Salakblog - Tenisztornákat ránthat magával a koronavírus-járvány
Tenisztornákat ránthat magával a koronavírus-járvány
Fotó: Europress/AFP

Tenisztornákat ránthat magával a koronavírus-járvány

Németh DánielNémeth Dániel
2020/04/02 09:02
Az ATP és a WTA Tour kisebb teniszversenyei gyakran akkor is a túlélésért küzdenek, ha megfelelő gazdasági körülmények vannak. Most, hogy a koronavírus-járvány miatt sorban maradnak el a tornák, bizonyos események a megszűnés szélére sodródhatnak. A témában a New York Times részletes cikket közölt, az alábbiakban ennek a fordítását olvashatjátok. 

Amint Bob Morant tájékoztatták, hogy az általa szervezett charlestoni versenyt lefújták a koronavírus-járvány miatt, azonnal elrendelte az irodája mellett készülő lelátók építésének felfüggesztését. "Az első réteget már elhelyezték, és még ugyanazon a napon le is szerelték" - magyarázta a Volvo Car Open női salakos tenisztorna igazgatója. "Minden számít." Mivel júniusig nem lesz profi tenisz - talán még tovább - a sportvezetők és a játékosok próbálják csökkenteni a versenyek tömeges elhalasztásával vagy törlésével keletkező veszteségeiket.

Az intézkedések hátterében az a veszély áll, hogy bizonyos versenyek, különösen azok, amelyek a férfi és a női Tour második vonalához tartoznak, nem fogják túlélni a mostani időszakot. "Ez a valóság" - mondta Steve Simon, a WTA vezérigazgatója. "Jelentős csapás a versenyekre nézve, hogy nem működhetnek." Ennek a csapásnak a mértékét számos faktor befolyásolhatja, többek között a halasztás időzítése, a verseny költségvetése, a szponzori megállapodások és a helyszínekkel megkötött szerződések.

A legtöbb helyen a biztosításban sem bízhatnak. Wimbledon az egyetlen olyan torna, amelynek a járványokat is fedezi bizonyos mértékben a biztosítása, szerdán hivatalossá is vált, hogy elmarad a füves pályás Grand Slam. Többségben vannak azok a versenyek, amelyek nem számolhatnak ezzel a lehetőséggel. Ami azt illeti, sok WTA- és ATP-torna egyáltalán nem kötött biztosítást elmaradás esetére, tekintve, hogy az éves díj meglehetősen magas, 200 és 700 ezer dollár között mozoghat a helyszín bevételeitől függően.

A koronavírus-járvány miatt elmarad az idei wimbledoni tenisztorna | Hosszabbítás

A koronavírus-járvány miatt törölték a wimbledoni tenisztornát - jelentették be a szervezők szerdán a Grand Slam-torna honlapján. Így 1945 óta az idei lesz az első év, amikor nem kerül sor a legendás füvespályás viadalra. Már hétfőn napvilágot láttak értesülések arról, hogy a június 29. és július 12.

 

"Van biztosításunk földrengés vagy terrorcselekmény esetére, tudomásom szerint azonban nincs olyan torna a világon, amelynek lenne biztosítása erre a konkrét vírusra" - mondta Edwin Windorfrer, aki annak a cégnek a tulajdonosa, amelyik a mallorcai, a berlini és stuttgarti füves pályás versenyek lebonyolításáért felel. Mindegyik tornát a törlés veszélye fenyegeti. Biztosítás hiányában a versenyeknek a saját lehetőségeik szerint kell megbirkózniuk az anyagi veszteségekkel, ha nem kapnak anyagi támogatást a Tourtól vagy a szövetségektől.

"A versenyek jelentős méretű csapásokat szenvednek el, és nyilvánvalóan ez a játékosokról is elmondható, mivel még hetekig nem lesz lehetőségük, hogy pályára lépjenek" - folytatta Simon. "Úgy gondolom, ez az egyik kihívás, amit mindenki próbál megoldani. Hogyan segítsük az egyének veszteségeit és a versenyek várható bevételkieséseit?" Gerard Tsobanian, a Madrid Open ügyvezető igazgatója és elnöke nem hisz abban, hogy a Tour képes ilyesfajta segítséget nyújtani.

