett a győzelem. Nagyon boldog vagyok, hogy elszántságot és hajlandóságot mutattam, és nem adtam fel akkor sem, amikor Andreynek meccslabdája volt. 5-6-nál nagyon jó teniszt produkáltam és ez segített a győzelem megszerzésében." - kezdte értékelését Tsitsipas.

A Roland Garros idei elődöntőse kemény, háromszettes mérkőzést játszott már vasárnap Thiem ellen is, ahol szintén csak néhány pont döntött. Ugyanez volt a helyzet a Rublevvel vívott partin, de ez még szorosabb volt. Az orosz négy egymást követő pontot nyert 2-5-ről az utolsó szettben a tie-break során, és ezzel meccslabdához jutott. Rublev kettős hibát ütött zavarában, Tsitsipas pedig teljes mértékben kihasználta ellenfele megingását. 

"Azzal, hogy alkalmam nyílt rengeteg ilyen mérkőzést játszani, ilyen nagy intenzitással, és mindig tesztelni magam az ilyen játékosok ellen, lehetőséget ad számomra a tanulásra és a fejlődésre. Ez is egy jó tanulási lehetőség volt. Annak ellenére, hogy győzelemmel végződött, úgy érzem, hogy van mit javítani. Biztos vagyok abban, hogy ha ilyen gondolkodású maradok, és hajlandó leszek egyre több erőfeszítést tenni azért, amit csinálok, a végén még inkább megtérül a befektetett munka."

Rublev a kezdeti gyengébb teljesítménye ellenére sem volt hajlandó feladni. És bár nem tudta lezárni a meccset, mivel a lehető legrosszabb időpontban produkált kettős hibát, közel volt ahhoz, hogy megszerezze első győzelmét a vb-n. Így sem volt annyira elkenődve.

"Ennek a meccsnek, amelyet megfordítottam, alapvetően 6:1, 6:3 is lehetett volna a vége, de még mindig ott voltam, és még mindig harcoltam. Végül volt mérkőzéslabdám is, volt esélyem megnyerni a meccset. Hálás vagyok ezért az évért. Nem panaszkodhatok. Annyi tornát nyertem, amennyit még soha azelőtt. Több meccset nyertem, mint bármely más évben karrierem során. Először lettem Top 10-es játékos, így ez a szezon elképesztő volt számomra." - mondta Rublev.

Eddigi hét tornagyőzelméből ötöt 2020-ban szerzett az orosz, tényleg emlékezetes évet produkált. 

Rublev-vb-min.jpgFotó: Europress/AFP


via Nitto ATP Finals


Hozzászólások