Salakblog - Tenisszel folytatódik a szaúdi sportimport – indul a Diriyah Tennis Cup
Tenisszel folytatódik a szaúdi sportimport – indul a Diriyah Tennis Cup
Fotó: Europress/AFP

Tenisszel folytatódik a szaúdi sportimport – indul a Diriyah Tennis Cup

HosszabbitásHosszabbitás
2019/12/10 10:46
A novemberben megrendezett londoni ATP világbajnoksággal végetért a 2019-es idény a férfi teniszezők számára, szokás szerint azonban bemutató tornák sora szórakoztatja még a nagyérdeműt az év végéig. A Roger Federer-Alexander Zverev páros dél-amerikai kalandozásai után, melyek során lejátszották a tenisztörténelem legtöbb néző előtt megrendezett mérkőzését Mexikóban, december 12-14. között Szaúd-Arábia rendezi meg a Diriyah Tennis Cupot.

Az arab olajkirályság az utóbbi években erőteljesen munkálkodik azon, hogy sportesemények megrendezésével tüntesse fel magát jobb színben a világ közvéleménye előtt. Így adhatott otthont Dzseddah 2019 januárjában a labdarúgó Olasz Kupa döntőjének, s szintén ez a város rendezi 2020 januárjában a négycsapatosra bővített labdarúgó Spanyol Szuperkupát is. A két labdarúgó esemény között, 2019. november 22. - december 21. között Rijád ad otthont a Diriyah Season elnevezésű programsorozatnak, amely kulturális rendezvények mellett sportesemények egész sorával irányítja a figyelmet Szaúd-Arábiára. A fesztivál keretében itt rajtolt a Formula-E 2019-2020-as szezonja és itt rendezték meg az Anthony Joshua-Andy Ruiz Jr nehézsúlyú box világbajnoki címmérkőzést is. A következő importált sportág pedig a tenisz, amely egy nyolcfős bemutató tornával debütál az országban.

A tornát rendező General Sports Authority of Saudi Arabia (GSA) első embere, Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal herceg elégedetten nyilatkozott a versennyel kapcsolatban: „A tenisz elitjéhez tartozó játékosok országunkba csábítása hatalmas eredmény számunkra. Nagy örömömre szolgál közölni Önökkel annak a nyolc játékosnak a nevét, akik tiszteletüket teszik nálunk, s akiket országunk lakói tárt karokkal várnak.”

A torna résztvevőinek névsorát böngészve érthetővé válik a szervező optimizmusa, hiszen a nyolc játékos közül heten is az év végi ATP-rangsor top 20 helyezettje között végeztek. A húzónév, a megnyert címek tekintetében egyértelműen a háromszoros Grand Slam-bajnok Stan Wawrinka lesz, aki az elmúlt szezonban mutatott teljesítménye alapján régi önmagát idézi sorozatos sérülései után. A szabadtéri versenyen pályára lép még az elképesztő szezont produkáló Daniil Medvedev, valamint a Monte-Carlóban élete első 1000-es sikerét bezsebelő Fabio Fognini is, de érdekelt lesz David Goffin és Lucas Pouille is. A közönség szórakoztatásában élenjáró Gael Monfils szintén részt vesz a versenyen, a nagy adogatókat pedig John Isner és Jan-Lennard Struff képviseli.

isner.jpgFotó: Europress/AFP

A résztvevők közül a jelen pillanatban legelőkelőbb világranglista-helyezéssel bíró orosz játékos már a 2020-as szezonra való felkészülés jegyében tekint a bemutató mérkőzésekre.

„Kitűnő erőpróba lesz ez a torna 2020 előtt, hiszen a körülmények, különösen a meleg időjárás, hasonló lesz ahhoz, ami az Ausztrál Openen vár rám. A szurkolók számíthatnak rá, hogy mi, versenyzők, komolyan vesszük a tornát, és keményen küzdünk, bízom benne, hogy mindezt minél több néző előtt tehetjük meg. Remélem, hogy jó meccseket játszhatok és segíthetek az országnak abban, hogy minél inkább előtérbe kerüljön a sport, ezáltal inspirálva őket a mozgásra – látva a versenytársak névsorát, azt hiszem erre jó esély mutatkozik. Sok jó dolgot hallottam Szaúd-Arábiáról, izgalommal várom, hogy a sportágunkat népszerűsítsem itt, különösen úgy, hogy ez lesz az első tenisztorna a királyságban.”

A Diriyah Tennis Cup hivatalosan szerdán veszi kezdetét a sorsolással, amelyet követően három napon keresztül zajlanak majd a mérkőzések Rijádban. A torna helyszíne az ideiglenesen felhúzott Diriyah Arena lesz, amely az elmúlt szombaton otthont adott a Joshua-Ruiz boxmérkőzésnek is. A tornát teljes egészében közvetíti az Eurosport, így a sportág rajongói a Laver-kupa után egy újabb bemutató verseny küzdelmeit követhetik figyelemmel Magyarországon. 

(Szöveg: Nánási Antal)

Hozzászólások