Salakblog - Tim Henman nagyon durván leszólta Roger Federer röptejátékát
Tim Henman nagyon durván leszólta Roger Federer röptejátékát
Fotó: Europress/AFP

Tim Henman nagyon durván leszólta Roger Federer röptejátékát

Szabó GáborSzabó Gábor
2020/11/20 15:08
Hogy egészen pontosak legyünk, Tim Henman úgy gondolja, hogy Roger Federer röptéjénél az ezredfordulón a Top 30-ból szinte mindenki jobbat ütött. 

Tudom, már most sokan tüzet okádnak, és a táblára mutogatnak - kinek hány Grand Slam-győzelme van, meg hasonlók - de azért talán nem árt megismerkednünk a részletekkel: Jelenleg a világ egyik legjobb teniszes témájú podcastjét Cathrine Whitaker, David Law és Matt Roberts készítik, amit - talán nem meglepő módon - The Tennis Podcast névre kereszteltek el. 

Iszonyat munkát tolnak az adásokba, Grand Slamek idején például naponta jelentkeznek, mint ahogyan mostanság a világbajnokság alatt is. Pedig mindhármuknak van egyéb állása is, Law például a BBC Radio 5-nál, Cathrine pedig az Eurosportnál és az Amazon Prime Videónál kommentátorkodik. Az Amazonnál pedig úgy áll fel a héten a csapat, hogy a kommentátorok munkáját Tim Henman, Greg Rusedski és Daniela Hantuchova segíti. Szegény ember vízzel főz, ugye...

A Prime hétfői adásban kezdődött minden, amikor is Cathrine és Henman a jelenlegi játékosok röptéjéről kezdtek el beszélgetni, összehasonlítva a korábbi nagyságokéval. Henman általánosságban azt mondta, hogy a mai legjobbak messze nem röptéznek úgy, mint az elődeik a nyolcvanas, kilencvenes években. Ebbe az állításba így nagy általánosságba nem is nagyon lehet belekötni. Szinte vitán felül így áll, nem kell hozzá Tim Henmannak lenni, hogy ezt bárki meglássa. Mint ahogyan az okok is egyértelműek: a borítások lassulásával, az ütők, húrok, labdák változásával, az alapvonaljáték fejlődésével egyszerűen háttérbe szorult a röptejáték. A mai teniszezők egyszerűen nem röptéznek annyit. Nem azért, mert nem tudnak, hanem mert nem éri meg. Elütnek mellettük pikk-pakk.

Persze azáltal, hogy nem éri meg, nem is tanulnak meg annyira, ez kétségtelen.

Ez idáig rendben is lenne, ám Henmanék picit beljebb merészkedtek a témában, és elmondta, hogy szerinte Edberg és Rafter az alap, ők voltak a legjobbak, hozzájuk képest Federer röptéje rendben van. OK – ezt a szót használta. 

Ebből az egy szóból aztán hatalmas vita kerekedett, Roberts azon a véleményen volt, hogy Roger Federer teniszének egyszerűen nincs olyan eleme, amit mindössze OK lenne, és felhívta a figyelmet arra, hogy első wimbledoni címét még szerva-röptézve nyerte a svájci. Law, aki a kilencvenes években az ATP-nél dolgozott, egyetértett Henmannal, így aztán egy jó negyedórán keresztül gyúrták egymást. Nem az volt a vita tárgy, hogy ki röptézett jobban - hiszen nyilvánvalóan Edberg, – hanem az, hogy lehet-e Federer röptéjére azt mondani, hogy OK?

Így aztán Cathrine másnap visszakérdezett Timnél, hogy mégis mennyire gondolta ő ezt komolyan, mire Henman biztosította, hogy teljesen. Elmondta, hogy szerinte '98 környékén a Top30-ból szinte mindenki jobban röptézett, mint Federer. Nem az akkori Federer, hanem a legjobb.

Úgy folytatta: szerinte Sampras jó röptét ütött, Rafter nagyszerűt, ha így nézzük, Federer OK-ja még akár helyénvaló is lehet, ám ekkor Hantuchova azért ledobta az atombombát: ha Federer röptéje OK, akkor én soha többet az életben nem megyek be a hálóhoz!

A történethez azért hozzátartozik, hogy Greg Rusedski szerint Roger Federer röptéje a Top10-ben van.

Valaha.  

Hozzászólások