"Nem gondolom, hogy lesz elég forrásunk ahhoz, hogy segítsük a játékosokat és a versenyeket egyaránt. Esélytelen" - mondta.

Az említett veszteségek mértéke nagyban múlik azon, mennyi ideig tart a teniszre vonatkozó általános szünet. Június 8-ig biztosan nem lesz játék, és Wimbledon törlésével az is kérdéses lehet, hogy a hagyományos füves pályás szezon megkezdődik-e a szokásos időpontban. Weindorfer korábban azt mondta, amennyiben Wimbledont kiveszik a mostani naptárból, a többi füves pályás torna is a bezárás mellett dönthet. Az a borítás jellegéből fakadóan kevésbé valószínű, hogy a Tour visszatérésével egy későbbi időpontban megrendezhetőek ezek a tornák.

Matteo Berrettini szervál a stuttgarti torna döntőjében. -Matteo Berrettini szervál a stuttgarti torna döntőjében. - Fotó: Europress/AFP

Abban férfi és női vonalon is egyetértenek, hogy amint lehetséges, folytatódjon a tenisz, és amit csak lehet, igyekeznek átmenteni az év későbbi szakaszára. Az is elképzelhető, hogy a hagyományos holtszezon kihagyásával még decemberben is rendeznek elmaradt versenyeket. "Maguknak a játékosoknak kell megtalálniuk a szüneteket a naptárjaikban, azonban a versenyeknek és a teniszezőknek is az az érdekük, hogy kihasználják az összes hátralévő hetet" - jelentette ki a korábbi világelső, Jim Courier.

A Roland Garros szervezői már korábban bejelentették, hogy az eredetileg május 24-i starttal tervezett versenyt szeptember 20. és október 4. között rendezik meg. A döntés komoly indulatokat váltott ki, mivel anélkül született meg, hogy egyeztettek volna a többi szereplővel. Elképzelhető, hogy a lépés következményeként a Roland Garrosnak kártérítést kell fizetnie a változtatás miatt hátrányba kerülő versenyeknek, sőt, akár az is lehetséges, hogy a Tour csökkenti a tornán kiosztható pontok számát.

Az így kialakult káosz újabb jele annak a mély megosztottságnak, amely a több döntéshozó szervezettel és programmal rendelkező teniszt jellemzi. "Ez volt a nagy esély, hogy a nehéz időben megmutassuk a mi kis teniszközösségünk valójában nem annyira széttöredezett, és hogy a vezetők képesek együtt, összedolgozva döntéseket hozni. Végeredményképpen viszont egy meglehetősen önző képet festettünk le magunkról" - mondta Tsobanian, akinek a madridi versenyét elhalasztották, és egyelőre nem garantált, hogy tudják pótolni.

Stefanos Tsitsipas gratulál Novak Djokovicnak. Vajon 2020-ban is lesz Madrid Open? -Stefanos Tsitsipas gratulál Novak Djokovicnak. Vajon 2020-ban is lesz Madrid Open? - Fotó: Europress/AFP

Vannak olyanok, akik a koronavírus-járvány által kialakított extrém helyzetben látták meg a lehetőséget, hogy a zsúfolt versenynaptárból kikerüljenek a kisebb, problémákkal küzdő tornák, és ezáltal nagyobb hangsúly kerüljön a fontosabb eseményekre, amelyek sokkal nagyobb valószínűséggel keltik fel a topjátékosok és a nézők érdeklődését. "Talán szükség van a káoszra, hogy egy új rendszer kialakulhasson" - jegyezte meg Tsobanian. "Most azonban mindenki aggódik."

A profi tenisz általában a szponzori szerződésekre épül, különösen a kisebb versenyek esetében. "Nem vagyunk olyanok, mint a labdarúgás, amely a bevételeinek 60-70%-át a televíziós jogdíjakból gyűjti be" - magyarázta Weindorfer. "Sokkal valószínűbb, hogy a szponzoroktól jön a pénz, főként az alacsonyabb kategóriához tartozó versenyeknél, éppen ezért minket jobban érint, ha gyengül a szponzori piac."

