Salakblog - Thiem bárkit képes legyőzni salakon, kivéve Nadalt a Roland Garroson
Thiem bárkit képes legyőzni salakon, kivéve Nadalt a Roland Garroson
Fotó: Europress/AFP

Thiem bárkit képes legyőzni salakon, kivéve Nadalt a Roland Garroson

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/09 13:13
Rafa Nadalt csupán két játékos tudta megverni a Roland Garroson: 2009-ben Robin Söderling, 2015-ben pedig Novak Djokovic. Azokban az években viszont, amikor döntőig menetelt, mindig megnyerte a tornát, pedig Roger Federer négyszer, Djokovic kétszer próbálta megállítani finálékban. Aligha túlzás tehát arról beszélni, hogy ez a tenisz történetének egyik, ha nem a legnagyobb kihívása.

Ez a feladat most Dominic Thiem előtt áll, aki 2018 után idén is megpróbálkozhat a csúcstámadással. Az osztrák teniszező az utóbbi években szép lassan elit salakpályás játékossá érett, ezt bizonyítja az egymást követő években elért Roland Garros-döntő, a Nadal elleni salakos győzelmei (2016 óta minden szezonban nyert egy meccset ellene) és ide sorolhatjuk azt is, hogy utolsó két találkozásuk alkalmával legyőzte Djokovicot a párizsi salakon. De vajon képes lesz-e újabb szinteket lépve, akár csak megszorongatni a salakkirályt a 2019-es döntőben?

Tíz statisztika, ami érdekessé teheti Nadal és Thiem vasárnapi összecsapását.

1. Nadal eddig 3-0-ra áll a Roland Garroson

Thiem többször bizonyította, hogy képes legyőzni salakon Nadalt. Az előző négy szezonban az osztrák volt az egyetlen, aki egynél több győzelemmel büszkélkedhetett a 11-szeres Roland Garros-bajnok ellen, ezzel közel a salakos vereségeinek feléért volt felelős. Csakhogy a spanyol Párizsban ugyanúgy érinthetetlen maradt, még a második legjobb salakosként számon tartott Thiem sem tudta megszorongatni. Eddig háromszor találkoztak a Garroson, mindegyik alkalommal Nadal-siker született, Thiem pedig legfeljebb szettenként négy játékra volt jó.

000_15T5MQ.jpgFotó: Europress/AFP

2. Fontos az első szett

Kis túlzással mondhatnánk azt, hogy az a játékos, amelyik megnyeri az első szettet, akár rögtön felemelheti a Coupe des Mousquetaires-t, ugyanis az eddigi találkozóik során szinte mindig az hagyta el győztesen a pályát, aki behúzta az első játszmát. 12 mérkőzésükből 10-et szettveszteség nélkül nyert meg a győztes, olyan pedig csak egyszer fordult elő, hogy valamelyikük fordítani tudott az elveszített első játszmát követően. Ez mondjuk egészen friss élmény, mert a tavalyi US Openen történt meg azután, hogy Thiem 6:0-s szettel indított Nadal ellen.

3. Nadal elképesztően hatékony szervái

Nadal és Thiem Roland Garros-mérkőzésein döntő különbségben bizonyult az első szervák hatékonysága. Miközben a spanyol 73,6%-ban nyerte a pontokat az első adogatásai mögött (117/159), addig az osztráknak épp ez jelentette a legnagyobb nehézséget, mivel csak 57,8%-ban hozta a labdameneteket azt követően, hogy beütötte az első szerváját. A tavalyi döntőben ráadásul Nadal hihetetlenül hatékony volt, korábbi átlagához képes is javulni tudott, 82%-ban nyerte a pontokat elsők után, ami messze a legmagasabb arány az eddigi Garros-meccseiken.

4. Nadal hatalmas nyomást helyez Thiem játékéra

Árulkodó adat, hogy Nadal többször vette el Thiem adogatását, mint ahányszor bréklabdát kellett hárítania ellene. A 11-szeres bajnok a három mérkőzés alatt 15-ször szembesült bréklabdákkal, ezekből 11-et hárított, ami 73,3%-os aránynak felel meg. Nadal viszont 37-szer jutott el bréklehetőségig, amiből 19-et megcsinált, vagyis a bréklabdáinak több mint felét ki tudta használni. Ez azt jelenti, hogy Thiem szinte folyamatosan nyomás alatt teniszezik Nadal ellen, még adogatóként is csak ritkán tudja irányítani a labdameneteket.

