Salakblog - Thiem szerint, ami a Laver-kupa öltözőjében elhangzik, az ott is marad
Thiem szerint, ami a Laver-kupa öltözőjében elhangzik, az ott is marad
Fotó: Europress/AFP

Thiem szerint, ami a Laver-kupa öltözőjében elhangzik, az ott is marad

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/09/23 09:52
Az amerikai kemény pályás szezon nem épp úgy sikerült Dominic Thiem számára, ahogy szerette volna. Amikor a montreali torna negyeddöntőjében megverte őt Daniil Medvedev, valószínűleg nem gondolta, hogy ez lesz az az eredmény, amelynek még leginkább örülni fog Észak-Amerikában.

Pedig így volt. Ezt követően ugyanis egy vírusfertőzés miatt vissza kellett lépnie Cincinnatitől, majd jött a US Open, ahol már az első körben búcsúzott, miután az olasz Thomas Fabbiano négy szettben legyőzte őt. Két nappal később már otthon volt Bécsben, ahol előbb orvosok vártak rá, majd pihenés következett a számára. 

Az elmúlt hétvégén a Laver-kupán szerepelt az európai csapatot erősítve Roger Federer, Rafael Nadal, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas és Fabio Fognini oldalán. Játszott egy mérkőzést egyesben az első napon, melyet meg is nyert Denis Shapovalov ellen, majd játszott egyet vasárnap a sérült Rafael Nadal helyett beugróként Taylor Fritz ellen, melyet viszont elvesztett szuper tiebrékben. Az európai csapat azonban, ha nagyon szoros végjátékban is, de címet védett, így háromból háromszor került hozzájuk a Laver-kupa. 

Thiem kifejezetten eredményes tavaszt produkált. Márciusban megnyerte élete első ezres versenyét Indian Wellsben, Roger Federert legyőzve a döntőben. Ezt követően behúzott egy rangos salakos tornát Barcelonában, ahol Rafael Nadalt és Daniil Medvedevet is megverte. Majd jött a Roland Garros, ahol zsinórban másodszor is döntőzött úgy, hogy az elődöntőben Novak Djokovicot ütötte el a továbbjutástól. 

Ez azt jelenti, hogy három hónapon belül sikerült legyőznie a jelenkor, vagy talán minden idők három legnagyobb teniszezőjét. 

Domi, egy ideje úgy emlegetnek téged, mint a Nagy Hármas mögötti sor egyik legjobbját. Ezt te teherként éled meg?

Egyáltalán nem. Inkább kiváltságnak érzem, hogy játszhatok ezekkel a srácokkal. Kivételezett helyzetben vagyok, hisz van alkalmam pályára lépni ellenük, most, amikor még aktívak, ugyanakkor én itt leszek majd akkor is, amikor ők már visszavonultak. Ráadásul néha meg is verem őket. Ez az egészben a legjobb.

Milyen érzés a Laver-kupán játszani Federer és Nadal csapattársaként?

Rendkívül különleges. Egész évben egyéni sportolók vagyunk. egyedül utazunk, általában egyedül edzünk és egyedül versenyzünk. Ezen a tornán azonban van lehetőségünk megtapasztalni, milyen érzés egy csapat tagjának lenni. Utánozhatatlan ez a verseny, mindig óriási a hangulat. 

Tanulsz tőlük valamit ilyenkor? Technikailag, taktikailag, esetleg egyéb módon?

Persze, rengeteget. Kezdve ott, hogy milyen a hozzáállásuk a teniszhez, mennyi munkát tesznek bele egy meccs előtt, közben és utána. Elemzik az ellenfelet taktikailag és láthatjuk, hogyan használják fel mindezt meccs közben. Nagyon sokat segítenek a mérkőzések alatt, amire nyilván a touron nincs lehetőség. Vannak nagyon jó ötleteik, tippjeik, főleg Rogernek, ő nagyon jó ebben. 

Két éve Prágában játszottad és nyerted első Laver-kupa meccsedet John Isner ellen. Milyen érzés volt?

Az volt az első év, és senki se tudta, mire számítson. Elképesztő volt a hangulat. A stadion zsúfolásig megtelt, és olyan hangzavar volt, hogy a saját szavunkat sem hallottuk. És persze nagyon jó volt mókázni a srácokkal az öltözőben.

Miről volt szó az öltözőben?

Ami ott elhangzott, az ott is marad.

Híres vagy az állóképességedről, az erőnlétedről...

Minden srác nagyon fitt a top 100-ban, vagy egy Grand Slam-főtáblán. Mindannyian képesek 5 órát futni gond nélkül. Ha veszítesz 10-20 százalékot, már esélyed sincs arra, hogy legyőzd őket. 

Az egykezes fonákodat sokan irigylik a mezőnyben. Számodra mindig természetes volt ez az ütés?

12 éves voltam, amikor az edzőm, Günter Bresnik azt javasolta, váltsak kétkezesről egykezes fonákra. Jobban passzol hozzám, több erőt tudok vele kifejteni, a labda nagyon gyors lesz, és így jóval a háló alól is jól tudok nyesni. Azt hiszem, elég jól működik. 

A kedvesed Kristina Mladenovic, aki szintén teniszező. Folyton a teniszről beszéltek?

Elég sokat beszélünk róla. Ehhez értünk a legjobban. Többet beszélünk róla, mint bármi másról. Mindketten rettentő keményen edzünk, és jólesik egymással megosztani akár a győzelmeinket, akár a vereségeinket.

The New York Times

Hozzászólások