Salakblog - Szexista támadás érte-e Serena Williamset?
Szexista támadás érte-e Serena Williamset?
Fotó: Europress/AFP

Szexista támadás érte-e Serena Williamset?

Szabó GáborSzabó Gábor
2018/09/10 11:13

Vasárnap sokat elmélkedtünk a US Open női döntőjén történtekről, körüljártuk, hogy Carlos Ramos a szabályok szerint cselekedett-e, megvizsgáltuk, miként kerülhette volna el a székbíró Serena kirohanásait, talán egyetlen olyan szála van a történetnek, melyet még nem veséztünk ki, ez pedig a szexista vonal.

Őszintén szólva, már az sem volt túl szimpatikus, amikor a supervisornak édesanya voltát emlegette, mintegy tolva maga előtt a kislányát, de ezt még ott a pályán be lehetett tudni felfokozott idegállapotának, annak, hogy talán tudatában sincs annak, amit mond. Ugyanez igaz lehetett a szexista vonalra is, amelyik szintén ezen a ponton került elő először, tudniillik, hogy ezek a megpróbáltatások csak női mivolta miatt várnak rá. A pályán az ember sok mindent mond, tesz, amit később megbán.

És akkor Serena Williamsbe belébújt az ördög | Hosszabbítás

Szögezzük le gyorsan, bár Carlos Ramos precízen és hiba nélkül alkalmazta mindazt, ami a tenisz szabálykönyvében szerepel, mégsem biztos, hogy jól végezte a dolgát. És még csak nem is arra gondolok, amit Patrick Mouratoglou sejtet, tudniillik, hogy a másik oldalon Sacha Bajin is hasonlóképpen kócsolt, mert ha ez igaz lenne, akkor már a hiba nélküli tevékenykedés sem állna meg.

Ám arra, amit az interjúszobában mondott, arra már nincsen efféle mentsége és Serena ezt mondta:

"A nőkért, a nők jogaiért és a nők egyenlőségéért küzdök. Számomra az, hogy tolvajnak neveztem őt, amiért elvett tőlem egy játékot, szexizmus. Sosem vett még el férfitól gémet azért, mert azt mondták rá, hogy tolvaj. Ezt nem tudom felfogni, de folytatni fogom a harcot a nőkért, és az egyenlő jogokért, hogy például Alizé Cornet büntetés nélkül pólót cserélhessen. Ez felháborító"

Mondatainak súlyát jelzi, hogy Billie Jean King, a női egyenjogúság egyik legjelentősebb harcosa tweetjében azonnal mellé állt.

Kettejük megszólalása azért kellemetlen, mert mindketten rettenetesen sokat tettek le az asztalra, nem csak a teniszpályán, hanem azon kívül is, például a női egyenjogúságért vívott harcban. Az azonban, hogy Billie Jean és Serena sokat tett a női sportért, sokat tett a női sportolók elismertségéért, sokat tettek a női egyenjogúságért, nem jelenti azt, hogy ebben a kérdésben feltétlen igazuk volna.

Az ugyanis, hogy Serena egy olyan esetet, aminek teljesen nyilvánvalóan semmiféle köze nincs a szexizmushoz, mintegy védekezésféleképpen beemel ebbe a kérdéskörbe, nem erősíti, hanem pont gyengíti a női egyenjogúságért vívott harcot.

Úgy félmilliárd ember látta, ahogyan szombaton Serenánál elgurult a gyógyszer, úgy félmilliárd ember látta, miként viselkedett Carlos Ramosszal, és azt hiszem, félmilliárd ember számára volt teljesen egyértelmű, hogy semelyik sportágban nem lehet így beszélni egy játékvezetővel, még akkor sem, ha adott esetben igazad van. Illetve lehet, csak akkor vállalni kell a következményeit. Vállalni, hogy kiállítanak, vállalni, hogy kapsz egy technikait, egy pontbüntetést vagy bármit. Ennek az égadta világon semmi köze nincs ahhoz, hogy férfi vagy-e vagy nő.

Amit Serena mond, hogy Ramos soha nem léptetett még le egy férfit sem, azért, mert azt mondta rá, hogy tolvaj, az egy ordas csúsztatás. Lehet, hogy igaz, de akkor azért igaz, mert még senki sem mondta rá. Ha mondta volna, nyilván lelépteti, mert ilyet egy bíróra mondani nem lehet. Ha Serena úgy hiszi, a női egyenjogúságért harcol, amikor éppen faragatlan, akkor azt is látnia kell, hogy a női egyenjogúság nem az, hogy felmentésért esedezem, mert egyszer láttam egy férfit, akit ilyenért nem büntettek meg, hanem az, hogy vállalom a következményeket, mint azok a férfiak, akiket megbüntettek ugyanezért.

De legfőképpen: Tudnom kell, ha előrángatom a szexista kártyát olyan esetekben, melynek az égegyadta világon semmi köze ehhez, akkor azzal nem erősítem, nem támogatom ezt az egyébként rettenetesen fontos ügyet, hanem éppen gyengítem azt. Muníciót adok, és nem is keveset azoknak, akik nem értenek egyet a törekvéseimmel, akik ellenzik azt.

Hozzászólások