Salakblog - Tomas Berdych: Itt a vége?
Tomas Berdych: Itt a vége?
Fotó: Europress/AFP

Tomas Berdych: Itt a vége?

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/18 10:57
Bár négy évvel fiatalabb, mint Roger Federer, és csak kilenc hónappal idősebb, mint Rafael Nadal, mégis úgy tűnik, a korábbi világranglista-negyedik Tomas Berdych pályafutása a végéhez közeledik.

A 33 éves cseh játékos hátsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a 2018-as szezon második felét, idén azonban újult erővel vágott neki az évnek, alig várta, hogy bepótolja az elvesztegetett időt.

Döntős volt Dohában, ahol legyőzte Kohlschreibert, Verdascót, Herbert-t és Cecchinatót, és csak Roberto Bautista Agut tudta őt megállítani.

Ezt követően tulajdonképpen az Ausztrál Openje is sikeres volt, hisz eljutott a negyedik fordulóig úgy, hogy legyőzött két top 20-ast is, Edmundot és Schwartzmant. A legjobb 16 között Rafael Nadal verte őt meg, ami nyilván benne volt a pakliban. Montpellier-ben összehozott még egy elődöntőt, ezután azonban ismét kezdődtek a gondok.

Indian Wellsben kiesett az első körben, és utána nem léphetett pályára egészen Wimbledonig. Ezúttal ráadásul nem csak a hátával voltak bajok, hanem a csípőjével is. Az All England Clubban egyébként három gyors szettben kikapott Taylor Fritztől.

Lőttek a nyári kemény pályás szezonnak is

Az eredeti terv az volt, hogy Berdych védett ranglistával elindul Washingtonban, Montrealban és Cincinnatiben is, de kénytelen volt visszalépni mindháromtól. Winston Salembe, a US Open előtti hétre szabadkártyát kapott, ám arról, hogy ezzel a versennyel, mi lesz, egyelőre nincs hír. 

Másfél évtizeden keresztül ő volt az egyik legellenállóbb és a leginkább munkabíró teniszező a mezőnyben. 

A 2003-as US Opentől kezdve zsinórban 52 Grand Slam-tornán vett részt; a sorozat 13 évvel később, 2016-ban ugyanazon a major-tornán, New Yorkban szakadt meg.
A 2005-ös Indian Wells-i és a 2016-os római torna közötti időszakban összesen 113 ezres versenyt rendeztek, melyek közül Berdych mindössze hármat hagyott ki.

berdych.jpg Fotó: TennisLife

2005 és 2015 között átlagosan 23 tornán vett részt, és évente 72 mérkőzést játszott. Mindezeken fölül, pályafutása során több, mint 200 páros meccsen is pályaára lépett, valamint éveken keresztül oszlopos tagja volt a cseh Davis-kupa válogatottnak is. 

Ez a temérdek lejátszott meccs, ez a rengeteg lefutott kilométer talán most éri őt utol. Tavaly rengeteget dolgozott azért, hogy az idén jó formában térhessen vissza, erre most úgy tűnik, még többet kell kihagynia, ami eléggé elkedvetlenítheti őt. 

Reméljük, ez még nem a vége. Ám, ha mégis, Tomas, le a kalappal mindenért!

TennisLife

Hozzászólások