Salakblog - Tsitsipas 2016-ban Thiem ütőpartnereként volt ott Londonban, most mindketten a vb-címre hajtanak
Tsitsipas 2016-ban Thiem ütőpartnereként volt ott Londonban, most mindketten a vb-címre hajtanak
Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas 2016-ban Thiem ütőpartnereként volt ott Londonban, most mindketten a vb-címre hajtanak

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/17 14:30
Stefanos Tsitsipas lehet az ATP-világbajnokságok történetének hatodik legfiatalabb bajnoka. Ehhez azt a Dominic Thiemet kell megvernie, aki a csoportban Roger Federert és Novak Djokovicot is fantasztikus tenisszel győzte le, majd a címvédőt is meggyőző tenisszel intézte el. A vébécím mindkét teniszező pályafutásában szintlépést jelentene, ami bizonyos értelemben már most megvan.

2016 fordulópontnak bizonyult Dominic Thiem karrierjében, hiszen ez volt az az idény, melyben az osztrák megérkezett a férfi tenisz elitjébe. Rafael Nadalt és Roger Federert egyaránt kedvenc borításán győzte le (előbbit Buenos Airesben salakon, utóbbit Stuttgartban füvön), a Roland Garroson pedig lejátszotta karrierje első Grand Slam-elődöntőjét, bár ott még elég simán kikapott Novak Djokovictól. Négy tornagyőzelemmel, világranglista-nyolcadikként zárta az idényt, amivel kvalifikálta magát a londoni ATP-vb-re is.

Első világbajnoksága az akkor 18 éves, még a juniorok között versenyző Stefanos Tsitsipas számára is fontos mérföldkőnek bizonyult, mert a görög teniszező Thiem ütőpartnereként kiutazhatott Londonba, vagyis első kézből gyűjthetett tapasztalatot a világ egyik legjobb játékosa ellen. "Még egy kevés, és az ATP World Tour Finals összes játékosával játszhatok" - írta az edzések után Instagram-oldalán a fiatal teniszező. Nem szabad lebecsülni annak a hétnek a jelentőségét, Tsitsipas is pályafutásának meghatározó élményeként jellemezte.

"Dominic nagyon inspirált, hogy a legtöbbet kihozzam magamból, amikor a pályán vagyok. Sok mindent látok tőle, amit hasznosítani tudok a pályán, ezeket próbálom átvenni tőle. Korábban már beszéltem ilyesmiről: amit Roger csinál, azt csak ő tudja, nagyon nehéz másolni a teniszét. Dominic ilyen értelemben... sokkal normálisabb. Abban az értelemben, hogy az ő tenisze sokkal elérhetőbb. Mindig felnéztem rá, szeretnék a hozzá hasonló intenzitással és akarattal játszani" - nyilatkozta a 21 éves játékos.

"Rengeteget melózik, mindenképpen intenzív teniszezőként jellemezném. Iszonyú sok lehetőséget tud kialakítani a játékával, amikor épp zónában van" - tette hozzá.

Három évvel az ominózus világbajnokságot követően mindkét játékost egyetlen mérkőzés választja el pályafutása legnagyobb győzelmétől. Tsitsipasnak lényegesen nagyobb ugrást jelentene a vasárnapi siker, ő ugyanis eddig csak 250-es versenyeket tudott megnyerni, 500-as és 1000-es tornákról vesztes döntői vannak. Négy alkalommal a nagy hármas valamelyik tagja állította meg (Barcelonában és Torontóban Nadal, Dubajban Federer, Madridban Djokovic), az idei pekingi tornán pedig - szetthátrányból fordítva - Thiem.

033_6077298_5dd1027734866.jpgFotó: Europress/AFP

"Nemrég láttam az első világbajnokságomról készített 2016-os fényképet. Mindkettőn számára elképesztő sztori, mert - talán az ő nevében is mondhatom - nem gondoltuk volna, hogy három év múlva már a döntőben fogunk találkozni" - mondta Thiem. "Óriási álmom vált valóra. Ez az egyik legjobb torna az évben, az egyik legnagyobb presztízzsel bíró, én pedig pályára léphetek a döntőjében. Szinte hihetetlen. Elképesztő eredmény, hogy le tudtam győzni a címvédőt" - magyarázta a Sascha Zverev elleni sikerét követően.

Thiem évről évre egyre meghatározóbb játékossá nőtte ki magát salakos versenyeken. 2017 óta csak Nadaltól kapott ki a Roland Garroson (tavaly és idén a döntőben), 2016 óta ráadásul minden évben legalább egyszer megverte a salakkirályt az ATP Touron. Ez az év pedig kemény pályán is meghozta a régóta várt sikereket Thiemnek: végig kiegyensúlyozottabb formát mutatott, három versenyt meg is nyert ezen a borításon (jóval többet mint salakon), köztük az Indian Wells-i Masterst is. Jó formáját ráadásul a világbajnokságra is átmentette.

Az osztrák teniszező 3-6-os mérleggel rendelkezett Londonban az idei ATP Finalst megelőzően, ebből könnyedén kiszámítható, hogy egyszer sem jutott tovább a csoportjából. 2019-es teljesítménye azonban önmagáért beszél: legyőzte a hatszoros világbajnok Roger Federert, utána - a torna talán legmagasabb színvonalú mérkőzésén - az ötszörös győztes Novak Djokovicot, majd az elődöntőben a címvédő Zverevet. Mivel pozitív (4-2) a mérlege Tsitsipas ellen, ráadásul a legutóbbi meccsüket is megnyerte, így az egekben lehet az önbizalma a döntő előtt.

000_1L61AN.jpgFotó: Europress/AFP

Pekingben mindketten sokszor mentek fel a hálóhoz, ami a gyors londoni borításon is fontos stratégia lehet, emellett döntő jelentőségűnek bizonyulhat a bréklehetőségek kihasználtsága is. Az egymás elleni mérkőzéseikről mindketten kiemelkedően magas, 40%-os hatékonysággal rendelkeznek, Tsitsipas ugyanakkor az előző két mérkőzésén nagy nyomás alatt is állta a sarat. Nadal óriási erőfeszítések árán tudta elvenni az adogatását a második és a harmadik szettben, Federer pedig 12 bréklabdájából csak egyet tudott kihasználni az elődöntőben.

Amennyiben Tsitsipas nyerne, az elmúlt 40 évből ő lenne a harmadik játékos, aki debütálása alkalmával megszerezte a címet. 1998-ban Alex Corretja, 2017-ben Grigor Dimitrov mutatta be ezt a bravúrt, ráadásul hasonlóan fiatal bajnoka utoljára Lleyton Hewitt 2001-es sikerekor volt a tornának. John McEnroe korrekordja már nem forog veszélyben (az amerikai klasszis 19 éves volt 1978-as győzelmekor), de Tsitsipas felkúszhatna a rangsor hatodik helyére, ahol csak korábbi világelsők és Grand Slam-bajnokok előznék meg.

Hozzászólások