Salakblog - Tommy Haas: "Az utolsó győztes meccsemet Federer ellen vívtam"
Tommy Haas: "Az utolsó győztes meccsemet Federer ellen vívtam"
Fotó: Europress/AFP

Tommy Haas: "Az utolsó győztes meccsemet Federer ellen vívtam"

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/02/13 13:26

Tommy Haas befejezte. Nem volt nagy bejelentés, nem volt csinnadratta, egyszerűen csak elmondta egy, a Desert Sun-nak adott interjúban, hogy nem szándékozik tovább folytatni profi pályafutását.

Több mint 20 évvel ezelőtt lett profi játékos, és több mint hat hónapja játszott utoljára profi mérkőzést Kitzbühelben, Ausztriában. Már nem végez rehabilitációs edzéseket, és nem izzasztja magát az edzőpályán sem. Újabban inkább síel, vagy sofőri feladatokat lát el gyermekei számára.

"Valami ilyesmiről szól az új életem, amikor otthon vagyok Los Angelesben. De nem bánom, jó móka."

A korábbi világranglista-második úgy véli, már lejátszotta utolsó meccsét a Tour-on. Nincs kedve már hónapokon keresztül utazgatni, és járni a versenyeket egymás után. A jövő hónapban amúgy is komoly feladatai lesznek, hisz ő a versenyigazgatója a március 5-én rajtoló Indian Wells-i tenisztornának.

A tulajdonos, Larry Ellison 2016 júniusában kérte fel erre a feladatra. Abban az időben, amikor épp a sokadik sérüléséből próbált felépülni, és egy utolsó nagy visszatérésre készült. Az év hátralévő részében párhuzamosan zajlott a rehabilitáció, valamint a felkészülés az igazgatói teendők ellátására.

Végül a 2017-es Ausztrál Openen tért vissza. De elindult Delray Beach-en és Miamiban is, ám első győzelmét csak Houstonban sikerült megszereznie. Indian Wells-ben bokros teendői miatt nem indulhatott el, ám amikor Nick Kyrgios visszalépett a Roger Federer elleni negyeddöntőtől, Haas, hogy valamelyest kárpótolja a közönséget, játszott egy bemutatószettet Vasek Pospisil ellen. Meg is nyerte azt 6:4 arányban.

Jött a tavasz és a nyár, és Haas nyert meccseket Monte-Carlóban, Münchenben és Rómában is. Majd jött a júniusi stuttgarti torna, ahol megverte Federert is. Mint kiderült, ez volt pályafutása utolsó győzelme. Mindezt Németországban, egy csomó barát és családtag előtt, nem messze szülővárosától, Hamburgtól.

fedhaas2

Fotó: Europress/AFP

"Ezek a tornák nem csak arról szóltak, hogy veszítek vagy nyerek. Sokkal inkább arról, hogy még egyszer visszatérjek ezekre a versenyekre, hogy még utoljára kiélvezzem ezeket. Utoljára játszhattam versenyzőként a családom előtt."

"Az utolsó győztes meccsemet Roger Federer ellen vívtam. Elég jó, nem?"

Egy évvel ezelőtt Haas még azt gondolta, akár évekig is játszik majd. Túl volt a kilencedik nagy műtétjén, fizikálisan azonban rendben volt, pihent volt és tele volt erővel. Az volt a terve, hogy a tornaigazgatói feladatokon túl minden idegszálával újra a Tour-ra koncentrál majd.

"Nagyra értékeltem, hogy megkaptam azt a lehetőséget a csapattól, hogy a kettőt együtt csináljam. Fontos volt, hogy azt érezhettem, hogy megint ott tudok lenni a többiekkel, hogy újra versenyképes vagyok."

Azt mondja, hogy bár még mindig ott van benne a játék iránti szenvedély, és a profi sport jó kifogás arra, hogy továbbra is kiváló formában maradjon, mentálisan azonban a dolog rendkívül nehéz úgy, hogy nem játszik folyamatosan.

"Nagyon nehéz, ha nem tudsz úgy élni és lélegezni egész évben, mint egy profi játékos. Ha hónapokig nem edzel rendesen, nem olyan könnyű visszatérni, és újra felvenni a ritmust. Egy csapatsportban még beleférhet, hogy beugrassz néhány percre, hogy kiderüljön, mennyire vagy fitt, itt azonban órákon át kell annak lenned. Ez azt hiszem, már nincs meg bennem."

Check out the beautiful #handblown glasses from my friend @cherylsaban You might find a cute Valentine's gift for your loved ones. I certainly did ? @csabandesigns #aspenextreme #mybabies #mountainlife

4,916 Likes, 30 Comments - tommy haas (@tommyhaasofficial) on Instagram: "Check out the beautiful #handblown glasses from my friend @cherylsaban You might find a cute..."

Így aztán Haas most már minden erejével Indian Wells-re, a világ ötödik legfontosabb tornájára összpontosíthat. A verseny nagyköveteként persze továbbra is sokat kell majd utaznia, hogy figyelje a többieket, ötleteket gyűjtsön annak érdekében, hogy a tornát egyre magasabb szinten működtethessék.

Bemutatómeccseket persze játszani fog, és úgy tervezi, hogy részt vesz majd a Champions Tour-on is, hogy nosztalgiázzon egy kicsit. Mostantól azonban több ideje jut majd olyasmikre, amikre eddig nem nagyon, például a síelésre. Januárban Idahóban kirándult, ebben a hónapban pedig majd Colorado felé veszi az irányt.

"Maholnap 40 leszek. A testem változik. Élvezni akarom az életet, síeléssel és más dolgokkal egyaránt. Ahogy a gyermekeim egyre idősebbek lesznek, velük is szeretnék közös programokat. Úgyhogy bölcsebb most már nem kizsigerelni a szervezetem."

via
Hozzászólások