Salakblog - Stefanos Tsitsipas: világbajnok, filozófus, vlogger
Stefanos Tsitsipas: világbajnok, filozófus, vlogger
Fotó: Europress/AFP

Stefanos Tsitsipas: világbajnok, filozófus, vlogger

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/11/19 19:54
Stefanos Tsitsipas tavaly év végén megnyerte a milánói Next Gen-világbajnokságot, idén pedig szintet lépett, vasárnap már a felnőtt vb-n emelhette magasba a trófeát. A görög páratlan tehetségéhez érdekes személyiség társul, minden adott, hogy az elkövetkezendő években a tenisz egyik legnagyobb egyénisége legyen.

Három évvel ezelőtt Tsitsipas még ütőpartnerként segítette Dominic Thiemet az ATP-vb-n. Idén viszont már a döntőben futottak össze, ahol Tsitsipas rendkívül érett játékkal, a fontos pillanatokban nyugalmát megőrizve győzte le az osztrákot. A 21 éves teniszező fantasztikus szezont futott, a nagy hármas mindhárom tagját le tudta győzni, többször megmutatta, hogy a jövő egyik legmeghatározóbb játékosa lehet.

Az idei Australian Open elődöntőse nemcsak tenisztudásának, hanem különleges személyiségének is köszönhetően üde színfoltja a sportágnak. Mérkőzés utáni interjúi, sajtótájékoztatókon elhangzó szavai, közösségi média posztjai alaposan eltérnek a megszokott, sablonokon alapuló, betanított szövegektől, gyakran oszt meg filozofikus gondolatokat, még ha ezek néha szokatlanok, és általában nehezen értelmezhetőek is.

A görög hajlamos magába fordulni, szeret elmélyülni gondolataiban. Fiatal kora ellenére képes filozófiai mélységekbe merülni, és legtöbb teniszező kortársával ellentétben, videojátékozás vagy filmnézés helyett saját világába vonul vissza, és egy videokamera mögé bújva örökíti meg környezetét.

000_1MC86T.jpg Fotó: Europress/AFP

Tsitsipas gyermekkorában kifejezetten félénk, visszahúzódó fiú volt, érték is bántódások amiatt, hogy eltérően viselkedett. Az iskolában gyakran zaklatták a többiek, elfogadását az sem könnyítette meg, hogy a tenisz miatt gyakran hiányzott az órákról. A görög nehezen viselte, hogy társai bántják, még ha próbált is nyugodt maradni, a zaklatás a fejébe mászott. Nem véletlen, hogy a közösségi médiában határozottan fellép az iskolai zaklatás minden formája ellen.

Az athéni teniszező életében mindig is fontos szerepet játszott családja. Édesapjának és edzőjének, Apostolos Tsitsipasnak köszönhető, hogy láthatjuk egyáltalán fiát teniszezni. Stefanos ugyanis 2015-ben nagyon közel állt ahhoz, hogy a tengerbe fulladjon. A világranglista hatodik helyezettje Krétán rosszul mérte fel a hullámok erejét, besodródott, és messze a parttól már alig tudott lélegezni, amikor édesapja észlelte a bajt, és kimentette fiát a vízből.
Apostolos története olyan szempontból is érdekes, hogy meglehetősen későn került kapcsolatba a tenisszel, hosszú ideig focizott és kosárlabdázott, csak egyetemistaként kezdett komolyabban foglalkozni fia sportágával. Egyetemi tanulmányai során (sporttudományt hallgatott Athénban), mondhatni véletlenszerűen döntött úgy, hogy teniszedzőnek áll. Az ATP honlapján rákérdeztek, diákként miért éppen ezt a sportágat választotta, az idősebb Tsitsipas nem tudta megindokolni döntését. Stefanos édesanyja révén orosz származású, Julia Salnikova szovjet színekben a legjobb 200-ba is bekerült a világranglistán. A görögnek három fiatalabb testvére van, akikkel rendkívül szoros a kapcsolata.

