Salakblog - Svitolina és Stephens is veretlenül jutott döntőbe a WTA-világbajnokságon
Svitolina és Stephens is veretlenül jutott döntőbe a WTA-világbajnokságon
Fotó: Europress/AFP

Svitolina és Stephens is veretlenül jutott döntőbe a WTA-világbajnokságon

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/10/27 16:04

Szombaton már a finálé volt a tét a szingapúri WTA-világbajnokságon. Ennek megfelelően fordulatos, kőkemény, döntőszettes csatákat láthattunk a lányoktól, melyekben Elina Svitolina és Sloane Stephens voltak azok, akik végül fölül tudtak kerekedni. 

A Fehér Csoport győztese, Elina Svitolina, és a Vörös Csoport másodikja, Kiki Bertens lépett először pályára. Az ukrán lány egy hosszú mélyrepülést követően remek tenisszel, és három megnyert csoportmeccsel jutott a legjobb négy közé. Ellenfele elsősorban tavaszi és nyári eredményeinek, számos top 10-es elleni győzelmének, valamint Simona Halep visszalépésének köszönheti, hogy kijutott vb-re, azonban valamennyi csoportmeccsen bizonyította, hogy igenis helye van a legjobbak közt.

Az első játszma némi Svitolina-fölénnyel indult, Bertensnek ugyanis a végletekig ki kellett dolgoznia a pontjait a kiválóan mozgó ukrán lány ellen, és a támadásokba, érthető módon, sokszor hiba csúszott. A holland 1:2-nél break-hátrányba került, de rögtön vissza tudta venni az elvesztett szervagémjét, így komoly izgalmak maradtak a szett végére. 

Akár fordulatot is jelenthetett volna, hogy Svitolina, 5:4-es vezetésénél, Bertens adogatásánál játszmalabdát hibázott. Ezt követően ugyanis néhány percig csak kóválygott a pályán. Mivel azonban a holland is meglehetősen feszült volt, nem tudott élni ellenfele megingásával. Sőt, mikor 5:6-nál ismét a szettben maradásért kellett adogatnia, már annyira izgult, hogy tulajdonképpen odaajándékozta a játszmát Svitolinának.

Bertens azonban komoly versenyzői erényt mutatott azzal, hogy nem ragadt benne az elbukott szettben, és breakkel nyitotta a második játszmát, amely mellé egy love-gémmel gyorsan mellé is tette a sajátját. A következő játékokban fölényben játszott Bertens, de mindketten simán hozták a szervagémjeiket. Egészen 5:3-ig, amikor a holland lány fogadóként játszmalabdát hibázott. 

Egy szettet lezárni sosem könnyű, főleg nem az, ilyen előzmények után. Ennek ellenére úgy tűnt, Bertens simán megoldja, ugyanis 40-0-je volt. Ezt követően azonban zsinórban öt labdát bukott, így Svitolina kiegyenlített. A játszmáról végül tie-break döntött, melyet, ötödik szettlabdáját értékesítve végül Bertens húzott be. 

A döntő szett elején a fizikális tényezők kerültek előtérbe. Fogytak az extrák, potyogtak a breakek. Svitolina tudta először hozni az adogatását, amivel megszilárdította vezetését. Ezt tartotta is a játszma végéig, egyedül csak akkor került egy kicsit gondba, amikor a meccsért kellett adogatnia, de végül megoldotta, és száz százalékos teljesítménnyel bejutott a fináléba.

"Őrületes érzés. Nagyon kemény meccs volt" - mondta Svitolina a mérkőzés utáni interjúban. "Örülök, hogy valahogy be tudtam húzni. Mentem minden labdáért, és próbáltam meccsben maradni. A szezon utolsó mérkőzése vár rám holnap a döntőben, úgyhogy mindent kiadok majd magamból."

Következett Karolina Pliskova és Sloane Stephens. Eléggé idegesen, sok hibával kezdtek mindketten, kiváltképp az amerikai, aki magához képest kifejezetten sokat rontott, főleg a fontos pontoknál. Erőtlenül és egyre inkább hitehagyottan teniszezett, így aztán alig fél óra után Pliskova 6:0-val szettelőnybe került. 

A második játszma elején sem sok minden változott. A játékok újra szorossá váltak, ám azok rendre Pliskova javára dőltek el. A cseh lazán és kreatívan játszott, viszonylag kevés rontással, míg Stephens görcsösen és enerváltan, persze azért néhány varázslatra tőle is futotta. Íme:

A szett harmadik játékában aztán megtört a jég. Jött egy újabb szoros Piskova-szervagém, egy újabb Stephens break-lehetőség, melyet az amerikai ezúttal ki is használt, így nyolc zsinórban elbukott gém után végre játékot tudott nyerni. Az igazán fontos azonban talán az volt, amikor a break mellé a saját adogatójátékát is oda tudta tenni. Pliskova minderre hatalmas rontásokkal reagált, így pillanatok alatt 0:2-ről 3:2 lett az amerikai javára. 

Az amerikai tehát magához ragadta az irányítást a szettben, el is jutott 5:4-ig, és adogathatott az egyenlítésért. Bár egyáltalán nem könnyen, és Pliskova rontásaira is támaszkodva, de Stephens hozta ezt a kulcsfontosságú szervagémet, és kiharcolta a döntő szettet. 

Három breakkel indult a döntő játszma, majd az amerikai hozni tudta a saját adogatójátékát, amivel 3:1-es előnybe került. Egyre inkább megnyugodott, remekül összpontosított és minimálisra csökkentette a rontásai számát. Eközben Pliskova elbizonytalanodott, a játéka hullámzott, és a döntő pillanatokban rendre hibázott. A végére a cseh szinte már megadta magát, az amerikai könnyedén lezárta a meccset, így Svitolinához hasonlóan veretlenül jutott be a világbajnokság fináléjába.

Eredmények, Elődöntők:
Svitolina - Bertens 7:5, 6:7(5), 6:4
Stephens - Pliskova 0:6, 6:4, 6:1
Hozzászólások