Salakblog - Tíz játékos, aki célba veheti a top 10-et 2021-ben
Tíz játékos, aki célba veheti a top 10-et 2021-ben
Fotó: Europress/AFP

Tíz játékos, aki célba veheti a top 10-et 2021-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2020/12/26 12:17
2020-ban a szokásosnál is nehezebb volt betörni a top 10-be, mivel a világranglistát a koronavírus-járványra való tekintettel befagyasztották. Ahhoz tehát, hogy valaki feljebb kússzon, az átlagosnál több pontot kellett gyűjtenie, hogy a legszűkebb elit részese lehessen. Négy játékosnak mindezek ellenére sikerült, ezúttal pedig azokkal foglalkozunk, akik 2021-ben célba vehetik a legjobb 10-et.

Iga Swiatek (17.)

A lányoknál a lengyel tehetség indulhat a legnagyobb eséllyel, pontjainak több mint kétharmadát ugyanis az idei Roland Garros-győzelmével szerezte, szám szerint 2000-et a 2920-ból. Swiatek esetében azonban nem csak a matek sugallja, hogy meglehet az áttörés, a kezében - és most már talán a fejében is - minden adott a továbblépéshez. Azt már csak az értelmetlen statisztikák rajongóinak jegyeznénk meg, hogy 2020-ban ő lett a legtöbbet fejlődő játékos a WTA-nál, márpedig az előző 41 díjazottból 39-en eljutottak végül a legjobb tízig.

Felix Auger-Aliassime (21.)

A még mindig csak 20 éves kanadai olyan magától értetődő önbizalommal és tehetséggel rendelkezik, hogy igazából csak idő kérdése, mikor üdvözölhetjük a világ tíz legjobb teniszezője között. 2019-ben a top 20-ba már sikerült belekóstolnia - legjobbja a 17. hely - és a kurta-furcsa 2020 során is akadtak zseniális pillanatai, Rotterdamban, Marseille-ben és Kölnben is döntőzött, első trófeájára azonban még várnia kell a felnőttek között. Az a hat játékos, aki rajta kívül legalább három döntőt játszott az évben, a top 10-ben zárta az évet.

Felix Auger-Aliassime közel van a legjobbakhoz.Fotó: Europress/AFP

Jennifer Brady (24.)

Már az idény elején látszódott, hogy Jennifer Brady kirobbanó formában van. A WTA Tour márciusi felfüggesztéséig bezárólag öt top 20-as játékost sikerült legyőznie, a ranglistán pedig az 53.-ról a 48.-ig helyig küzdötte fel magát. Az igazi lendületet az augusztusi újraindítást követően kapta meg, Lexingtonban megszerezte pályafutása első WTA-címét, majd elődöntőt játszott a US Openen - ahol az év egyik legszínvonalasabb meccsét játszotta Naomi Osakával. Nyárig a pontokkal sem kell foglalkoznia, érdemes lesz tehát a 25 éves amerikaira figyelni.

Jannik Sinner (37.)

Az olasz tinédzser hatalmas fejlődésen ment keresztül, ami a világranglistás helyezésén is tükröződik. Az idényt még a 78. helyről kezdte meg, és egészen a 37.-ig sikerült felkapaszkodnia - ez a legnagyobb ugrás volt a top 50-en belül. Nincs okunk azt feltételezni, hogy Sinner lassítani fog 2021-ben. Főként, hogy az utolsó két hónapja sikeredett parádésan, a Roland Garroson bejutott pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjébe, majd Szófiában megszerezte az első trófeáját is Vasek Pospisil legyőzésével.

Alex De Minaur (23.)

Az első számú ausztrál teniszezőnek hatalmas esélye volt a top 10-re az idény elején, mivel 2020-at a karriercsúcsot jelentő 18. helyen kezdte meg, az ATP-kupán pedig élete legjobb teniszével táplálta a hazai reményeket az Ausztrál Open előtt. Pechjére épp a kemény pályás Grand Slam előtt szenvedett hasizom-sérülést, ami miatt hat hetet ki kellett hagynia. Visszatérése nagyjából egybeesett a bajnokság felfüggesztésével, az újraindítás azonban pozitívan sikerült, a US Openen lejátszhatta karrierje első GS-negyeddöntőjét.

