Salakblog - Tsitsipas már a legnagyobb tornákon is veszélyt jelent a nagy hármasra
Tsitsipas már a legnagyobb tornákon is veszélyt jelent a nagy hármasra
Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas már a legnagyobb tornákon is veszélyt jelent a nagy hármasra

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/12 12:55
Eddig is sejtettük, hogy jobb napjain Stefanos Tsitsipas bárkire veszélyes lehet, szombaton viszont kiderült: ez az állítás a borításoktól függetlenül is megállhatja a helyét. A 20 esztendős görög ugyanis 6:4, 2:6, 6:3 arányban legyőzte Rafa Nadalt a madridi salakpályás tenisztorna elődöntőjében, és készülhet pályafutása második 1000-es fináléjára.

Az elmúlt tíz hónapban egészen impozáns eredményeket tudott felmutatni Tsitsipas. Nem csak, hogy megverte Novak Djokovicot, Roger Federert és most már Rafa Nadalt is, de mindezt nagy tornákon, tehát Grand Slam- vagy Masters-versenyeken tudta megtenni. Extra adalék, hogy Djokovicot és Federert (utóbbit kifejezetten gyors) kemény pályán, Nadalt pedig salakon múlta felül, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy a nagy hármas elleni sikereit a számára kedvezőbb borítás segítette.

  

Eddigi sikerei közül a szombati győzelmének lehet a legnagyobb jelentősége. Ezt megelőzően háromszor találkozott Nadallal, és még csak szettet sem tudott nyerni ellene. Melbourne-ben, ahol az elődöntőben futottak össze, még egy 6-0-t is kapott a 17-szeres Grand Slam-bajnoktól. Salakon egyszer találkoztak, méghozzá a barcelonai fináléban, azt a mérkőzést 6:2, 6:1 arányban nyerte meg a salakkirály. Előzetesen tehát nem utalt sok jel arra, hogy Tsitsipas épp Madridban töri meg rossz sorozatát a spanyol ellen.

"Rengeteget jelent ez nekem. Nagyon boldog vagyok, hogy bizonyítani tudtam a mai napon. Ez volt az egyik legjobb idei teljesítményem. Külön örülök, hogy harcolok és zónában vagyok. Élvezem a teniszt, nagyszerű dolog, hogy ezen a szinten tudok játszani. Leírhatatlanok a mai győzelem utáni érzelmeim" - nyilatkozta a mérkőzést követően.

Félelem nélküli játék: talán így lehetne leginkább jellemezni Tsitsipas szombati teljesítményét. Rögtön a mérkőzés elejétől magához ragadta a kezdeményezést, amikor csak lehetősége kínálkozott rá, meghúzta gyilkos tenyeresét, és ment előre, hogy minél inkább megzavarja Nadal régóta és jelentős sikerekkel alkalmazott alapvonal-játékát. "Tsitsipasnak már az elején megvolt a taktikája: tenyeressel diktált, nem félt előre menni" - elemezte a meccset Mark Knowles. "Azt hiszem, segített neki, hogy párost is játszik" - fűzte hozzá Tracy Austin.

068_AA_25012019_885178.jpg Fotó: Europress/AFP

Különösen nyomás alatt mutatkozott meg, mennyire jól áll Tsitsipasnak ez a játékfelfogás. A harmadik szettben 3:2-es állásnál Nadal két bréklabdához jutott: a görög két nagy tenyeressel hárította mindkettőt, majd a hálónál fejezett be egy labdamenetet, végül ismét egy sistergős tenyeressel lőtte el a vonalat. Kockázatos játék, de talán ez az egyetlen helyes felfogás, amikor Nadal legyőzése a cél salakon, és nem csak a tisztes helytállásra törekszik egy játékos.

Nadal egyáltalán nem játszott rosszul. Valamennyivel több ki nem kényszerített hibája volt a szokásosnál, de sokkal inkább Tsitsipas bátorsága határozta meg a mérkőzést, mintsem Nadal hatástalansága. Még akkor sem adta fel a mérkőzést a korábbi világelső, amikor Tsitsipas dupla brékelőnybe került a döntő szettben, 5:2-nél a spanyol visszavett egyet az elveszített szervák közül. Csakhogy a görög úgy játszott a folytatásban, mintha megint a mérkőzés elején lettek volna: magabiztosan, duzzadó önbizalommal, a tenisz legmagasabb fokán.

Kellett négy meccslabda, a dupla brékelőny és egy durva hiba Nadaltól a hálónál, de a stíluspontokkal senki sem fog foglalkozni, ha a végeredmény egy Nadal elleni siker salakon.

Ha egészséges, vajon lehet más a favorit a Garros salakján mint Rafael Nadal? | Hosszabbítás

Rafael Nadal egy újabb elődöntős vereséget tett hozzá az idei salakos szezonjához azzal, hogy szombat este 4:6, 6:2, 3:6 arányban kikapott Stefanos Tsitsipastól a Madrid Openen. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a spanyol 2004 óta most először áll tornagyőzelem nélkül az év ezen szakaszában.

"El sem tudjátok képzelni, micsoda megkönnyebbülés ez. Hihetetlen. Ki se akarom mondani, de egy pontom majdnem azt éreztem, hogy elveszítettem a reményt. Zsinórban háromszor kaptam ki tőle. Torontóban nagyon közel voltam hozzá, ami adott némi önbizalmat, hogy a jövőben le tudom majd győzni, de a végén megint túl soknak bizonyult. Boldog vagyok, hogy felül tudtam kerekedni ezen és mentálisan megbirkóztam a feladattal. Még különlegesebbé teszi mindezt, hogy salakon sikerült megverni őt" - értékelt Tsitsipas.

Talán még korai lenne Tsitsipast a Roland Garros-esélyesek közé sorolni, elvégre teljesen más egy 1000-es versenyen legyőzni Nadalt, mint a Philippe Chatrier salakján. Azt azonban biztosan állíthatjuk, hogy a fiatal teniszező remek formában van, múlt héten Estorilban ünnepelhetett tornagyőzelmet, ezen a héten pedig Madridban jutott a fináléba. Ahol, ha ilyen szinten tud teniszezni, Novak Djokovic ellen sem számít esélytelennek. Könnyen lehet, hogy valami nagyon nagy dolog van születőben.

részben via tennis.com

Hozzászólások