075_fiuza-estorilo190505_npF15.jpg Fotó: Europress/AFP

A teniszezői lét egyik legnehezebb része az állandó utazás. Tsitsipas azonban megpróbálja kihozni ebből a maximumot, sőt pont a világ bejárása az, ami képes elvonni figyelmét a teniszről és a folyamatos nyomásról, a videókészítés tudja kikapcsolni a friss világbajnokot. A görögnek 164 ezer feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornája van, ahol utazásairól és mindennapjairól oszt meg vlogbejegyzéseket. A videókészítés, a fényképezés nemcsak hobbi Tsitsipas számára, hanem platform is egyben, ahol kifejezheti önmagát. A görög társaságban félénkebb és kevésbé szociális, saját kamerája előtt viszont képes megnyílni, könnyedén beszél, és szívesen engedi be követőit gondolataiba, legalábbis ez derül ki több videójából. A görögöt a fényképezés is érdekli, külön Instagram-fiókot hozott létre, ahol utazásai során készült képeit lehet megtekinteni.  

A vlogolás rengeteg időt vesz igénybe, ennek ellenére, Tsitsipas családja szerint, a különös hobbi egyáltalán nem megy a tenisz rovására, a görög elég fegyelmezett ahhoz, hogy külön tudja választani az edzést és a videókészítést. Tsitsipas saját szavaival élve, szüksége van erre a tevékenységre, a vlogolás segít neki, hogy a tenisz ne menjen az idegeire.

„A videókészítés lehetővé teszi, hogy egy kicsit kikapcsoljak, valami másra is gondoljak, pihenjek, és visszahúzódjak a saját világomba. Segít, hogy megtaláljam az egyensúlyt, és kreatívabb, illetve eltökéltebb legyek.”

A görög folyamatosan fejleszti technikáját, és profi vloggerektől is elles tanácsokat. A tavalyi US Openen például sajtókonferencia közben kezdett el a mikrofonnal babrálni, kíváncsi volt, milyen eszközt használnak a torna szervezői, hiszen a videóihoz ő is valami hasonlót keresett. Ennek ellenére Tsitsipas a technika helyett a tartalmat helyezi előtérbe, a felszerelés lehetővé teszi, hogy jobb történeteket gyártson, a minőséget azonban fontosabbnak tartja a mennyiségnél.

És hogy miről is szól utazós vlogja? Olykor semmiről, Tsitsipas szeret csak úgy elmerengeni, máskor a mindennapjaiba enged betekintést, érdekes vágásokat használva, különös hangulatú, eléggé szokatlan videókat gyárt. Előfordul, hogy kamerázás közben „sikeresen tönkretesz” egy golfkocsit, máskor hosszasan beszél arról, mennyire fáradt a vlogoláshoz, és hogy nincs kedve az egészhez. Megtekinthetjük, ahogy metrójegyet vásárol, sőt ahogyan Wimbledon idején Roland Garros-logós pólóban felfedezi Londont. De már arról is megosztotta véleményét, milyen szuper lenne, ha a római Colosseumba teniszpályát építenének. Tsitsipas videóiban kár bármiféle rendet és elvet keresni, leginkább a görög filozofikus mentalitását, illetve az utazás iránti szenvedélyét fejezik ki.

A vb-győztes a videók mellett a közösségi médiában is aktívan részt vesz, ahol gyakran meglepő idézeteket használ, messze nem átlagos posztokkal lepi meg követőit. A túl sok posztolás azonban képes elvonni a figyelmét a teniszről, Tsitsipas ezért US Open első fordulós kiesése után több hetes „közösségi média-elvonóra” vonult. Hogy a „detox” segített-e neki abban, hogy a szezont ilyen jól zárja, azt aligha tudjuk meg, mindenesetre az év végére megtörte azt a rossz sorozatot, amely az idény közepén utolérte.

Tsitsipas talán a legérdekesebb a fiatal teniszezők közül, hatalmas léptekben halad előre, idei, remek szezonját a múlt héten eddigi pályafutása legnagyobb sikerével, a világbajnokság megnyerésével koronázta meg. Meggyőző teniszén túl borítékolható, hogy különleges személyiségére is komoly figyelem irányul majd a jövőben. 

Hozzászólások