Salakblog - Stephens-Pliskova és Svitolina-Bertens elődöntőkkel folytatódik a szingapúri WTA-vb
Stephens-Pliskova és Svitolina-Bertens elődöntőkkel folytatódik a szingapúri WTA-vb
Fotó: Europress/AFP

Stephens-Pliskova és Svitolina-Bertens elődöntőkkel folytatódik a szingapúri WTA-vb

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/10/26 15:58

A Vörös Csoportban is véget értek a csoportküzdelmek a szingapúri WTA-világbajnokságon. Kiki Bertens legyőzte Naomi Osakát, Sloane Stephens pedig Angelique Kerbert. Ez azt jelenti, hogy a döntőbe jutásért Svitolina-Bertens, valamint Stephens-Pliskova összecsapásokat rendeznek majd.

Először Kiki Bertens és Naomi Osaka léptek pályára. Ami a találkozón történt, ha nem is volt borítékolható, meglepőnek azonban semmiképp sem nevezhető. A japán lány ugyanis megsérült, így a holland egy 6:3 arányban megnyert szettet követően a meccs győztesének, egyszersmind továbbjutónak is mondhatta magát. Ez volt a szezonban a 12. győzelme Top 10-es játékos ellen. 

Már az első két fordulóban is szembetűnő volt, hogy Osaka mennyire kimerült a szezon végére mind fizikálisan, mind mentálisan. A US Opent követő hájp, a rengeteg média-kötelezettség sajnos megtette a hatását. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy a Grand Slam-győzelme után nála nem tapasztalhattuk azt a fajta hullámvölgyet, amit az elmúlt évek meglepetés-győzteseinél. Tokióban ugyanis finálét, míg Pekingben elődöntőt játszott. 

A szezon végére azonban teljesen kiürült a tank, a kimerültség számos jelét láthattuk nála, így aztán a sérülés majdhogynem törvényszerű volt. A meccs elejétől fogva nem mozgott jól, a szett vége felé ápolni is kellett, a bal combjára kapott is egy nagy kötést. Azonban ez sem segített, így hamarosan föladni kényszerült a mérkőzést. 

"Soha nem jó így megnyerni egy meccset. Remélem, hamar rendbe jön" - mondta Bertens a meccs után. "Nagyszerű év van mögöttem. Játszottam néhány kifejezetten jó tornát Charlestonban, Cincinnatiben és Szöulban. Nagyon boldog vagyok, hogy még versenyben vagyok. Megpróbálok minden nap emelni a színvonalon, szerintem ez a kulcs a jó szerepléshez."

Azok után tehát, hogy tegnap Elina Svitolina és Karolina Pliskova biztosították helyüket a legjobb négy között, ezt ma a Vörös Csoportból elsőként Kiki Beretns is megtette. Ezt követően az eddig hihetetlenül bonyolult továbbjutásra vonatkozó képlet borzasztóan leegyszerűsödött a csoportban. Az utolsó összecsapásnak úgy mentek neki a lányok, hogy ha Angelique Kerber győz, akkor a második helyen továbbjut Bertens mögött, amennyiben viszont Sloane Stephens, úgy ő lesz a csoportelső, a holland lány pedig a második. 

Az első szett sorsa a break-labdák kihasználásán állt, illetve bukott. Kerber kezdett egy kicsit magabiztosabban, azonban a kínálkozó lehetőségeivel nem tudott élni. Nem úgy az amerikai, aki, amikor csak lehetősége adódott rá, elvette ellenfele adogatását. Három break-labdája volt az első szettben, mindhármat kihasználta, míg a német lány nyolc fogadóesélyből mindössze egyet tudott értékesíteni.

A második szettben ez a statisztika megfordulni látszott, Stephens volt az ugyanis, aki sorra harcolta, majd hagyta ki a break-lehetőségeket. Volt azonban egy lényeges különbség: az amerikai 2:1-es vezetésénél, egy maratoni játékban, hat elszalasztott fogadóesély után a hetediket végül meg tudta csinálni. 

A dolgok ezek után sem alakultak könnyen Stephens számára, Kerber ugyanis visszajött a szettbe és ott lihegett a nyakában. 4:3-nál azonban az amerikai ismét breakelni tudott, ami azt jelentette, hogy adogathatott a meccsért, és a csoportelsőségért. Gond nélkül megoldotta a végét, semmire hozta az adogatását, és veretlenül továbbjutott. 

Eredmények, Vörös Csoport, 3. forduló
Bertens - Osaka 6:3 (feladta)
Stephens - Kerber 6:3, 6:3

A végeredmény: 1. Stephens 3 győzelem/0 vereség (6-2-es szettarány) 2. Bertens 2/1 (4-3) 3. Kerber 1/2 (3-5) 4. Osaka 0/3 (2-5)
Hozzászólások