Salakblog - Térdre ereszkedést és Kaepernick melletti kiállást vár az NFL-től a félénkségéről ismert korábbi világelső teniszező
Térdre ereszkedést és Kaepernick melletti kiállást vár az NFL-től a félénkségéről ismert korábbi világelső teniszező
Fotó: Europress/AFP

Térdre ereszkedést és Kaepernick melletti kiállást vár az NFL-től a félénkségéről ismert korábbi világelső teniszező

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/11 13:43
Valószínűleg sokan emlékszünk a lányra, aki alig több, mint két évvel ezelőtt megszerezte első tornagyőzelmét Indian Wellsben. A lányra, aki rettentő érett teniszt mutatott a pályán, ugyanakkor végtelenül éretlennek látszott, amikor a díjátadón meg kellett szólalnia.

De nem is jó szó az éretlen. Naomi Osaka tapasztalatlan és rutintalan volt még 2018 márciusában, ami nem csoda, hisz élete legelső trófeáját nyerte, és rögtön nagyjából 16 ezer ember előtt kellett köszönőbeszédet mondania. A beszédet ő maga minden idők legrosszabbjának értékelte, és bár kétségtelenül nem volt profi, rendkívül szórakoztató és szeretetreméltó volt. 

Azóta kiderült, nem pusztán a rutintalanság miatt lett olyan esetlen az az Indian Wells-i beszéd. Osakára jellemző egy alapvető félénkség, szemérmesség, amiről nemrégiben beszélt is egy interjúban. Kitért arra is, hogy a dolog eléggé zavarja, ugyanis időnként kifejezetten bénítóan hat rá

A korábbi világelsőt Jay-Z és Beyoncé segíti megküzdeni bénító félénkségével | Eurosport

Ahhoz, hogy tehetséges, mint a Nap, kétség sem férhetett. Időzített bomba volt a legjobb értelemben, melynek fel kellett robbannia. Ez meg is történt 2018-ban, előbb Indian Wellsben, aztán a US Openen, majd néhány hónappal később az Ausztrál Openen is. Naomi Osaka viharos gyorsasággal lett a világ egyik legjobbja, ami azonban komoly nehézségek elé állította őt.

"Sokszor voltam olyan helyzetben, amikor hozzátehettem volna a magamét a beszélgetéshez, a szavak azonban bennrekedtek, és a dolgok olyan irányba folytak tovább, amelynek nem igazán örültem. Ha viszont elmondtam volna a véleményem, más irányba is mehettek volna a dolgok."

Egyértelművé tette, hogy szeretne megváltozni. Hogy szeretné kimondani, amit gondol, hogy szeretné hallatni a hangját, amikor úgy érzi, hogy az szükséges. Sajnos egy szörnyű tragédia, a George Floyd-gyilkosság a közelmúltban alkalmat is adott erre. Ő pedig nem maradt csendben, és tőle szokatlanul határozottan foglalt állást a kérdésben a Twitteren. 

Sztárok dicsérik erőteljes beszéde miatt a rasszizmus ellen felszólaló 16 éves tehetséget | Eurosport

Coco Gauff eddig leginkább a teniszpályán bizonyította életkorát meghazudtoló érettségét, az elmúlt napokban azonban a közéletben is aktív szerepet vállalt, miután felszólalt a feketéket ért rendőri erőszak és úgy általánosságában a rasszizmus ellen. Gauff szerint fontos, hogy az emberek megértsék: ez nem csak a feketék problémája, és csak együttes erővel lehet felszámolni a jelenséget.

Osaka számos támogató hozzászólás mellett elég sok kritikát is kap a közéleti aktivitása miatt. Vannak ugyanis olyanok, akik szerint egy élsportolónak csupán a sporttal kellene foglalkoznia. Ezekre a kommentekre korábban talán nem reagált volna, most azonban elég egyértelmű üzenetet küldött arra vonatkozóan, hogy esze ágában sincs leállni.

"Utálom, amikor egyes emberek azt mondják, hogy a sportolóknak nem kellene beleártaniuk magukat a politikába, nekik csak szórakoztatniuk kell a nézőket" - írta a Twitteren. "Először is, ez emberjogi kérdés. Másodszor pedig, már miért volna bárki másnak több joga megszólalni, mint nekem? Ezt a logikát követve, ha valaki az IKEA dolgozója, annak csak a GRÖNLID kanapékról volna szabad beszélnie?"
"Azért hallatom a hangom, mert hiszek a #BlackLivesMatter mozgalomban" - mondta OsakaReuters munkatársának. "Használni akarom a rendelkezésemre álló felületeket, hogy felgyorsítsam a változásokat. George Floyd meggyilkolása, és ez az egész amerikai helyzet nagyon nagy hatással van rám. A hallgatás sosem válasz. Mindenkinek meg kell szólalnia, mindenkinek kifejezésre kell juttatnia a véleményét."

Egy újabb megrázó tragédia kellett, hogy valaki kimondja a lényeget | Eurosport

Néhány héttel ezelőtt még bőven tabutémának számított a politikai véleménynyilvánítás az imidzsére kínosan ügyelő NFL-ben. A rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd esetét követő indulathullámok azonban az amerikai fociba is begyűrűztek, egyre-másra szólalnak fel a liga meghatározó játékosai. Minden jel arra utal, most nehezebb lesz elhallgattatni a tiltakozókat, mint legutóbb.

Osaka az NFL korábbi irányítójával, Colin Kaepernickkel kapcsolatban is elmondta a véleményét. 

"Colin ezt az üzenetet hirdeti 2016 óta. Egyszerre kellett egy járvány, egy gazdasági krízis és egy brutális gyilkosság ahhoz, hogy az emberek valóban meghallják őt. Ha az NFL-nek tényleg fontos, ami most történik, az első, amit tesznek, hogy letérdelnek és tisztelettel visszaadják Colin munkáját."


Hozzászólások