Salakblog - Tsitsipas felülmúlta a várakozásait az első fordulóban, Kerber legyőzője példaképének akart bizonyítani
Tsitsipas felülmúlta a várakozásait az első fordulóban, Kerber legyőzője példaképének akart bizonyítani
Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas felülmúlta a várakozásait az első fordulóban, Kerber legyőzője példaképének akart bizonyítani

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/26 17:54
Vasárnap az első fordulós küzdelmekkel megkezdődött a 2019-es Roland Garros. Stefanos Tsitsipas, Marin Cilic és Garbiñe Muguruza egyaránt győzelemmel mutatkozott be, búcsúzott viszont a tavalyi negyeddöntős Angelique Kerber. Nyilatkozatok az első játéknap győzteseitől.

Stefanos Tsitsipas  egyike azon játékosoknak, akik nagyon sokáig juthatnak a Roland Garroson. Első mérkőzésén meggyőző teljesítménnyel mutatkozott be a 20 éves játékos, 6:2, 6:2, 7:6 arányban győzött a tavaly negyedik fordulóig menetelő Maximilian Marterer ellen. Tsitsipas egyszer sem veszítette el a szerváját, ellenben négyszer brékelte ellenfelét.

"Nagyon elégedett vagyok, az első két szettben remekül játszottam. Jobb voltam, mint amire számítottam. A harmadik szett trükkös volt, nagyobb nyomás volt rajtam, az ellenfelem gyorsabban és erősebben ütött, mint korábban. Erős voltam fejben, így tie-breakben le tudtam zárni a mérkőzést"  - fogalmazott a találkozót követően a görög.

"Meccsről meccsre szeretnék haladni. Visszaüthet, ha túlzottan előre gondolkozom, ezért nem tekintek annyira előre. Nyilvánvaló, hogy a lehető legtovább szeretnék elmenni, mert nagyon jó ennek a tornának a hangulata"  - zárta rövidre az esélyeivel kapcsolatos kérdéseket. Szereplését az indiai Prajnesh Gunneswarant búcsúztató bolíviai Hugo Dellien ellen folytathatja.


Marin Cilicnek  nincs különösebben erős szezonja, a Roland Garrosra például csak 8-7-es mérleggel érkezett, de azért az első fordulót viszonylag könnyedén vette a 30 éves horvát klasszis. Thomas Fabbiano második szettet szorossá tudta tenni (ebben adogathatott az egyenlítésért is), de ezt leszámítva nem forgott veszélyben Cilic továbbjutása. 

"Szerettem volna tovább jutni az eddigi tornákon"  - jegyezte meg Cilic a mérkőzést követően. "Voltak elfogadható versenyeim és korai búcsúim is. Ezen a héten figyeltem rá, hogy megfelelő intenzitással eddzek és meglegyen a koncentrációm. Egy Grand Slam-tornán minden alkalommal fontos a megfelelő koncentráció"  - magyarázta a horvát teniszező.

Cilicre a második fordulóban nehezebb feladat várhat, ugyanis a Janko Tipsarevicet öt játszmában búcsúztató Grigor Dimitrovval találkozik. "Grigor az egyik legkeményebb második fordulós ellenfél. Tudom, kevesebb meccset nyert, mint amennyire számítottunk, de nagyon jól játszik, és akár egy-két mérkőzés is elég lehet a változáshoz"  - dicsérte ellenfelét Cilic.


Angelique Kerber a karrier-Grand Slamre hajtott a 2019-es Roland Garroson, de már az első fordulóban véget értek számára a küzdelmek. Anastasia Potapova  ugyanis tulajdonképpen simán, 6:4, 6:2-re búcsúztatta a korábbi világelsőt, így igen emlékezetes győzelemmel mutatkozott be a Roland Garros főtábláján. Nem mellesleg, példaképét tudta legyőzni.

"Valósággal felrobbant a telefonom"  - nyilatkozta győzelmét követően a 18 éves orosz. "Ez nagyon sokat jelent, jó érzés hallani az emberek gratulációit. Próbáltam magamra figyelni, a játékomra, a lábmunkámra. Nem gondolkoztam a pályán, az első fordulón, Kerberen, csak mert remek játékos. Azért vagyok itt, hogy a legjobbamat nyújtsam. Ez is történt."

"Vártam ezt a meccset, mert nagyon kedvelem Kerber játékát. Tulajdonképpen ő az egyik példaképem, fiatalon sokat figyeltem, próbáltam ellesni a teniszét. Amikor a példaképed ellen lépsz pályára, meg kell mutatnod a legjobb teniszed"  - majd hozzátette, egyelőre csak a következő fordulóra koncentrál, ahol majd Marketa Vondrousovával találkozik.


Garbiñe Muguruza  átélt néhány ijesztő pillanatot a teljesen új Simonne Mathieu Stadionban, azonban 5:7, 6:2, 6:2-re legyőzte az amerikai Taylor Townsendet. A 19. helyen kiemelt spanyol nehezen találta meg a ritmust a kellemetlen stílusban teniszező, balkezes Townsend ellen, de azért a második játszmában rálelt a megfelelő megoldásra.

"Tudtam, hogy bárkivel is fogok játszani nehéz dolgom lesz. Mindannyian tisztában vagyunk az első forduló nehézségeivel. Egy Grand Slam-torna első meccse egy kisebb kalandnak számít. Taylor szokatlan stílusban játszik, ráadásként még bal kezes is. Nagyon tehetséges, nekem pedig időbe telt, mire megtaláltam a megfelelő taktikát. Kemény meccs volt, örülök a továbbjutásnak."  

"Úgy gondolom, az első szettben rossz felfogásban játszottam. Ez talán annak köszönhető, hogy korábban nem találkoztunk egymással. Miután megnyerte az első játszmát, rájöttem, hogy valamit máshogy kell csinálnom. Többet mentem előre, próbáltam elnyújtani a labdameneteket. Jobban éreztem magam a pályán, és ráéreztem a ritmusra"  - fogalmazott a korábbi világelső.

Hozzászólások