Salakblog - Tsitsipas: a tenisz egy újfajta dimenziójával találkoztam
Tsitsipas: a tenisz egy újfajta dimenziójával találkoztam
Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas: a tenisz egy újfajta dimenziójával találkoztam

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/24 16:56

Stefanos Tsitsipasnak esélye sem volt Rafa Nadal ellen az Ausztrál Open elődöntőjében, a spanyol 6:2, 6:4, 6:0-val, játszmaveszteség nélkül masírozott a döntőbe. A fiatal görög a mérkőzést követően elismerte, hogy sokkal jobb volt nála Nadal, ugyanakkor azt is hozzátette, próbálja megérteni, miért veszítette el ennyire simán a találkozót.

"Nem nagyon tudom, mit mondhatnék erről a meccsről. Még csak a közelében sem voltam, hogy elérjek valamit, összesen hat játékot tudtam megnyerni. Vegyes érzelmek kavarognak bennem. Ha az egész tornán nyújtott teljesítményemre gondolok, akkor boldog vagyok, közben viszont van bennem csalódottság is. Úgy érzem, hogy tehettem volna ennél többet is. Nagyon furcsa ez az érzés, mert nem tudtam ennél jobban játszani" - nyilatkozta.

Tsitsipas nagyot ment az elmúlt másfél hét során, az elődöntőig vezető úton többek között Roger Federert is megverte. Az elődöntő előtt bízott abban, hogy tanult a Rafa Nadal elleni korábbi meccseiből (a spanyol Barcelonában és Torontóban is két szettben nyert ellene), végül azonban semmit sem tudott kezdeni a 17-szeres Grand Slam-győztes agresszív teniszével. A görög szerint Nadal új szintre emelte a játékát.

"Azt éreztem a pályán, hogy a tenisz egy teljesen új szintjével találkozom. Nem volt semmiféle ritmusa a meccsnek. Teljesen más stílusban teniszezik, mint a többi játékos, olyan tehetséggel rendelkezik, ami rajta kívül senkiben sincs meg. Sosem láttam hozzá hasonló játékost. Belekényszerít abba, hogy rosszul játssz. Nem is tudom, én ezt tehetségnek mondanám" - folytatta a fiatal teniszező.

Tsitsipas összességében nagyon simán elveszítette a mérkőzést, de a második játszmában felcsillant a remény, hogy esetleg szorossá teheti a küzdelmet. Többnyire nagyon magabiztosan adogatott, de volt olyan adogatógém is, amit 0-40-ről tudott megfordítani. Tartósan mégsem tudott ellenfele lenni a spanyolnak, ennek okairól további részleteket is elárult a mérkőzést követően.

"Nem így szerettem volna búcsúzni a tornától. Hozzászoktam egy bizonyos ritmushoz a verseny során, mivel csak jobbkezes ellenfelekkel játszottam a héten, ő pedig teljesen más szögben ütötte a labdákat. Mindig úgy éreztem, mintha egy lépéssel le lennék maradva. Általában elég gyors vagyok a pályán, legalábbis sokat fejlődtem ebben, ma viszont olyan volt, mintha egy két méter 10 centis játékos lennék, aki nem tud mozogni."

"Meccs közben kiürült a fejem, ami furcsa, korábban sosem éreztem így. Próbáltam felrázni magam, mert minden reakcióm nagyon lassúnak tűnt. Tompább voltam a szokásosnál, picivel rosszabb, mint egyébként. Nem pontosan tudom, hogyan magyarázzam ezt el. Próbálom megérteni az eddigi meccseim alapján, hogy mit rontottam el. Persze ez a torna bizonyos értelemben megváltoztatta az életem, új dimenziót nyitott a karrieremben."

Győzelme esetén Tsitsipas lehetett volna a harmadik játékos, aki Federert és Nadalt is legyőzi egy major-versenyen belül, korábban ez csak Juan Martín del Potrónak és Novak Djokovicnak jött össze. Tsitsipasnak egyelőre nem sikerült a bravúr, de ezzel együtt sincs oka szomorkodásra, hiszen pályafutása eddigi legnagyobb sikerén van túl, a világranglistán pedig már ott kopogtat a top 10 kapuján.

Hozzászólások