Salakblog - Nadal visszalépésével a leállás alatt folyamatosan mérkőzéseket játszó Thiem a US Open egyik favoritjává lép elő
Nadal visszalépésével a leállás alatt folyamatosan mérkőzéseket játszó Thiem a US Open egyik favoritjává lép elő
Fotó: Europress/AFP

Nadal visszalépésével a leállás alatt folyamatosan mérkőzéseket játszó Thiem a US Open egyik favoritjává lép elő

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/08/06 13:48
Rafael Nadal visszalépett a US Opentől, Roger Federer sérülése miatt már hónapokkal korábban jelezte, hogy számára véget ért az idény, a koronavírus-fertőzésen átesett Novak Djokovic a napokban dönti el, hogy végül pályára lép-e New Yorkban. A sok hiányzóval megnyílik az út a trónkövetelők előtt, Dominic Thiem a torna egyik esélyesévé léphet elő. Thiem édesapja egy nemrég megjelent interjúban arról beszélt, fia egyre felszabadultabb, és évek óta őrzi magas színvonalú teniszét.

Dominic Thiem januárban az Australian Open fináléjában minden eddiginél közelebb állt ahhoz, hogy megszerezze pályafutása első Grand Slam-győzelmét. Három elveszített GS-döntő után a US Openen új esélyt kaphat az osztrák, hogy végre GS-trófeát emeljen magasba. Azzal, hogy sem Federer, sem Nadal nem indul el, megnyílik a döntőbe vezető út a fiatalabb játékosok számára. Ha Novak Djokovic sem utazik el az Egyesült Államokba, jó eséllyel új Grand Slam-bajnok születik New Yorkban.

A helyzet egyik haszonélvezője Dominic Thiem lehet. A világranglista 3. helyezettje ugyan még nem erősítette meg 100%-ban, de többször is úgy nyilatkozott, tervezi a részvételt. Djokovic szerb sajtóértesülések szerint a napokban dönti el, hogy ott lesz-e a US Openen. Ha Nadalhoz hasonlóan a világelső sem vállalja az utazást, Thiem abban a furcsa helyzetben találná magát, hogy ő egy Grand Slam-torna első kiemeltje.

Mouratoglou: ''Djokovic és Nadal távollétében megnyílhatna az út Thiem és Medvedev előtt a US Openen | Eurosport

A francia sztáredző úgy véli, hogy Dominic Thiemnek és Daniil Medvedevnek is esélye lehetne a tornagyőzelemre a US Openen, ha Rafael Nadal és Novak Djokovic nem utazna el New Yorkba. Mouratoglou legutóbbi interjújában a US Open mellett többek között Serena Williamsre, Nick Kyrgiosra, és az Ultimate Tennis Showdown győztesére, Matteo Berrettinire is kitért.

Az osztrák jó szokásához híven a szünetben is folyamatosan edzésben és játékban maradt, mondhatni a létező összes bemutatótornán elindult. Egy osztrák háziversenyt követően megnyerte az Adria Tour belgrádi állomását salakon, majd Nizzában keménypályán az új formátumú UTS egyik fordulóján is részt vett. Ezt követően ismételten salakon, a róla elnevezett Thiem’s 7 versenyen döntőbe jutott Kitzbühelben, ahol a szintén remek formában teniszező Andrey Rublevtől kapott ki, majd Berlinben előbb füvön, pár nappal később pedig már keménypályán nyerte meg a Tempelhof reptér hangárjában megrendezett bemutatótornát. Thiem a karantén alatt is pont olyan keményen edzett, mint a járvány előtt, és sok játékossal ellentétben folyamatosan játszotta a mérkőzéseket, kevésbé szokott el a versenyhelyzettől. Csak összehasonlításképpen, például a US Open tavalyi finalistája, Daniil Medvedev egyetlenegy bemutatótornán sem vett részt, február óta nem lépett mérkőzésen pályára.

A 26 éves osztrák fejlődésében, édesapja, Wolfgang Thiem szerint, nagy szerepet játszik edzője, Nicolas Massu is. Thiem 2019-ben kezdte meg a közös munkát a korábbi kétszeres olimpiai bajnok chileivel. A lengyel Polsatsportnak adott interjúban Thiem édesapja arról is beszélt, mi vezetett ahhoz, hogy fia, 15 év közös munka után, tavaly szakított gyermekkori edzőjével, Günter Bresnikkel.

„Nico (Massu) tanította meg Dominicnek, hogyan kell több szabadsággal és felelősséggel játszani. Amíg a Bresnik akadémián készült, Dominic számára Günter Bresnik az autoritást jelentette, akit apaként kezelt, hiszen még gyermek volt, amikor hozzá került. Dominic nagyon tisztelte őt, de kicsit mindig félt a Günterrel folytatott beszélgetésektől. Olyan volt, mintha a főnökével beszélne, akinek félt bizonyos kérdéseket feltenni. Addig a pontig, amíg Dominic 18/19 éves volt, ez működött. 2014/15 környékére teszem a változásokat, amikor Dominic 20/21 éves lett.”

Wolfgang Thiem és Nicolas MassuWolfgang Thiem és Nicolas MassuFotó: Europress/AFP

Thiem édesapja szerint az edzőváltásnak talán már 3-4 évvel korábban meg kellett volna történnie, fia ugyanis most sokkal felszabadultabb és magabiztosabb. Talán ennek is köszönhető, hogy két Roland Garros-döntőt követően idén januárban az Ausztrál Openen keménypályán is közel került ahhoz, hogy Grand Slam-tornát nyerjen. Wolfgang Thiem szerint fiának voltak lehetőségei, hogy felülmúlja Djokovicot a döntőben, de fontosabbnak tartja, hogy évek óta stabilan ott van a legjobbak között.

„Nagyon kiegyenlített mérkőzés volt. (Thiem) 2:1-re vezetett a szetteket nézve, és a negyedik játszmában 2:1-nél is voltak breaklabdái. Ha Dominicnek sikerült volna elvennie Djokovic adogatását, talán megszerezte volna első Grand Slam-győzelmét. Néha megnyersz nehéz meccseket, néha elveszíted őket. A legfontosabb, hogy mindig magas színvonalon játssz, Dominic ezt évek óta megteszi.”
Hozzászólások