Salakblog - Szeles Mónika harminc évvel ezelőtt, 16 évesen nyerte meg először a Roland Garrost
Szeles Mónika harminc évvel ezelőtt, 16 évesen nyerte meg először a Roland Garrost
Fotó: Europress/AFP

Szeles Mónika harminc évvel ezelőtt, 16 évesen nyerte meg először a Roland Garrost

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/26 12:22
Harminc évvel ezelőtt az a Steffi Graf volt a női tenisz legjobbja, aki tudott egy s mást arról, hogyan kell tinédzserként dominálni a játékot. Hogy mást ne mondjunk, 1988-ban teljesítette a Golden Slamet, azaz a négy major-trófea mellé az olimpiai bajnoki címet is megnyerte Szöulban. A megelőző év augusztusától kezdve pedig három és fél éven át megszakítás nélkül ő állt a világranglista élén. 

Nem ő volt azonban az egyetlen elképesztő fiatal tehetség ebben az időszakban. Feltűnt ugyanis egy még nála is négy évvel fiatalabb, rendkívül határozottan, támadó szellemben teniszező, mindkét oldalról két kézzel ütő játékos az egykori Jugoszláviából: Szeles Mónika

Szeles 1986-tól 1990 márciusáig Nick Bollettieri akadémiáján készült, és már ekkor egy félelmet nem ismerő, fáradhatatlan játékos hírében állt. Rendkívül hatékony kétkezes ütéseit bátran meghúzta, és élete negyedik Grand Slam-tornáján bejutott a döntőbe, ahol az akkor már kilencszeres GS-bajnok Graf várt rá. Szeles készen állt és vállalta a kihívást a világ akkori legveszélyesebb tenyeresével és legkomplettebb játékával rendelkező német lány ellen. 

Graf számára nem ígérkezett könnyűnek a tizedik major-cím megszerzése. Főleg azok után nem, hogy Szeles az első játszma rövidítésében felállt 2-6-ról, és zsinórban hat pontot megnyerve behúzta az első szettet. A második játszma végjátékában is az újvidéki lány volt az erősebb fejben, és 5:4-es vezetésénél elvette Graf adogatását, amivel megnyerte a meccset, egyszersmind a Roland Garrost is. Ezzel akkor ő lett a valaha volt legfiatalabb Grand Slam-győztes. Ezt a rekordját ugyan Martina Hingis hét évvel később megdöntötte az Ausztrál Openen, de Párizsban továbbra is Mónika minden idők legfiatalabb bajnoka.

Lenyűgöző volt látni, ahogy Szeles kezelte a nyomást és dominálta a labdameneteket a világelső ellen. Feszült ütésváltások jellemezték a mérkőzést, de ő a kezébe vette a sorsát, és támadó hozzáállásának köszönhetően végig irányítani tudta a mérkőzést. A pontok java részében Graf csak futott a pénze után, miközben Mónika hajszálpontos támadó ütéseivel elképesztő hidegvérrel küldözgette őt egyik sarokból a másikba. 

Szeles a következő két évben is győzött a Garroson, de az még talán ennél is figyelemreméltóbb, hogy már 20 éves kora előtt nyolcszoros GS-bajnoknak mondhatta magát. 

Kettejük rivalizálása egyike a női tenisz legemlékezetesebb párharcainak, mely talán leginkább a két évvel későbbi Garros-döntőben csúcsosodott ki. Ezt a drámai mérkőzést is Szeles nyerte döntő szett 10:8-ra, amivel zsinórban harmadik címét gyűjtötte be Párizsban. A negyedikért azonban már nem szállhatott harcba, mert 1993. április 30-án hátba szúrta őt egy őrült Graf-rajongó a hamburgi tornán.

A támadás után Szeles sosem lett többé az igazi, így nyilván kettejük rivalizálása is fakóbb lett, és sokat veszített jelentőségéből. A merénylet előtt négy GS-döntőt játszottak, melyek közül hármat Mónika nyert. 1993-at követően összesen már csak ötször mérkőztek, négyszer Graf győzött.

Tudjuk jól, a sportban nincs értelme a mi lett volna, ha kezdetű mondatoknak. Nehéz azonban nem úgy gondolni Szeles pályafutására, mint arra, amelyik minden idők legnagyobbja lehetett volna. 

Ne feledjük, nyolc majorje volt tizenkilenc évesen. 

részben Tennis Now

Hozzászólások