Salakblog - Tanítsa már meg végre valaki Nick Kyrgiost saját magáért is küzdeni!
Tanítsa már meg végre valaki Nick Kyrgiost saját magáért is küzdeni!
Fotó: Europress/AFP

Tanítsa már meg végre valaki Nick Kyrgiost saját magáért is küzdeni!

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/14 14:31

Sokan, sokszor leírták már, mi is többször, hogy Nick Kyrgios egy egoista pöcs, egy hülyegyerek, aki magasról tesz mindenre és mindenkire. Egy akkora tahó, aki ellen még játszani sem mindig lehet.

Szó se róla, volt néhány vállalhatatlan húzása az évek során, melyek közül mindennek az alja talán az volt, amikor beszólt Wawrinkának annak barátnőjével kapcsolatban. 

A balhéinak a zöme azonban inkább csak a játék szabotálása, ütőtörés vagy perlekedés a székbíróval. Esetleg a versenytársait érintő, valóban nem igazán píszí, ám néha jelentős igazságtartalommal bíró kritika volt. 

Az elmúlt hetekben, hónapokban azonban pont arra, a vele kapcsolatban sokszor hangoztatott állításra cáfol rá, mely szerint ő kizárólag magával foglalkozik, senki mással. Azaz, hogy ő egy egoista bunkó.

Pedig, ha belegondolunk, a dolog pont, hogy fordítva van. Mindenki mással foglalkozik, csak épp magával nem.

Az elmúlt évek Laver-kupáin úgy küzdött a csapatáért, a Team Worldért, mintha emberélet múlott volna rajta. Ugyanez igaz a Davis-kupára, vagy épp a hétvégén befejeződött ATP-kupára is. Minden porcikájából sütött, minden mozdulatán érződött, hogy mérhetetlenül összpontosít, és mindenáron győzni akar. Szétszaggatta magát, és kinn hagyta mindenét a pályán.

De nem pihent akkor sem, amikor a társai küzdöttek az ellenfelekkel. Ilyenkor ő volt a csapat vezérszurkolója. Kezét-lábát összetörve drukkolt, nyoma sem volt nemtörődömségnek, hanyagságnak vagy flegmaságnak.

Nyilván személyes érintettsége okán is, de a sportolók között ő az ausztráliai erdőtüzek elleni küzdelem, és a károsultak megsegítésére irányuló törekvések élharcosa. Ő volt az első, aki adakozó akciót kezdeményezett, őhozzá csatlakoztak aztán a többiek. Az ausztrál miniszterelnök késlekedő föllépését is ő bírálta talán a legélesebben. Ráadásul nemcsak az emberekért, és az erdőkért küzd, az állatok megmentése legalább ennyire fontos a számára. Sőt, úgy összességében a klímavédelem mellett is elkötelezte magát.

Még a saját munkáját is képes volt más perspektívába helyezni a történtek hatására.

"A legnagyobb inspirációt most a tűzoltók jelentik számomra. Ők most a legfontosabb emberek, akik a munkájukkal egy kicsit zárójelbe teszik az én munkámat... Kétségtelenül új távlatok nyílnak most előttem."

Mindeközben a saját, csapatversenyeken kívüli meccsein csak a vállát rángatja, grimaszol, gyakran csak alibiteniszt játszik, dobálja magát és hisztiszik. Hacsak nem Djokovic, Nadal vagy Federer ellen lép pályára, mert olyankor azért némi küzdést is föl lehet fedezni nála. 

A bolygó jövője, a hazája, a csapattársai mind fontosak neki. Egy valaki nem fontos csak: saját maga. Erre kellene őt megtanítani. Hogy saját magát is becsülje annyira, hogy azt érezze, érdemes érte küzdenie.

Ha ezt megtanulná, nem maradna több kérdés vele kapcsolatban. 

Hozzászólások