Salakblog - Tiltott reklámtevékenység miatt nyújtottak be jogi panaszt Roger Federer ellen
Tiltott reklámtevékenység miatt nyújtottak be jogi panaszt Roger Federer ellen
Fotó: Europress/AFP

Tiltott reklámtevékenység miatt nyújtottak be jogi panaszt Roger Federer ellen

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/25 16:41
Jogi panaszt nyújtott be egy svájci fogyasztóvédő szervezet néhány híresség, így például Roger Federer ellen is. A vád: tiltott reklámtevékenység. 

Az fönt említett vétséget úgy követheti el valaki, hogy posztol valamit a közösségi oldalára, amelyben egy márkát vagy terméket népszerűsít. Teszi mindezt úgy, hogy nem mondja ki, hogy ez reklám. Az indítványban a 20-szoros Grand Slam-bajnok mellett több figyelemreméltó híresség neve is szerepel.

Swissinfo birtokába került dokumentum megemlíti, hogy Roger Federer egy videóban mutatja a ruhaszponzorának logóját, Iouri Podladtchikov orosz snowboardos egy ruhaüzlet bejáratánál szelfizik, Michelle Hunziker modell-színésznő pedig több boltnak is köszönetet mond a támogatásukért egy videóban. Valamint ott van Jolanda Neff kerékpáros is, aki pedig egy pénzintézetet népszerűsít.

A beadvány célja, hogy rávegyék a svájci kormányt arra, hogy szigorítsa az online reklámozás feltételeit. Valami olyasmit szeretnének elérni, ami már több európai országban is működik. A briteknél például a hirdetések szabályosságát felügyelő hatóság egyértelmű irányvonalakat fogalmazott meg a hírességek számára, melyekhez tartaniuk is kell magukat.

A jelenlegi svájci törvények értelmében a hirdetéseket megfelelő módon jelölni kell, ám ennél konkrétabb szabályozás egyelőre még nem létezik. 

A svájci ügyvédje visszautasítja a vádakat. Egy közleményben azt írja, hogy Federer a valóságot mindig korrektül bemutatva és spontán módon használja a közösségi médiát. 

"Teljes mértékben meg vagyunk győződve arról, hogy ezt a beadványt el fogják utasítani. Fontos azonban kijelenteni, hogy Roger Federer a közösségi média felületeit mindig a valóságnak megfelelően és spontán módon használva kommunikál a rajongóival. A szponzorációs tevékenységével kapcsolatban pedig mindig átláthatóan tájékoztatja a közvéleményt."

A svájci az egyik legjobban kereső sportoló a világon. A Forbes listáján az ötödik helyen áll az idén több mint 93 millió dollárral, melyből a szponzoroktól származó bevétel 86 millió. Mint ismeretes, van egy tízéves szerződése az Uniqlóval, de jelentős támogatója a Credit Suisse, a Mercedes-Benz és a Rolex is.

Maga Federer eddig nem reagált a vádakra.

ubitennis

Hozzászólások