000_15T4BF.jpgFotó: Europress/AFP

5. Thiem több időt töltött a pályán és kevesebbet pihent

Nadal valószínűleg akkor is topfavorit lenne a mérkőzésen, amennyiben hullafáradtan, ötszettes meccsekkel a háta mögött érkezett volna a döntőig. Erről azonban szó sem volt, a fináléig vezető úton 13 órát és 24 percet töltött a pályán, és csak egyszer veszített szettet. Thiem ehhez képest két órával többet játszott (15 óra 25 perc), ami ugyan önmagában nem drámaian sok, ehhez hozzátartozik, hogy az esős és szeles időjárás miatt csütörtök óta folyamatosan pályán van. Vagyis még a frissesség is Nadal mellett szól.

6. Megismétlődik a tavalyi döntő

2018 után 2019-ben is Nadal és Thiem között dől el a Roland Garros-győzelem, ezzel ők lettek a 11. páros a torna történetében, akik egynél többször találkoznak a döntőben. Nadalnak eddig két ilyen riválisa volt, Roger Federerrel négyszer (2006, 2007, 2008 és 2011) találkozott, Novak Djokoviccsal pedig két ízben (2012, 2014) csapott össze. Az eredmény ismert, eddig senki sem tudott visszavágni a korábbi években elszenvedett vereségért, így Thiem ebből a szempontból is történelmet írhatna Párizsban.

7. Thiem legyőzheti az első két kiemeltet

Mindössze kilenc játékos mondhatja el magáról, hogy egy Grand Slam-tornán belül a világranglista éllovasát és második helyezettjét is le tudta győzni. Dominic Thiem lehetne a tizedik ilyen, ugyanis csak akkor nyerheti meg a Roland Garrost, ha a világelső Novak Djokovic után a világranglista-2. Rafa Nadalt is legyőzi. A jelenleg is aktív játékosok közül egyébként csak Stan Wawrinkának sikerült ez a bravúr, ő viszont kétszer, a 2014-es Ausztrál Openen és a 2015-ös Roland Garroson is megcsinálta.

068_FtpTrial-AA_09062019_968175.jpgFotó: Europress/AFP 

8. Thiem lezárhatja a nagy hármas sorozatát

Abban az esetben, ha Thiem megnyeri a döntőt, véget vet a nagy hármas kilenc Grand Slam óta tartó sorozatának. 2017 óta ugyanis csak Federer, Nadal és Djokovic nyert major-tornát, méghozzá nagyon testvériesen megosztozva, három-három alkalommal. A jelenleg is aktív játékosok közül Stan Wawrinka (3), Andy Murray (3), Juan Martín del Potro és Marin Cilic rendelkezik Grand Slam-győzelemmel. Közéjük csatlakozhatna Thiem, aki a maga 25 évével az egyetlen 30 alatti Grand Slam-bajnok lenne a jelenlegi mezőnyben.

9. Nadal veretlen a Roland Garros döntőiben

Nadal tulajdonképpen azóta dominálja a Roland Garros mezőnyét, hogy először pályára lépett a párizsi salakon. Mérlege egészen döbbenetes, 92-2 (!) ezen a tornán, ráadásul a döntőkben eddig makulátlan a teljesítménye, 11 alkalomból 11-szer hagyta el győztesen a pályát. Szettet is csak négy fináléban tudtak nyerni ellene, és egyetlen alkalommal sem kényszerült döntő játszmára. Nadal lehet az első játékos, aki 12-szer meg tudja nyerni ugyanazt a tornát, tovább javítva ezzel amúgy is félelmetes rekordját.

10. Osztrák történelmi siker

Thiem tulajdonképpen már azzal történelmet írt, hogy egynél több Grand Slam-döntőbe jutott, ez ugyanis egyetlen osztrák teniszezőnek sem sikerült. Thomas Muster személyében azonban már van Ausztriának major-sikere egyesben, az 1995-ös Roland Garrost nyert meg az amerikai Michael Chang ellen. Thiem lehetne továbbá a 150. Grand Slam-győztes a férfiaknál. Ez a csoport egyébként 2014 óta nem bővült, akkor a US Opent magabiztos játékkal megnyerő Marin Cilic írta be a nevét a történelemkönyvekbe.

Ki nyeri a Roland Garros férfi egyes döntőjét?

Rafael Nadal
 
0% (0 szavazat)
Dominic Thiem
 
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0

via ATP

Hozzászólások