Salakblog - Thiem adogatása és a tenyerese lehet a kulcs a Djokovic elleni Ausztrál Open-döntőben
Thiem adogatása és a tenyerese lehet a kulcs a Djokovic elleni Ausztrál Open-döntőben
Fotó: Europress/AFP

Thiem adogatása és a tenyerese lehet a kulcs a Djokovic elleni Ausztrál Open-döntőben

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/02 09:02
Valószínűleg senkit sem lepett meg, hogy Novak Djokovic döntőbe jutott az Ausztrál Openen. Dominic Thiem menetelése azonban már nem volt ennyire magától értetődő, bár az jól látszott már az elmúlt szezonban is, hogy az osztrák nagyon hatékony kemény pályás játékossá érett. 

Az alábbiakban kiemelünk néhány fontos tényezőt, melyek Brad Gilbert szerint döntőek lehetnek a vasárnapi fináléban.

A sokoldalúság

Thiemnek elő kell vennie a brutális tenyeresét, mellyel Rafael Nadal ellen is gyakran operált, melyet azonban jóval ritkábban használt Alexander Zverevvel szemben. Ha jól működik majd az osztrák tenyerese és bátran mer is vele élni, az lehet az egyik legnagyobb fegyvere. 

Gilbert szerint Thiem úgy védekezett Rafa ellen, ahogy azt tőle még nem látta korábban. Az osztrák korábban maga is mondta, hogy ez a legkevésbé hatékony része a játékának, és hajlamos néha agresszív lenni indokolatlan, nem megfelelően előkészített helyzetekben is.

Az amerikai szakember szerint fontos tényező lesz Thiem adogatása. Kellenek majd neki az ingyen pontok ászokból, kellenek az agresszív második szervák, és az egy-két ütésből befejezett, gyors labdamenetek is. Sokan alábecsülik az adogatását, pedig nagyon is hatékony, főleg egy nagy tenyeressel kombinálva.

Djokovic számára is lényeges lesz, hogy tudja-e folytatni azt az adogatóformát, amit az elmúlt két hétben mutatott. A szerb rendkívül erős ebben a játékelemben is, bár sokan alulértékelik az ő szerváját. Arra kell csak vigyáznia, hogy amikor csak 165-170 km/h-ával küldi meg a második adogatását, akkor egy kicsit sebezhetőbbé válik. Persze ezen a problémán átsegítheti őt az a képessége, hogy kiválóan tud átmenni védekezésből támadásba, akár egyetlen ütéssel.

Ami még Djokovic nagy erőssége, hogy bárki szerváját képes lekezelni az alapvonalról. Még Milos Raonic 225-tel meghúzott, kőkemény adogatásait is semlegesíteni tudta azzal, hogy kellően hosszan tette vissza azokat. Ha pedig fogadóként két ütés után egálra tudja hozni a labdamenetet, azzal komoly gondba sodorhatja az adogatót.

előny Djokovicnál

djoko.jpg Fotó: Europress/AFP

Az extra pihenőnap

Ez az egyetlen Grand Slam-torna, ahol a férfi elődöntőket nem egy napon játsszák, és Gilbert nem titkolja, nem túl nagy rajongója ennek a lebonyolítási rendszernek. Mivel Djokovic simábban jutott el a döntőig, ráadásul az elődöntőjét egy nappal korábban játszotta, ennek igenis lehet jelentősége.

Persze sok mindent láthattunk már az elmúlt 15 évben. Volt 2009-ben egy őrületes Nadal-Verdasco derbi az elődöntőben, melyet Rafa húzott be, aki aztán extra pihenőnap nélkül legyőzte Roger Federert a döntőben. Bár a végső győzelem szempontjából statisztikailag nincs számottevő előnye azoknak, akik korábban elődöntőztek -  nagyjából 50-50 az arány - az ember azért mégiscsak örül, ha van egy plusz pihenőnapja. 

A játékos ki is eshet a ritmusból, elképzelhető, hogy nem találja a helyét az extra napján, így akár még rosszul is kijöhet a dologból.

előny: statisztikailag kiegyenlített

thiem.jpg Fotó: Europress/AFP

A mentális tényező

Gilbert szerint Thiemnek ebben kellene nagyot előrelépnie. Persze az osztráknak nyilván van önbizalma, hisz az elmúlt öt meccséből négyet megnyert Djokovic ellen, de ettől még a Rod Laver Arenában azért iszonyú nagy kihívás pályára lépni a hétszeres bajnok ellen. 

A pálya egy kicsit más az idén, valamivel lassabb, mint korábban, és a labdák hamarabb felszőrösödnek. Mivel jelenleg napos, mérsékelten meleg és nem túl szeles az idő Melbourne-ben, valószínűleg a tető behúzására nem lesz szükség.

Djokovic borzasztóan komfortosan érzi magát ezen a pályán, a körülmények tökéletesen passzolnak a játékához, amit Thiemnek mindenképpen figyelembe kell majd vennie. 

előny Djokovicnál

Gilbert ugyan drukkol azért, hogy egy ötszettes thrillert láthassunk, ám úgy érzi, Djokovic olyan formában van, hogy háromban megoldja. 

Azok alapján, amit mutatott a héten, talán bízhatunk abban, hogy ehhez azért Thiemnek is lesz egy-két szava.

ESPN

Hozzászólások