Salakblog - Tsitsipas arról álmodozik, hogy olimpiai éremmel tér haza a tokiói játékokról
Tsitsipas arról álmodozik, hogy olimpiai éremmel tér haza a tokiói játékokról
Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas arról álmodozik, hogy olimpiai éremmel tér haza a tokiói játékokról

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/06 13:39
Stefanos Tsitsipas egy nemrégiben készült interjúban beszélt arról, hogy elégedetlen az eddigi Grand Slam-szerepléseivel, kitért arra, milyen sokat jelentene neki egy olimpiai érem, majd kifejtette azt is, miért nem ért egyet az on-court coachinggal. 

A görög meglehetősen elfoglalt volt az elmúlt hetekben. Részt vett két tornán, ráadásul mindkettőn eljutott a döntőig. Előbb megvédte címét Marseille-ben, ám ezt követően a múlt héten nem tudta megállítani Novak Djokovic menetelését, és 6:3, 6:4 arányban kikapott tőle a dubaji döntőben.

Bár veresége ellenére Tsitsipas elégedett volt a két hét során nyújtott teljesítményével, a fönt említett interjúban elsősorban a GS-szerepléseiről beszélt, melyekkel kapcsolatban viszont komoly hiányérzet van benne. A tavalyi Ausztrál Openen elért elődöntője óta ugyanis nem igazán sikerültek neki a nagy versenyek. 

Az, hogy a Roland Garros negyedik körében kikapott Stan Wawrinkától még rendben van. Annál is inkább, mert egy magas színvonalú, végletekig kiélezett meccsen szenvedett vereséget a svájcitól. Ezt követően azonban Thomas Fabbiano kiejtette őt Wimbledon első körében, majd a US Openen sem tudott meccset nyerni, ugyanis Andrey Rublev is legyőzte őt az első fordulóban. Ezután jött az idei Ausztrál Open, ahol a harmadik kör jelentette a végállomást, mivel kikapott Milos Raonictól. 

A görög elismerte, hogy fiataloknak nehéz dolguk van, hisz vissza kellene szorítaniuk valahogy a Nagy Hármas tagjait, Djokovicot, Roger Federert és Rafael Nadalt. Reményei szerint ő lehet majd, az, aki megtöri a nagyok dominanciáját. 

tsitsipas-3.jpg Fotó: Europress/AFP

Az idei szezonban az olimpia az egyik legfontosabb cél a számára. Görögként az esemény különösen sokat jelent neki, hisz hazája fontos szerepet töltött be az olimpiai eszme kialakulásában és a hagyomány továbbvitelében. Célja nem lehet más, csakis az éremszerzés.

"Az olimpia rendkívül sokat jelent valamennyi görög embernek. Minden Görögországból indult el. Könnyes lenne a szemem, ha éremmel térnék majd haza Tokióból."

Tsitsipas kitért a coaching kérdésére is. A Grand Slam-tornákon továbbra is tilos meccs közben mindenfajta kommunikáció edző és tanítvány között. Van azonban szándék arra, hogy valamilyen formában engedélyezzék, hogy a mesterek utasításokat adjanak a játékosoknak. Ennek az iránynak az egyik leghangosabb szószólója az a Patrick Mouratoglou, aki egyébként tagja Tsitsipas edzői csapatának. 

Mouratoglou, aki 2012 óta dolgozik Serena Williamsszel, úgy véli, a nézőtérről való coachingot mindenképpen engedélyezni kellene, hisz azt így vagy úgy, de szinte mindenki csinálja. A pályán való coaching pedig, ami a Davis-kupában, a Fed-kupában és kísérleti jelleggel egyes WTA-tornákon engedélyezett, szerinte kifejezetten jót tehet a sportágnak, népszerűsítheti azt. 

tsitsipas.jpg Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas nem ért egyet Mouratoglouval, szerinte ugyanis így a kelleténél nagyobb figyelem hárulna az edzőkre. A világranglista hatodik helyezettje úgy véli, a taktikát az edzéseken és a mérkőzések előtt kell megbeszélni, nem pedig a gémek között. Ráadásul szerinte így a kevésbé tapasztalt edzővel rendelkező játékosok hátrányba kerülnének a többiekkel szemben.

"Bizonyos játékosok jobb edzőket engedhetnek meg maguknak, mint mások"mondta Tsitsipas. "Ez így akkor az edzők csatája lesz, nem annyira a játékosoké. A tenisz attól különleges, hogy a játékosok egyedül vannak kinn a pályán, és így egyedül kell megoldaniuk, hogy túljárjanak valahogy az ellenfeleik eszén."


Hozzászólások