Salakblog - Tsitsipas: Meg kell szoknom, hogy az emberek többet várnak tőlem
Tsitsipas: Meg kell szoknom, hogy az emberek többet várnak tőlem
Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas: Meg kell szoknom, hogy az emberek többet várnak tőlem

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/04 16:07
Stefanos Tsitsipas a tavalyi évhez hasonlóan elődöntőbe jutott az Estorilban zajló tenisztornán, miután 7:6, 6:4 arányban legyőzte a selejtezőből érkező portugál Joao Dominguest. Győzelme után elmondta, miben különbözik az idei szezon a tavalyitól, és hogyan alkalmazkodik a salakos borításhoz.

Bő egy évvel ezelőtt Tsitsipas úgy érkezett az estorili versenyre, hogy a legelvakultabb teniszrajongókon és a szakmabelieken kívüli közeg még csak akkoriban ismerkedett a nevével. Nem sokkal korábban az egész világot meglepte azzal, hogy döntőbe jutott a barcelonai tenisztornán, ráadásul olyan nevek legyőzésével, mint Diego Schwartzman vagy épp Dominic Thiem.

Menetelése elsősorban azért okozhatott meglepetést, mert komoly játékerőt képviselő salakspecialisták ellen kezdett el meccseket nyerni (ráadásul a döntőig szettet sem veszített), miközben a gyors pályák sokkal inkább illeszkednek a stílusához. Folytatta jó szereplését az év hátralévő részében is, Torontóban döntőt játszott, Stockholmban megszerezte első ATP-tornagyőzelmét, majd behúzta a NextGen-vébét.

"Az emberek egy kicsivel már többet várnak tőlem" - magyarázta Tsitsipas, mi változott meg a tavalyi szezonjához képest. "Senkinek éreztem magam, minden megnyert mérkőzés különleges dolognak számított. Ebben az évben próbálok tovább fejlődni, kiegyensúlyozottabban játszani. Alkalmazkodnom kell az elvárásokhoz, ami nem egyszerű feladat" - majd hozzátette, sokat számít, hogy az idei szezonnak több tapasztalattal vágott neki.

075_palma-estorilo190501_npO6e.jpg Fotó: Europress/AFP

Talán ez is segíthet neki abban, hogy alkalmazkodni tudjon a salakos borításhoz, amin egyébként - saját bevallása szerint - élvezi a játékot. "Salakon több türelemre van szükség, játszani kell egy kicsit a szögekkel. Ezen a borításon folyamatosan építkeznünk kell, és a szokásoshoz képest kétszer annyit gondolkozhatunk, mert minden lassabban történik. Az összes lépést előre ki kell találnunk" - fogalmazott.

Domingues ellen nem volt könnyű feladata, különösen az első szettben, ahol 5:3-ra is vezetett a selejtezőből érkező, világranglista-214. portugál. Tsitsipas azonban nagyot küzdött a játszma végén, elvette ellenfele adogatását, majd rövidítésben behúzta a játszmát. A folytatásban már lényegesen könnyebb dolga volt - bár Domingues egyszer visszajött a brékhátrányból -, így végül két játszmában jutott a négy közé. 

"Úgy éreztem, hogy a szokásosnál sokkal fegyelmezettebben játszottam. Nagyon örülök a győzelemnek. Nem kezdtem jól, de játékról játékra megtaláltam a ritmusom, és amikor kellett, vissza tudtam venni az elveszített adogatójátékom. Miután megvolt a brék, úgy éreztem, hozzám került a momentum" - értékelt Tsitsipas, aki a következő fordulóban a Malek Jazirit nagy csatában búcsúztató David Goffinnel találkozik. 

via és via

Hozzászólások