Haszon tekintetében a kevésbé jelentős versenyek többsége még gazdasági békeidőkben is vékony jégen táncol. Az ATP Tour nagy részét - egészen pontosan 38-at a 68-ból - a 250-es versenyek teszik ki. Ezek az események a Winston Salem Opent korábban szervező és az ATP 250-es tornákat tömörítő csoportot jelenleg is vezető Bill Oakes szerint átlagban 125 ezer dollár tiszta haszonnal zártak, miközben a költségvetésük átlagosan 4 millió dollár körül mozgott. Moran szerint hasonló az arány a női versenyeknél is.

Bajba kerülhetnek a kisebb versenyek jövőre. -Bajba kerülhetnek a kisebb versenyek jövőre. - Fotó: Europress/AFP

Az ATP 500-as versenyek esetében már 1,1 millió dollár volt a profit, míg az 1000-es tornák átlagosan 6 millió dolláros nyereséggel számoltak el. "Egy átlagos 250-es versenyt egyetlen közepes méretű szponzor választ el attól, hogy a csőd szélére kerüljön" - mondta Oakes. "Úgy vélem, minden versenynek aggódnia kell a mostani események miatt." A pénzügyi nehézségekkel rendelkező tornák ugyanis arra kényszerülhetnek, hogy értékesítsék a versenyek rendezési jogát, ezzel minimalizálva a veszteségeket.

Ezeket a licenszeket meglehetősen változatos áron mérik, ami függ a versenynaptárban elfoglalt pozíciótól és a földrajzi elhelyezkedéstől, de az ATP 250-es versenyek esetében nagyjából 1 és 10 millió dollár közé tehető az összeg. "Szép pénzt kereshet, aki eladja a licenszét egy másik városnak, igazából ebben rejlik az érték, nem az éves pénzfolyamban" - mondta Courier.

Oakes szerint 2018-ban 13 ATP 250-es torna zárt veszteséggel. Ez a szám 2020-ban várhatóan emelkedni fog, azonban az segíthet, hogy nem kell költeni az infrastruktúrára, az élelmiszer-ellátásra és a biztonságra. Hasonló a helyzet az összdíjazással és a játékosok esetében a nevezési díjjal is, ami a Tour alacsonyabb szintjein kötelező. Amennyiben a Tournak fizetett éves díjat is elengedik, az még tovább csökkentheti a teniszezők anyagi terheit, azonban erről még nem született meg a döntés.

Indian Wellsben minden készen állt, amikor lefújták a versenyt. -Indian Wellsben minden készen állt, amikor lefújták a versenyt. - Fotó: Europress/AFP

A kiadások legnagyobb részét még mindig az egész évben dolgozó stáb fenntartása, a helyszínre vonatkozó szerződések és az egyéb állandó költségek képezik. Weindorfer három versenyén például éves szinten 600 ezer dollárt költenek a füves pályák előkészítésére. Az időzítés meghatározó tényező mindegyik verseny esetében. Indian Wellsben az utolsó pillanatban, a kvalifikáció előtti estén jelentették be a halasztást, amikor már az infrastruktúra és a stáb nagy része készen állt a versenyre.

Larry Ellison nem szólalt meg a döntés várható gazdasági hatásai kapcsán, azt viszont lehet tudni, hogy a szervezők még nem adták fel a reményt, hogy 2020 későbbi részében lebonyolítsák a tornát. "Ha Indian Wellsről van szó és Larry Ellison a pénzember, az nagyon más helyzet, mintha a Winston-Salem Opent kell megszervezni, és a 501(c) áll a háttérben" - mondta Oakes, egy nonprofit szervezetre utalva. A tornaigazgatók most minden szinten a matekra összpontosítanak, és keresik a kár csökkentésének a lehetséges módjait.

Pete Holtermann, az áprilisi 250-es houstoni verseny médiaigazgatója például még időben megakadályozta a versenyprogram kinyomtatását. "A teljes kép szempontjából valószínűleg elenyésző mértékű volt a spórolás. Most azonban mindent meg kell ragadnunk, amit csak lehet."

via New York Times

Hozzászólások