Salakblog - Toni Nadal: A fiatal játékosok egész egyszerűen nem elég jók!
Toni Nadal: A fiatal játékosok egész egyszerűen nem elég jók!
Fotó: Europress/AFP

Toni Nadal: A fiatal játékosok egész egyszerűen nem elég jók!

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/21 15:31
Arra a kérdésre, hogy miért dominálja ennyi év után is a Nagy Hármas a férfi teniszt és a Grand Slam-tornákat, Toni Nadal és John McEnroe szerint egyszerű a válasz: a fiatal játékosok még nem elég sokoldalúak, és még nem elég jók ahhoz, hogy átvegyék az uralmat.
’’Hogy miért van még mindig a csúcson Novak Djokovic, Roger Federer és Rafael? Azért, mert a fiatal játékosok nem elég jók. Ez az első ok. Ezen el kell gondolkoznunk – legalábbis engem elgondolkoztat." - kezdi a vitaindító gondolatot Toni Nadal. 

Ugyan Stefanos Tsitsipas megnyerte a tavaly év végi világbajnokságot, miután legyőzte Dominic Thiemet a döntőben, és Daniil Medvedev, valamint Thiem is öt játszmás meccsekre kényszerítette Nadalt és Djokovicot a legutóbbi két Grand Slam-döntőjében, Toni Nadal mégis úgy gondolja, hogy sok fiatal játékos nem rendelkezik perspektívával. Szerinte a játékosok és edzőik gyakran a mellékes, kevésbé fontos dolgokra koncentrálnak, amelyek kifogásként szolgálhatnak, ahelyett, hogy az edzést és a fejlődést helyeznék előtérbe.

’’Korábban, amikor Rafael fiatal volt, voltak teniszütőink, néhány labdánk, edzőmeccseink – néha jók, néha kevésbé jók – , de nem állt túl sok dolog a rendelkezésünkre. Manapság a teniszhez szükséges a videóanalízis, a biomechanikai analízis, a statisztikai tanulmányok, táplálkozási szakértő, és a vereségek után még pszichológusra is van szükség.’’

A jelenleg a Rafa Nadal Teniszakadémiát irányító Toni szerint a NextGen-játékosok és edzőik szükségtelenül túlbonyolították a fejlődési folyamatot.

’’Minden sport nagyon egyszerű. De mostanában mindent túl szeretnénk bonyolítani, hiszen felmerülhet a kérdés, hogy talán nem is vagyok jó edző, ha ezt nem teszem meg. A tenisz egyszerű. Ha hibázom, akkor megyek a pályára és edzem még egy kicsit, és ez minden. A mai játékosok már öt évesen elkezdenek teniszezni – most 23 évesek, és nem elég jók. Amikor mi Rafaellel megérkeztünk az ATP Tourra, az élmezőnyt a 20 éves Andy Roddick, a 21 éves Roger Federer, és a szintén 21 éves Lleyton Hewitt, Guillermo Coria, David Nalbandian alkotta. Juan Carlos Ferrero 23, Marat Safin 24 éves volt. Most Roger 38, Nadal 33, Djokovic, Andy Murray pedig 32 évesek. Mi történt? Valami nincs rendjén, és azt gondolom, ez azért van, mert a játékosok nem koncentrálnak eléggé a legfontosabb dolgokra. Túlságosan sok figyelmet szentelnek a divatnak, és egyéb másodlagos dolgoknak, és elfelejtik azt, ami igazán számít.’’

A hétszeres Grand Slam-győztes, korábbi egyéni és páros világelső John McEnroe Toni Nadalhoz hasonlóan úgy véli, hogy a Nagy Hármas tagjai, akik szerinte a történelem legjobbjai, sokoldalúbb, komplettebb játékosok, mint a jelenlegi üldözőik.

"Novak Djokovic talán a legjobb keménypályás játékos a tenisz történetében. Rogerrel és Rafával számomra ők a valaha volt legjobbak. Pillanatnyilag a fiatalok még nem olyan jók, mint a Nagy Hármas. Nem olyan sokoldalúak, és általában véve nem olyan tehetségesek, mint Nadal, Djokovic vagy Federer. Nem voltak olyan gyakran azokban a pozíciókban, mint ők hárman. A fiatalok próbálnak fejlődni - talán arra számítottak, hogy ez majd magától bekövetkezik, de ez nem ilyen egyszerű. A Nagy Hármas tagjai mögött remek csapatok állnak. Mindent megtesznek a sikerért, és sokkal nehezebb őket megverni a három nyert szettre menő meccseken, mint a két nyert szettre játszott mérkőzéseken. Ráadásul elfogadják azt, hogy most már a fiatal játékosokkal is számolniuk kell, és hogy új elemeket kell hozzáadniuk a játékukhoz, új dolgokat kell kipróbálniuk.’’

Szöveg: Szabó Krisztián

Hozzászólások