Salakblog - A kanadai teniszező szerint Federer és Nadal miatt nincs szakszervezete a játékosoknak
A kanadai teniszező szerint Federer és Nadal miatt nincs szakszervezete a játékosoknak
Fotó: Europress/AFP

A kanadai teniszező szerint Federer és Nadal miatt nincs szakszervezete a játékosoknak

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/07 12:43
Vasek Pospisil szerint közel voltak ahhoz, hogy létrehozzanak egy független szakszervezetet, amely a játékosok érdekeit képviselte volna, csakhogy Roger Federer és Rafael Nadal támogatása híján meghiúsult az elképzelés. A kanadai teniszező ettől függetlenül jó véleménnyel van a két klasszisról, nem úgy Nick Kyrgiosról, aki szerinte időnként azt sem tudja, miről nyilvánít véleményt.

A világranglista 93. helyén álló Pospisil a szakszervezetbe tömörülés egyik fő szószólója. Tavaly a Globe-nak és a Mailnek írt cikkében többek között amellett érvelt, hogy ez az egyetlen megoldás, amivel helyreállítható az igazságosság és az átláthatóság a teniszben. Az elsődleges célja az lenne ennek a törekvésnek, hogy a játékosok hatékonyabban érvényesíthessék az érdeküket a tornákkal szemben, és hogy nagyobb szeletet kapjanak a bevételekből. Jelenleg ez a Grand Slamek esetében durván 10%.

Más sportágakkal összevetésben ez meglehetősen alacsony szám, az amerikai major-sportokban például a bevételek közel 50%-át forgatják vissza a játékosoknak, de az arány a profi golfozókat tömörítő PGA esetében is kedvezőbb (33%). "A Challenger Touron filléreket lehet keresni. Amennyiben a négy Grand Slam-torna úgy döntene, hogy egyenként felajánlanak néhány millió dollárt - ami számukra semmiség - a Challenger Tour számára, a 100. és 300. hely közötti játékosok járnának jól, akik többségében jelenleg pénzt veszítenek"magyarázta. 

A könyvelő szemével nézve már nem is akkora biznisz sztársportolónak lenni | Eurosport

Képzeljünk el egy olyan munkahelyet, ahol nincsenek garantált bérek, ahol alapvető elvárás a rengeteg utazás, de a szállással és az utazással járó költségek a munkavállalót terhelik. Cserébe még a munkáját segítő beosztottait is magának kell fizetnie. Nem hangzik túl csábítóan, nem igaz? Pedig mindez a teniszezők mindennapjainak a részét képezi.

Nemrég a kanadai játékos interjút adott a TSN-nek, amelyben elmondta: közel álltak egy szakszervezet megalapításához. "A tenisz extrém mértékben nemzetközi, és nem egyszerű feladat szakszervezetbe tömöríteni a játékosokat, mert számos ország munkaügyi szabályozásával ütközhet. Nagyon trükkös, bonyolult a helyzet. Tavaly, miután megsérültem, mégis tettem rá egy kísérletet. Közelebb kerültünk, mint valaha. Soha nem voltunk még ennyire egységesek." Végül azonban két nagy név sem állt be a játékosok mögé, ami túl nagy érvágás volt.

"Novak többé-kevésbé az elejétől fogva velünk volt. Egy ponton a top 100-ból sikerült 80 játékos aláírását megszerezni, Novak is köztük volt. A top 20-ből 12-en támogatták, amikor viszont Rogerhez és Rafához mentünk, ők nem szálltak be. Úgy voltak vele, hogy inkább egyedül tárgyalnának a Grand Slamekkel, ami pont az ellenkezője volt annak, amit mi szerettünk volna elérni. Kár érte, hogy őszinte legyek" - tette hozzá Pospisil, aki ennek ellenére optimistán látja a helyzetet, mert úgy gondolja, együtt bármely párosnál nagyobb erővel bírnak a játékosok.

"Voltak nagyon jó beszélgetéseim Rogerrel, nagyon kedvelem, tényleg remek ember. Teljes mértékben támogatta a koncepciót és nagyon sok kérdésben egyet is értett, de aztán a végén mégsem állt be a mozgalom mögé, ami valamelyest visszavetett minket. Összességében azonban a játékosok tömege erősebb, mint két játékos. Olyan nincs, hogy csak barátságos meccseket rendeznek két játékosnak. Legalábbis nem juttatná messzire a teniszt." Pospisil a nézeteltérések dacára úgy gondolja, hogy a Nagy Hármas remekül dolgozik az ATP Játékostanácsában.

Federer egységesítő terve egyesek szerint csak Twitter-fogás | Eurosport

Sokan támogatják Federer férfi és női teniszt egységesítő szándékát, de vannak ellenvélemények is. Valósággal megbillentette a közvéleményt Roger Federer múlt héten közreadott véleménye, ami szerint egy szervezetté kellene válnia a férfi (ATP) és női (WTA) teniszt irányító és felügyelő testületeknek. Ahogy ő fogalmazott: „Két meggyengült test helyett egy erősre van szükség."

 

Az interjúban szóba került Nick Kyrgios is, aki bírálta az ATP és a WTA egyesítéséről szóló javaslatot, amit Federer vetett fel a Twitteren. Az elképzelést sokan támogatták - köztük az ATP-elnök is -, mások szkeptikusak voltak a szándék komolyságát illetően, az ausztrál botrányhős pedig még sötétebben látta a helyzetet. "Megkérdezte bárki is az ATP többségét, hogy támogatják-e a WTA-val való egyesülést, és hogy ez jó lenne-e nekünk? Nem kellene összeolvadnunk" - szögezte le Kyrgios. Pospisil szerint viszont az ausztrál nincs tisztában a tényekkel.

"Tudjátok, elég sok játékos van, sőt, igazából ez általánosságában az emberekről is elmondható, aki anélkül nyilvánít véleményt, hogy rendelkezne a szükséges információkkal, csak azért, hogy mondjon valamit. Ez lehet a helyzet Nick esetében is. Őszintén szólva, nincs abban a helyzetben, hogy hangot adjon a véleményének, miután először hallott erről az egészről, és nem igyekezett utána járni. Vannak ilyen emberek, és nekem nincs problémám azzal, ha ezt szemtől szemben kell elmondani nekik" - szúrt oda az ausztrál játékosnak Pospisil.

via Ubitennis

Hozzászólások