Alex De Minaur 2020 elején esélyes volt a top 10-re, de megsérült.Fotó: Europress/AFP

Elise Mertens (20.)

Amennyiben a világranglista csak a 2020-as eredményeket tükrözné, Mertens közelebb lehetne a top 10-hez, mint a jelenlegi rendszerben elfoglalt 20. pozícióhoz. A nők között ő rendelkezett a legtöbb győzelemmel (34), rajta kívül a 30-ig sem jutott el másik játékos. Kiegyensúlyozottságáról sokat elárul, hogy 13 eseményen sikerült legalább a negyeddöntőig eljutnia, köztük a US Openen, ahol az Australian Open-bajnok Sofia Kenint is sikerült legyőznie. Ha tudja tartania a szintet, tovább kapaszkodhat a ranglistán.

Borna Coric (24.)

Érzésre olyan, mintha mindig is a mezőny tagja lett volna, és ilyenkor könnyű elfelejteni, hogy a horvát teniszező épp csak betöltötte a 24-et. Pályafutását a folyamatos hullámzás jellemzi, 2020 végére pedig épp egy felfelé tartó hullám tetejére sikerült felülnie: előbb negyeddöntőt játszott a US Openen, majd bejutott a szentpétervári 500-as döntőjébe. Az évad során két top 10-est is legyőzött, név szerint Dominic Thiemet és Stefanos Tsitsipast - utóbbit az év legnagyobb fordításával sokkolva.

Elena Rybakina (19.)

Kevesen kezdték jobban az idényt, mint a 21 éves kazah. 25 mérkőzéséből 21-et megnyert, ezzel a világranglistán is öles léptekkel haladt felfelé: az évet a 36. helyen kezdte meg, a márciusi leállás idejére már a 17. pozícióban rangsorolta a WTA. Lendülete megtört az öt hónapos szünettel, a visszatérést követően egy jóval visszafogottabb 8-6-os mérleget sikerült összehozni, picit hátrébb is csúszott. Némi formajavulás tehát elengedhetetlen lesz, hogy a nagy szerváiról ismert tehetség szintet léphessen 2021-ben.

Elena Rybakina szédületesen kezdte a 2020-at idényt.Fotó: Europress/AFP 

Coco Gauff (48.)

A 16 éves amerikai egyelőre inkább csak megvillantani tudta a tehetségét, mint kiegyensúlyozottan kamatoztatni, ennek ellenére a járvány előtti időszakban folyamatosan lépdelt előre a világranglistán. Grand Slam-tornákon már most figyelemreméltóan eredményes (9-5-ös mérleggel rendelkezik), és immáron két top 10-es skalppal is büszkélkedhet (Kiki Bertens ls Naomi Osaka). Ezekből az eredményekből látszik, hogy a plafonja iszonyatosan magasan van, így vele is számolni kell a lehetséges top 10-es játékosok között.

Nick Kyrgios (45.)

Az ausztrál teniszező világranglistás helyezése általában megtévesztő, nincs ez másként most sem. Kyrgiost jelenleg a 45. helyen jegyzik, ami nyilvánvalóan nagyon távol áll a realitástól és a képességeitől. A korábbi világranglista-13. márciusban még közel volt a top 20-hoz (23.), azóta viszont nem lépett pályára, még a US Opent is kihagyta. Kyrgios 21-szer vert meg top 10-es játékost, a jelenlegi top 10-zel szemben pedig 16-17-es mérleggel rendelkezik, vagyis bőven megüti a legjobbak szintjét. A kérdés inkább az, mennyire lesz motivált 2021-ben.

via tennis.com

Hozzászólások