Salakblog - Tárt karokkal várnák Federert és Nadalt az ATP tanácsában
Tárt karokkal várnák Federert és Nadalt az ATP tanácsában
Fotó: Europress/AFP

Tárt karokkal várnák Federert és Nadalt az ATP tanácsában

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/15 13:51
Mi is beszámoltunk arról, hogy az ATP Játékostanácsa és Bizottsága az eddigi elnök, Chris Kermode leváltása mellett döntött. Azóta több sztárjátékos, így Roger Federer, Rafa Nadal és Stan Wawrinka is hangot adott elégedetlenségének, míg a játékosok tanácsát vezető Novak Djokovicnak magyarázkodnia kellett, miért határoztak Kermode szerződésének meghosszabbítása ellen.

Azóta részletesebben is kifejtették, miért nem maradhat a szervezet élén a játékosok és a versenyek tulajdonosai által is kedvelt Kermode, aki szakmai oldalról nézve sikeres időszakot zárt az ATP élén. Vezetésével jelentősen növekedtek a pénzdíjak, fontos és jelentős szponzori megállapodásokat kötött, emellett hozzá fűződik a milánói NextGen-világbajnokság és a 2020-tól induló ATP Cup megvalósítása is.

Federer és Nadal is nekiment Djokovicnak az ATP elnökének elmozdítása miatt | Hosszabbítás

Roger Federer és Rafael Nadal is felszólította Novak Djokovicot, hogy adjon magyarázatot, milyen szerepe volt abban, hogy Chris Kermode, az ATP jelenlegi elnöke 2019 végén távozni kénytelen posztjáról. Az ATP jelenlegi első embere azért nem folytathatja munkáját, mert a szövetség hattagú bizottsága nem adta meg neki ehhez a szükséges támogatást.

Felmerült a sajtóban, hogy a brit sportvezető ellen a játékosok egy csoportja - élükön Novak Djokoviccsal - aktívan kampányolt az Ausztrál Open alatt, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Játékostanács végül 5-5 arányban szavazzon Kermode szerződéshosszabbításával kapcsolatban. Hozzá kell tenni, hogy a Bizottság a Játékostanács döntésétől függetlenül leválthatta volna Kermode-ot.

Az ATP Versenytanács "mélységes csalódottságának" adott hangot a bejelentést követően, de a játékosok egy része, így Federer, Nadal, Wawrinka - hogy csak a legnagyobb neveket említsük - is kiállt a mostani elnök mellett. "Nem értem, mi van az egész mögött, mi az, amit Kermode állítólag nem csinált jól. Én ugyanis inkább mellette lettem volna" - nyilatkozta a 20-szoros GS-győztes svájci.

Federer és Nadal töketlensége, vagy Djokovic kavarása az ártalmasabb? | Hosszabbítás

Tekintve, hogy nem egy olyan történetről van szó, amely a széles nyilvánosság előtt zajlik/zajlott, kezdjük egy gyors összefoglalóval: Az ATP az elmúlt héten bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg Chris Kermode-nak, a szervezet elnökének év végén lejáró szerződését.

"Némiképp meglep minket, mekkora figyelem irányul a szervezet belső döntésére, egyszersmind csalódottan szemléltük a döntés kapcsán felmerült gyanúkat A Játékostanács összes tagja, beleértve a tíz jelenleg is aktív játékost, valamint a Bizottság három képviselőjét, hónapokon át tárgyalta a Chris [Kermode] szerződésével kapcsolatban felmerülő érveket és ellenérveket."

Közleményében az ATP Bizottság kiemelte, hogy a tanács tagjai a versenyekre való felkészülés közben sem sajnálták az időt, hogy megvitassák a sportág jövőjét. "Ezt a döntést a játékosokkal, a versenyek szervezőivel, az ATP stábtagjaival és vezetőségével, a legfontosabb részvényesekkel, vezérigazgatókkal és más sportágak vezetőivel, valamint a Bizottság tagjaival kommunikálva hozták meg."

063_1135604808.jpg Fotó: Europress/AFP 

Nadal épp azt sérelmezte, hogy az ő véleményét senki sem kérte ki Kermode munkásságával kapcsolatban, Federer pedig felvetette, hogy talán ideje visszatérnie az ATP-politika világába. "El kell gondolkodnom azon, hogy esetleg a jövőben ismét jobban belevonjam magam a politikai döntések meghozatalába. Természetesen csak a tour kedvéért" - mondta.

Ezzel kapcsolatban a Bizottság azt írta a közleményben, szívesen fogadnák a játékosok visszatérésér. "Fontos megjegyezni, hogy az előző napokban a sportág legnagyobb ikonjai közül többen hajlandóságot mutattak a politikai párbeszédbe való visszatérésre, hogy segítsék a munkánkat és utat mutassanak a tanácsnak. Ez fantasztikus hír, üdvözöljük őket és egyedi látásmódjukat."

"Végül azonban a Játékostanács - a Bizottság képviselőivel konzultálva - úgy döntött, hogy rendelkezik a felhatalmazással, hogy meghozza a döntést a játékosok nevében. Mind a három képviselő a Bizottságból Chris szerződésének hosszabbítása ellen szavazott, vagyis az ATP szabályainak értelmében, nem kap új kontraktust. Ezt a döntést nem egy-két ember személyes véleménye és érdeke vezérelte."

Ezzel együtt az ATP Versenytanács elhamarkodottnak tartja Kermode leváltását. "Chris elképesztő munkát végzett 2014 óta, korábban nem látott mértékű növekedést ért el a versenyek és a játékosok számára. Az ATP egy, a játékosok és a versenyek közötti partnerség, amely ellentétes nézetekkel jár. Chris lenyűgöző módon oldotta meg az előző öt év során ezeket a kihívásokat" - írta közleményében. 

Hozzászólások