Salakblog - Toni Nadal: Az új versenynaptárból az látszik, hogy az ATP nincs tekintettel Rafára és Novakra
Toni Nadal: Az új versenynaptárból az látszik, hogy az ATP nincs tekintettel Rafára és Novakra
Fotó: Europress/AFP

Toni Nadal: Az új versenynaptárból az látszik, hogy az ATP nincs tekintettel Rafára és Novakra

Nánási AntalNánási Antal
2020/06/29 09:37
Mint ismert, a washingtoni 500-as tornával a tervek szerint augusztus 14-én újraindul az ATP Tour, véget vetve ezzel a március eleje óta tartó majd féléves kényszerszünetnek. Az újraindulás ténye egyöntetű népszerűségnek örvend a Tour résztvevői és a szakértők körében, a mód és a zsúfolt versenynaptár azonban már nem arat osztatlan sikert. A kritizálók sorába állt be a minapi nyilatkozatával Rafael Nadal nagybátyja, mentora és korábbi edzője, Toni Nadal is.

Közös közleményben jelentette be bő két hete az ATP, a WTA és az ITF, hogy hosszas mérlegelés és tervezés után, augusztusban újraindul a nemzetközi teniszélet. A hölgyek számára már a hónap elején, a palermói salakpályás versennyel kezdetét veszi a vírus utáni időszak, míg a férfiak első versenyét Washingtonban, keménypályán rendezik. Innentől pedig egy eddig soha nem látott zsúfoltságú félidény veszi kezdetét, amelyben szűk két hónap alatt rendezik meg a US Opent és a Roland Garrost, valamint a római, a madridi és a Cincinattiből idén kivételesen New Yorkba költöző 1000-es versenyt is. A tornák ráadásul össze is érnek, hiszen a US Open férfi döntőjének napja egyben a madridi Masters nyitónapja is, a római ezres pedig a madridi döntő napján veszi kezdetét. Mindez elképesztően nagy terhelést, rengeteg utazást és minimális regenerálódási időt vetít előre azon játékosok számára, akik jó eséllyel a fent nevezett tornák végjátékában érdekeltek lehetnek. A Nagy Hármas tagjai közül, ahogyan arról mi is beszámoltunk, Roger Federert egészen biztosan nem érinti ez a kérdés, a svájci ugyanis kiújult sérülését kúrálgatja és idén már nem lép pályára. A Djokovic-Nadal páros, legalábbis az eddigi nyilatkozataik alapján, dobni készül az amerikai versenyeket, és inkább az európai salakszezonra fókuszál.

Toni Nadal, Rafael Nadal nagybátyja, aki hosszú éveken keresztül irányította a 19-szeres GS bajnok edzéseit, egy minap tett nyilatkozatában gonosznak nevezte az ATP naptárát. Nadal szerint a menetrend kialakításakor az ATP nem volt tekintettel az idősebb játékosokra, különösképpen pedig unokaöccse, valamint a világelső Novak Djokovic érdekeit látja sérülni:

„Beszéltem Rafával, egyelőre erősen kérdéses, hogy mely tornákon fog elindulni. Teljesen irreális ez a menetrend, főleg az idősebb játékosokat sújtja, hiszen ők aligha tudnak hosszú heteken keresztül folyamatosan játszani. Szerintem kifejezetten gonosz döntést hozott az ATP, amely legfőképpen Rafát és Novakot érinti hátrányosan. Azok után, amennyit a teniszért tettek az elmúlt években, nem gondoltam volna, hogy ezt kapják vissza. Azt gondolom, hogy mindenképpen módosítani kell a naptárat, mert ez így ebben a formában nem tartható, hiszen nem lehet ennyi fontos tornát egymás utánra pakolni.”

toni-nadal.jpg Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadal nagybátyjának aggodalma érthető, hiszen az újraindulás utánra tervezett öt nagy torna közül háromnak is a mallorcai sztár a címvédője (US Open, Roland Garros, Róma Masters), akinek így, egy majd féléves szünet után, kapásból ötezer pontot kellene megvédeni. Tegyük azt hozzá ezzel együtt, hogy a ranglista pontok sorsa, azok megvédésének lehetőségei, egyelőre még nem ismertek, egy a napokban megjelent elemzés szerint az ATP nem kevesebb mint tizenhét lehetséges forgatókönyvet tart számon ebben a témakörben. Amennyiben az ATP az elkövetkezőkben színt vall ezügyben, az bizonyosan nagyban meghatározza majd például Rafael Nadal versenyprogramját, de ugyanúgy befolyásolja majd Novak Djokovic szeptemberi utazásait is.

nadal-roma.jpg Fotó: Europress/AFP

A jelenleg Rafael Nadal mallorcai teniszakadémiáját vezető Toni Nadal a koronavírus-botrányba fulladt, többek között Novak Djokovic megfertőződésével záruló Adria Tour-ról is kifejtette véleményét:

„Sajnálatos ami történt, főleg azért, mert maga a kezdeményezés remek volt, az események azonban rossz képet festenek a játékosokról és a teniszről is. Szerbiában lazák voltak az érvényben lévő szabályok, amelyeknek meg is felelt a verseny, de azt gondolom, hogy egy világelsőnek akkor is óvatosabbnak kellett volna lennie. Azóta minden érintett bocsánatot kért, azt gondolom ezt el kell fogadnunk, hiszen mindenki követhet el hibákat.”

via Ubitennis

Hozzászólások