Salakblog - Teniszezők, akik 2020-ban törték át a top 10-es álomhatárt
Teniszezők, akik 2020-ban törték át a top 10-es álomhatárt
Fotó: Europress/AFP

Teniszezők, akik 2020-ban törték át a top 10-es álomhatárt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/12/25 15:27
Öt hónap kényszerszünet, befagyasztott világranglista, buborékban rendezett versenyek, halasztások és törlések. Finoman szólva sem volt egyszerű évük 2020-ban a teniszezőknek, ám ez nem jelenti azt, hogy nem akadtak olyanok a mezőnyben, akik ilyen körülmények között is megtalálták számításaikat, megérkezve a legszűkebb elithez. 

Mindössze négy olyan játékos van, akinek épp 2020-ban sikerült átlépni a top 10-es határt. Az alábbi cikkben belük foglalkozunk.

Sofia Kenin

A listán szereplő teniszezők közül ő az egyetlen, aki még a vírus berobbanását és a WTA Tour felfüggesztését megelőzően betört a top 10-be. Ez hivatalosan február 3-án sikerült neki, közvetlenül az Australian Open-győzelmét követően, amely a ranglista 15. helyéről egészen a hetedikig röpítette. A profi tenisz leállása előtt sikerült a top 5-be is belekóstolnia, és végül az idényt is a negyedik helyen zárta. Ebben szerepet játszott a Roland Garroson nyújtott teljesítménye is, ahol némi meglepetésre döntőig menetelt. Ott viszont Iga Swiatekkel már nem bírt.

Sofia Kenin remek idényen van túl: egy GS-győzelem és egy GS-döntő a mérlege.Fotó: Europress/AFP

Denis Shapovalov

A fiatal teniszező többször is ott legyeskedett a legjobb tíz környékén, a szükséges stabilitást viszont csak 2019 nyarától sikerült kialakítani a játékában. Mielőtt szeptember 21-én a top 10-ben jegyezték volna, tíz hónapot töltött a 14. és a 17. hely között ingázva. A végső lökést a római 1000-esen elért elődöntője adta meg neki, ezzel ő lett az ötödik kanadai, aki eljutott a top 10-ig. Rajta kívül Carling Bassett-Seguso, Milos Raonic, Eugenie Bouchard és Bianca Andreescu mondhatja el magáról ezt a bravúrt.

Denis Shapovalov 2020-ban is folytatta a fejlődést.Fotó: Europress/AFP

Diego Schwartzman

Két évvel azt követően, hogy a 11. helyig kapaszkodott az ATP világranglistáján, 2020. október 12-én Schwartzman is megízlelhette a top 10-esek életét, miután karrierje során először elődöntőbe jutott egy Grand Slamen. Az argentinnak nem csak a Roland Garros salakján ment a játék, előtte nem sokkal döntőt játszott a római felvezetőtornán, ahol többek között Rafael Nadalt is legyőzte. A spanyol elleni volt karrierje első top 5-ös skalpja, és ezt a lendületet kihasználva Dominic Thiem ellen a másodikat is begyűjtötte.

Schwartzman pályafutása eddigi legjobb évén van túl.Fotó: Europress/AFP

"Nagyon büszke vagyok, mert ebben az évben több héten is nagyszerű eredményeim voltak. De azért érzem a testemen, hogy még fejlődnöm kell" - mondta Schwartzman. 170 centis magasságával ő lett a legalacsonyabb top 8-as teniszező Harold Solomon (1981) óta, és Grand Slam-elődöntőben is az alacsony amerikai járt Schwartzman előtt hasonló termettel. "Folyamatosan szurkolok neki" - mondta Solomon az ATP-nek. "Minden alkalommal csodálatos, amikor pályára lép, mérkőzéseket nyer, és legyőzi ezeket a srácokat. Nagy rajongója vagyok."

Andrey Rublev

2019 végén Rublev két ATP 250-es tornagyőzelemmel, egy Grand Slam-negyeddöntővel rendelkezett, a ranglistán pedig a 22. hely volt a legjobbja. Idén minden tekintetben sikerült előbbre lépnie. Tornagyőzelemi számát már januárban megduplázta a dohai és adelaide-i sikerével, amivel rögtön be is tört a top 20-ba. A leállás utáni időszakban még magasabb szintre kapcsolt, három 500-as címet is bezsebelt (Hamburg, Szentpétervár, Bécs), illetve a US Openen és a Roland Garroson is negyeddöntős volt.

Tornagyőzelmek, GS-negyeddöntők, top 10 és világbajnokság. Rublev elégedett lehet.Fotó: Europress/AFP 

Párizsi menetelését követően került be a top 10-be, pár héttel később pedig már a 8. helyen jegyezték. 2020-ban ő rendelkezett a legtöbb tornagyőzelemmel, megnyert mérkőzések számában pedig Novak Djokoviccsal holtversenyben bizonyult a legjobbnak. "Hálás vagyok ezért a szezonért" - mondta az ATP-vb-t követően. "Úgy értem, nem panaszkodhatok. Sok versenyt nyertem, annyi győzelmem volt, mint még soha. És még a top 10-be is sikerült bekerülnöm, szintén először. Lehetett volna persze jobb is, de sokkal, sokkal, sokkal rosszabb is."

via tennis.com

Hozzászólások